https://www.high-endrolex.com/10 До відкриття табірного збору! Першокурсники Національного університету цивільного захисту України пройдуть справжню школу життя для майбутніх рятувальників. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.05.2010
НУЦЗУ

До відкриття табірного збору! Першокурсники Національного університету цивільного захисту України пройдуть справжню школу життя для майбутніх рятувальників.

Сьогодні триває четверта доба з початку занять курсантів-першокурсників у спеціалізованому навчальному центрі Національного університету цивільного захисту України, який розташовано у селищі Фігурівка (що під Харковом), на березі річки Сіверський Донець. За день  – урочисте відкриття початку табірного збору. 15 травня до курсантів на полігон приїдуть батьки, друзі, творчі колективи художньої самодіяльності, журналісти центральних та регіональних ЗМІ. Ректор навчального закладу, генерал Володимир Садковий особисто вітатиме гостей і рятувальників та братиме участь у всіх заходах щодо відкриття зборів. Навчання 204 вихованців Національного вишу МНС забезпечують 17 офіцерів навчального закладу. Очолює табірні збори – Олег Семків, проректор НУЦЗУзі служби. У таборі створено всі умови для комфортного навчання та дозвілля  курсантів. На курсантів очікують 50 днів справжнього чоловічого гарту. Між тим, проходження першої і справжньої школи життя не з легких. Здобуття знань і практичних навичок стануть запорукою як особистої перевірки у правильності вибору майбутньої професії кожного першокурсника, так і запорукою їх фізичної закалки, сміливості, відповідальності.  У навчальному центрі чекають на майбутніх рятувальників випробування не тільки фізичні: легкоатлетичні кроси, навчальні переходи, чергування у навчальній пожежно-рятувальній частині, відпрацювання навичок рятування людей на воді, гасіння пожеж, ліквідації наслідків будь-яких надзвичайних ситуацій техногенного чи природного характеру, а й моральні. Саме  умовах  розкривається справжня товариська підтримка, формується курсантське братство.

Як повідомив прес-службі навчального закладу очільник табірних зборів підполковник служби цивільного захисту Олег Семків, на відкритті, 15 травня,  планують продемонструвати  комбіновану спортивну естафету, що вклютиме декілька етапів: подолання водної перешкоди, біг пересічною місцевістю, плавання, рятування потерпілого на воді, підйом-переворот на перекладині, гирьовий спорт, комплексна силова вправа, аварійно-рятувальні роботи та ліквідація наслідків ДТП, спасіння потерпілик при ДТП, пожежний розрахунок з триколінною драбиною, надягання ОЗК, самогасіння, надання першої медичної допомоги в умовах небезпечної зони, перетягування канату, стометрова смуга перешкод, саморятування з 4-го поверху учбової башти тощо.

За умов навчань на тренувальному полігоні першокурсники набуватимуть майстерності у двобої з вогнем. Курсанти таке випробування вогнем, коли сам-на-сам залишаєшся з бойовою запальною рідиною, прозвали «самогасінням». Заняття «Дії особового складу в осередках ураження запальними речовинами»  готується і проводиться  кафедрою організації забезпечення цивільного захисту в надзвичайних ситуаціях факультету оперативно-рятувальних сил навчального закладу. Перед початком навчань кожний вихованець «власноруч» оцінює фізичні, хімічні властивості запальної речовини та «готує», під пильним наглядом викладача, свого товариша до заняття. Таке випробування, перш за все, вчить курсантів діяти швидко та правильно,  виконуючи вся вимоги з правил самогасіння, загартовує справжню чоловічу мужність та силу духу, а також дає можливість юнакам ще раз переконатись у правильності обраної майбутньої професії.

 

За учасників надзвичайних перегонів вболіватимуть усі:  хлопці в одностроях МНС, їх батьки, рідні, а також командири. Традиційним стане спортивний захід з перетягування канату між першокурсниками та офіцерами. Першокурсники кажуть, що під час табірних зборів вони  проходять справжні випробування. Такі навчання вкрай необхідні і допомагають рятувальникові правильно спрогнозувати поведінку людини у тій чи іншій надзвичайній ситуації, правильно зробити бойовий розрахунок, своєчасно ліквідувати наслідки пожежі, а також зберегти життя постраждалого та своє.

У рамках урочистостей до відкриття табірних зборів, на базі навчального центру НУЦЗУ, 15 травня психологи навчального закладу проведуть для представників ЗМІ  відкрите заняття із психологічної підготовки. Спеціальний тренінг розробив і має провести начальник сектора психологічного забезпечення НУЦЗУ, підполковник служби цивільного захисту Гигорій Середа. «Журналисты получат уроки релаксации, а также несколько конкретных тактик управления агрессией. Занятие будет проходить в активной форме – групповая дискуссия и ролевые игры…Некоторые с неожиданным результатом. В полевых условиях, прямо под соснами,  представители СМИ побывают в «природном кабинете психофизиологической  разгрузки. Актуальность проведения тренинга с журналистами обоснована тем, что представителям СМИ часто приходится работать «на эфир» в зоне чрезвычайной ситуации, а профессия журналиста, как и работа спасателей, относятся к сложным видам профессиональной деятельности», - розповів прес-службі Григорій Дмитрович.

Акредитация журналістів триватиме до  15.00 14 травня.

Виїзд ЗМІ до навчального центру НУЦЗУ (селище Фігурівка, Чугуївський р-н) 15 травня, у суботу, о 8 годині 30 хв., метро «Пролетарська», супермаркет «Восторг». Конт.тел. 707-34-59, 050 635 19 18

 

Лариса Кошеварова          

 Національний університет цивільного захисту України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10