https://www.high-endrolex.com/10 ПІДВОДЯЧИ ПІДСУМКИ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.01.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

ПІДВОДЯЧИ ПІДСУМКИ

    У сучасних умовах захист населення і територій від природних і техногенних надзвичайних ситуацій є одним із найбільш важливих завдань національної безпеки України. Тому головною метою наукової діяльності співробітників Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) є організація, проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень з актуальних проблем забезпечення пожежної безпеки та захисту населення і територій від техногенних аварій та природних катастроф.
    Науковий потенціал колективу Академії пожежної безпеки постійно зростає. Нині тут працює 11 докторів та 76 кандидатів наук. У 2010 році 5 працівників навчального закладу захистили дисертаційні роботи: доцент кафедри техніки С. Биченко, доцент кафедри оперативно-тактичної діяльності В. Покалюк, доцент кафедри автоматичних систем безпеки А. Биченко, доцент кафедри фізики та теплопередачі С. Касярум, доцент кафедри будівельних конструкцій Ю. Отрош. А станом на початок 2011 року підготовлені до захисту три кандидатських дисертації – О. Дядюшенка, С. Куценка та А. Снісаренка. Над докторськими дисертаціями з актуальних питань пожежної безпеки працюють к.т.н., доцент С. Поздєєв, к.х.н., доцент В. Кукуєва, к.т.н., доцент С. Стась, к.т.н. І. Маладика та інші.
    У 2010 році отримав вчене звання «старший науковий співробітник» начальник факультету пожежно-рятувальної діяльності, кандидат історичних наук В. Зайвий. Рішенням Вченої ради АПБ було порушено клопотання щодо присвоєння вченого звання «професор» доктору історичних наук, доценту Т. Чубіній та доктору філософських наук, доценту М. Туру, «доцент» –доценту кафедри економіки та управління, кандидату педагогічних наук А. Каплі, доценту кафедри пожежно-профілактичної роботи, кандидату технічних наук В. Томенку, доценту кафедри оперативно-тактичної діяльності, кандидату технічних наук І. Маладиці, доценту кафедри психології діяльності в особливих умовах та педагогіки, кандидату педагогічних наук С. Мукомел; «старшого наукового співробітника» – провідному науковому співробітнику відділу наукової роботи та міжнародного співробітництва, кандидату технічних наук О. Некорі.
    З метою висвітлення результатів наукових досліджень професорсько-викладацького складу АПБ, створення умов для оприлюднення результатів дисертаційних досліджень ад’юнктів та здобувачів в навчальному закладі видається науковий збірник «Пожежна безпека: теорія та практика», який внесений до переліку фахових видань ВАК України. У 2010 році було видано № 5 та № 6 наукового збірника, в яких представили результати своїх наукових досліджень фахівці АПБ, Національного університету цивільного захисту України, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, Черкаського державного технологічного університету, Науково-технологічного центру «Укрводбезпека» (м. Київ), Харківського державного технологічного університету будівництва і архітектури, Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, Національної Академії СБУ, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського науково-дослідного інституту судових експертиз МЮ України, Науково-дослідного інституту пожежної безпеки та проблем надзвичайних ситуацій МНС Республіки Білорусь, Гродненського державного університету ім. Я. Купали (Республіка Білорусь).
    Впродовж 2010 року з метою активізації та удосконалення науково-дослідної роботи в АПБ відділом наукової роботи та міжнародного співробітництва було підготовлено ряд положень, а саме: «Положення про відділ наукової роботи та міжнародного співробітництва Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України», «Положення про організацію науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України», «Положення про науково-технічну раду Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України», «Положення про експертні комісії», «Положення про організацію та проведення конференцій, семінарів, симпозіумів та круглих столів в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України».
    Протягом року з метою формування наукової та науково-технічної політики для забезпечення сталого розвитку навчального закладу, експертної оцінки результатів науково-дослідних робіт та залучення наукового потенціалу для здійснення ефективної наукової діяльності в академії започатковано роботу науково-технічної ради. До складу якої увійшли провідні фахівці академії, Національного університету цивільного захисту України, Львівського державного університету безпеки життєдіяльності та Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки.
    У 2010 році з метою отримання вагомих наукових результатів на кафедрах були відкриті теми та здійснено державну реєстрацію семи науково-дослідних робіт щодо актуальних проблем забезпечення пожежної безпеки та вдосконалення організації навчально-виховного процесу у ВНЗ МНС України. Основними формами реалізації НДР у 2010 році були звіти з НДР, монографії, рекомендації, посібники, підручники, наукові статті, доповіді на конференціях, а її результати були впроваджені в навчальний процес та роботу практичних підрозділів.
    У 2010 році наукова робота професорсько-викладацького складу АПБ була відзначена Президією національної Академії наук України. Так рішенням від 24 лютого 2010 року за кращу науково-дослідну роботу в галузі технічних наук за 2009 рік доценту кафедри вищої математики та інформатики кандидату фізико-математичних наук О. Двірному присуджено премію для молодих вчених Національної Академії наук України та нагороджено дипломом, а відповідно до наказу МНС України № 78 від 11.02.2010 переможцем першого туру конкурсу на звання «Кращий науковець року» серед наукових і науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів МНС України став професор кафедри техніки, підполковник служби цивільного захисту, кандидат технічних наук Є. Качкар, який і був рекомендований для участі в заключному турі конкурсу.
    Професорсько-викладацький склад академії у 2010 році залучався до розробки та рецензування Державних стандартів України («Проектування залізобетонних конструкцій. Основні положення. Вогнестійкість». «Проектування сталево-бетонних конструкцій. Основні положення. Вогнестійкість». «Проектування кам’яних конструкцій. Основні положення. Вогнестійкість». «Проектування дерев’яних конструкцій. Основні положення. Вогнестійкість»: к.т.н., доцент С. Поздєєв, к.т.н. О. Некора, А. Поздєєв), проектів Національних програм у галузі пожежної безпеки та виконання заходів Галузевого тематичного плану науково-дослідних та дослідницько-конструкторських робіт МНС України («Фінансово-економічне обґрунтування вартості навчання»): к.е.н. М. Куценко, к.т.н., доцент О. Алексєєва, С. Білоус, к.т.н., доцент В. Наконечний) тощо.
    Проведення фундаментальних та прикладних досліджень потребує відповідного програмного забезпечення. Тому в академії для ефективного прогнозування розвитку НС техногенного та природного характеру було придбано сучасну комп’ютерну систему FlowVision з відповідною ліцензією на її використання в наукових цілях. Ця комп’ютерна система має сертифікати Російської Федерації та багатьох закордонних країн, атестована для енергетичної, хімічної та інших промислових галузей і використовується співробітниками АПБ для моделювання процесів тепломасопереносу в умовах пожежі, гідродинаміки при формуванні водяних струменів, для створення пожежної техніки тощо.
    Співробітниками академії ведеться винахідницька робота, її результатом є понад 20 заявок та патентів на винаходи та корисні моделі, з яких 4 – у 2010 році, а саме: патенти на корисні моделі – «Спосіб визначення оптимального рівня бюджетного фінансування оперативно-рятувальної служби» (№ 50339 від 10.06.2010), автор: Куценко М.А., ін.; «Спосіб визначення міцності сталі за товщиною металу» (№51158 від 12.07.2010), автори: Ю. Отрош, ін.; заявки на корисні моделі «Спосіб створення розпиленого потоку рідини» (U 201013305 від 09.10.2010 р.), автори: С. Стась, Д. Колесніков, В. Кришталь, ін.; «Пожежний ствол» (U 201013305 від 09.10.2010 р.), автори: С. Стась, Д. Колесніков, В. Кришталь та ін.
Упродовж 2010 року було укладено угоди про координацію науково-технічного співробітництва Академії пожежної безпеки з Харківським державним університетом будівництва та архітектури, а також договір на спільну науково-технічну діяльність кафедри автоматичних систем безпеки АПБ з Міжгалузевою науково-виробничою фірмою «Гамма».

На фото: доцент кафедри вищої математики та інформатики АПБ, кандидат фізико-математичних наук Олександр Двірний – лауреат премії для молодих вчених НАН України 2010 року.


 

 

Провідний науковий співробітник
відділу наукової роботи
та міжнародного співробітництва АПБ
підполковник с.ц.з.
Ольга Некора
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10