https://www.high-endrolex.com/10 Свято випуску – лиш мить на порозі професійного життя | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.06.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

Свято випуску – лиш мить на порозі професійного життя

   В Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) закінчили навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста та магістра з присвоєнням першого спеціального звання середнього начальницького складу лейтенант служби цивільного захисту 355 курсантів (з них – 48 відмінник навчання), а також отримали дипломи про завершення навчання 70 студентів.
   18 червня в Академії пожежної безпеки було надзвичайно багатолюдно, адже саме цього дня вищий навчальний заклад святкував свій черговий, 36-й випуск магістрів, спеціалістів та бакалаврів для підрозділів МНС України.
   На урочистості з нагоди свята, які розпочалися на плацу академії, приїхало безліч високоповажних гостей, батьків, рідних і друзів випускників 2011 року, а також близько 400 випускників навчального закладу 1981, 1991, 1996, 2001 років випуску та випускників, котрі навчалися в 1983-1986 роках, для яких саме цього дня були організовані зустрічі випускників.
   Свято розпочинається. І кожен із гостей та вихованців академії намагається закарбувати в пам’яті миттєвості цього історичного дня, які так само швидкоплинні, як усе прекрасне, що трапляється з нами у житті.
   Високоповажних гостей зустрічають із хлібом-сіллю на КПП академії дівчата-курсанти, і всі проходять до плацу навчального закладу.
   В Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України бережуть пам’ять про тих пожежників, котрі першими приступили до гасіння вогню, який виник внаслідок аварії, що сталася у ніч на 26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС.       Випускники навчального закладу Герої Радянського Союзу, кавалери Почесної відзнаки Президента України зірки «За мужність» (нагороджені посмертно), лейтенанти внутрішньої служби Володимир Правик та Віктор Кібенок були першими командирами, що повели бійців своїх пожежних караулів у бій зі смертоносним атомом і за це заплатили власним життям, отримавши надвисоку, смертельну дозу опромінення. Загалом же, серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС та її наслідків було 349 випускників колишнього Черкаського пожежно-технічного училища. Їх прізвища викарбувані на монументі «Героям Чорнобиля», що був встановлений біля плацу навчального закладу у 1986 році та реконструйований до 20-ї річниці аварії на ЧАЕС.
   Традиційно, перш ніж піднятися на трибуну, встановлену біля плацу, гості, серед яких – Наталія Іванівна Правик (мама Героя Чорнобиля Володимира Правика), кладуть квіти до Монументу Героям Чорнобиля.
   Почесні місця на трибуні також займають ректор академії полковник служби цивільного захисту Микола Кришталь, проректори з напрямків роботи та почесні ветерани. Серед високоповажних гостей – голова Черкаської обласної державної адміністрації, Герой України Сергій Тулуб, випускники навчального закладу 1986 року заступник Міністра надзвичайних ситуацій України генерал-лейтенант служби цивільного захисту Віталій Бут та колишній начальник Головного управління МНС Краснодарського краю Російської Федерації генерал-майор у відставці Сергій Комаров, випускник навчального закладу 1979 року, начальник УМНС України в Черкаській області генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Гвоздь, начальник ГУ МНС України в місті Києві полковник служби цивільного захисту Олександр Тополов, представники громадських організацій та владних кіл Черкаської області і міста Черкаси.
   Навпроти трибуни – вишикуваний стрій випускників, курсантів, студентів, командного та професорсько-викладацького складу академії на чолі із прапороносною групою. Біля трибуни, вздовж Ялинкової алеї Володимира Правика та Каштаної алеї Віктора Кібенка – безліч гостей.
   Урочистості з нагоди випуску магістрів, спеціалістів та бакалаврів розпочинаються, як на військовому параді, із доповіді заступнику Міністра надзвичайних ситуацій України генерал-лейтенанту служби цивільного захисту Віталію Буту, якого за кілька секунд дружно вітає вишикуваний стрій.
   Кращі випускники піднімають Державний Прапор, духовий оркестр навчального закладу виконує Державний Гімн України, і особовий склад співає святі для кожного українця слова.
   За традицією присутні вшановують подвиг пожежників Чорнобиля, і до Монументу Героям Чорнобиля лягають гірлянди та квіти. На знак скорботи Державний Прапор України приспускається, офіцери та курсанти знімають головні убори та схиляють голови у хвилині мовчання. Під розмірені звуки метронома лунають залпи військового салюту.
   Хвилюючі моменти, без яких не обходиться жоден випуск в Академії пожежної безпеки. Пам'ять про тих пожежників-рятувальників, хто до останнього подиху виконував свій професійний обов’язок і віддав життя заради майбутнього людства, є постійним нагадуванням того, яку важливу та небезпечну професію обрали вихованці і працівники навчального закладу.
   А на черзі – не менш хвилюючі миті: оголошується рішення Державної екзаменаційної комісії та наказ про присвоєння перших спеціальних звань випускникам. Призначені особи та високі гості проводять церемонію вручення дипломів випускникам.
   Ось він – заповітний, омріяний диплом – свідчення про насичені роки навчання, підсумок старанності кожного випускника у службі та в опануванні професією пожежника-рятувальника, заслужений вінець кропіткої праці; своєрідна перепустка у професійне життя, де віднині кожен із молодих лейтенантів зможе використати на практиці, на службі, у щоденній бойовій роботі знання і досвід, набуті за роки навчання!
   Після отримання випускниками дипломів відмінник навчання Сергій Бистрицький (Донецька область, який цього дня вперше одягнув погони із лейтенантськими зірочками, від імені усіх випускників (які прихиляють коліна та знімають головні убори) прощається із Прапором навчального закладу: прихиливши коліно, цілує край Стяга, під яким разом із своїми товаришами ходив строєм протягом років навчання.
   Запрошений на свято Високопреосвященнійший Софроній, Митрополит Черкаський та Канівський говорить вітальне слово та проводить церемонію освячення випускників на подальшу службу.
   Потім новоспечених лейтенантів та випускників-студентів вітають високоповажні гості. А їх самих – випускники. Звучать пісні у виконанні учасників художньої самодіяльності, і новоспечені лейтенанти танцюють свій перший офіцерський вальс.
   З нагоди випуску 45 осіб з числа працівників, випускників та гостей навчального закладу нагороджені нагрудним знаком академії «За заслуги».
   На знак глибокої поваги до Черкаської землі від випускників курсанти молодших курсів везуть корзини квітів у місто – до Монументу на Пагорбі Слави та пам’ятників Тарасу Шевченку і Богдану Хмельницькому.
   Звучить заключне батьківське слово ректора Миколи Кришталя, і випускники проходять урочистим маршем останній раз по плацу рідного навчального закладу, традиційно кидаючи у небо пригорщі копійок «на щастя», «на долю», «на подальші зустрічі випускників».
   День завершення навчання та отримання диплому, день прощання із навчальним закладом, що дав престижну освіту і перспективи на майбутнє, – завжди особливо-хвилюючий, історичний день у житті кожного випускника!
 

Сектор ЗГ та ЗМІ АПБ
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10