https://www.high-endrolex.com/10 Навчання у реальних умовах з піротехнічної підготовки пройшли у Харківському національному університеті цивільного захисту | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

22.06.2011
НУЦЗУ

Навчання у реальних умовах з піротехнічної підготовки пройшли у Харківському національному університеті цивільного захисту


22-го червня на базі Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України у с. Ватутіне Харківської області курсанти 1-го курсу факультету цивільного захисту Національного університету цивільного захисту МНС взяли участь у підсумкових практичних заняттях за темою «Підривні роботи вогневим способом». Тут майбутні піротехніки отримали перше «бойове» хрещення у реальних умовах. На першому етапі занять першокурсники отримали інструктаж із заходів безпеки та правил поводження з вибухонебезпечними речовинами та предметами, другий етап виявив практичні вміння курсантів щодо виготовлення запальної трубки, третій – визначився підривом вибухової речовини – тротилової шашки, вагою 400 грамів, вогневим способом за допомогою запальної трубки, а на четвертому етапі майбутні піротехніки виконали підривні роботи за допомогою детонуючого шнура.
Свій перший «підрив» зробив курсант Ігор Дубовик. «Ще з дитинства я мав бажання отримати таку професію, - ділиться майбутній спеціаліст. – Мені ще не доводилось зіткатися з подібними надзвичайними ситуаціями. Але я давно усвідомив, що чоловік такої професії повинен бути рішучим, сміливим, наполегливим, а, в першу чергу, тямущим у цій справі. Не дай, Боже, потрапити у таку ситуацію – вибирати не прийдеться: або – «так», або – «ні», третього – не дано. І я до цього майже готовий. Вже знаю, як діє той чи інший вибуховий пристрій, але ще недосконало. Знаю, що програма важка і досить насичена, але я обрав – значить, здолаю».
З 1-го вересня 2008 року кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки університету розпочала підготовку 10 майбутніх спеціалістів зі знешкодження боєприпасів. «Як свідчить досвід, - говорить начальник кафедри полковник служби цивільного захисту Віталій Барбашин, - до ліквідації надзвичайних ситуацій при зіткненні із вибухонебезпечними предметами активно залучаються піротехнічні підрозділи Міністерства оборони та МНС. Саме їм доводиться виконувати бойове завдання щодо очищення території України від вибухонебезпечних предметів. На цей час наша рідна земля «насичена» не тільки «залишками» бойових дій часів Великої Вітчизняної війни, а й має близько 150 арсеналів та баз зберігання вибухонебезпечних предметів. Вочевидь, немає потреби переконувати в актуальності завдання із підготовки спеціалістів зі знешкодження боєприпасів».
Більше місяця, з 11-го травня до 23-го липня, на навчально-тренувальному полігоні Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України майбутні піротехніки матимуть змогу випробувати свої професійні здібності щодо роботи при наслідках і діях у випадку вибуху хімічнонебезпечних речовин, викритті вибухонебезпечних предметів, у питаннях безпеки життєдіяльності при виявленні невідомих предметів, а також під час використання піротехнічних засобів. Уже після закінчення першого курсу фахівці-піротехніки матимуть робітничу професію «Сапер (розмінування)».
Сьогодні першокурсники впорались із завданням на «відмінно». Наступного дня, за словами полковника Барбашина, на них чекають практичні заняття, де підривні роботи будуть виконані електричним способом.

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10