https://www.high-endrolex.com/10 НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА КУРСАНТІВ ТА СТУДЕНТІВ АПБ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.01.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА КУРСАНТІВ ТА СТУДЕНТІВ АПБ

    Традиційно, завершуючи старий та починаючи новий роки, підводимо підсумки та будуємо плани на майбутнє.
    Рік 2010-й для Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) був, як завжди, кропітким та мав ряд нових досягнень і в навчально-виховному процесі, і в науково-дослідній роботі.
    На початку 2010 року був проведений ґрунтовний аналіз стану організації науково-дослідної роботи курсантів та студентів і за його результатами вдосконалені положення, що встановлюють порядок діяльності наукових товариств навчального закладу, а також розроблені нові: Положення про наукові гуртки курсантів, студентів і слухачів Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України, Положення про організацію наукової та науково-технічної діяльності курсантів, студентів та слухачів Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України; Положення про конкурс «Кращий курсант (студент) – науковець Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України», Положення про порядок організації та проведення Днів молодіжної науки в АПБ імені Героїв Чорнобиля МНС України.
    У 2010 році курсантами та студентами академії, членами наукових предметних гуртків, було підготовлено та подано на розгляд конкурсних комісій 15 наукових робіт (4 – за напрямом пожежна безпека, 4 – цивільний захист, 7 – гуманітарного спрямування).
    Курсант Б. Боднарук з роботою «Дослідження адгезійної міцності та горючості вогнегасних покриттів, здатних спучуватися» здобув другу премію на Відкритому конкурсі на кращу наукову роботу курсантів, студентів та слухачів ВНЗ МНС України з проблем цивільного захисту (всього на конкурс було подано 11 робіт). Магістрант А. Нестеренко з роботою «Дослідження особливостей гасіння низових лісових пожеж багатокомпонентними розчинами неорганічних солей» здобув перше місце на ХІІ відкритому конкурсі на кращу науково-дослідну роботу курсантів та студентів ВНЗ МНС України. В тому ж конкурсі магістрант В. Панченко з роботою «Розробка методики розрахунку межі вогнестійкості залізобетонної балки за допомогою програмного комплексу «Ліра» посів друге місце (всього на конкурс було подано 12 робіт).
    У 2010 році курсанти та студенти опублікували 12 наукових статей та 219 тез доповідей. Курсант А. Борщов у співавторстві з к.х.н., с.н.с. Г. Єлагіним та к.психол.н., доцентом М. Кришталем оформили деклараційний патент на корисну модель (№54967, опубліковано 25.11.2010 р., бюл. №22/2010).
    Делегації членів наукового товариства академії активно брали участь у всеукраїнських та міжнародних конференціях, що проводилися на базі інших вищих навчальних закладів. Слід зазначити, що поїздки до інших навчальних закладів з метою участі в конференціях є своєрідним заохоченням для юних науковців, оскільки дають можливість нових знайомств, спілкування з ровесниками, зустрічей з відомими науковцями, а також подорожі новими, раніше невідомими маршрутами.
    Членів делегацій у 2010 році традиційно рекомендувала Рада молодих вчених. Після заслуховування доповідей під час одного із засідань Рада відібрала кращих. Зокрема, курсанти Р. Балабєков, Є. Подколзіна, Б. Боднарук, О. Качан, Є. Бойчук. 22 квітня 2010 р. взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції курсантів та студентів «Проблеми та перспективи розвитку забезпечення безпеки життєдіяльності», що проводилася на базі Львівського університету безпеки життєдіяльності. Курсанти Л. Минько, Г. Авер’янов та О. Водяницький 7 8 квітня 2010 р. представляли результати своїх наукових пошуків на XIV Міжнародній науково-технічній конференції курсантів та студентів «Запобігти, врятувати, допомогти», що традиційно проводилася на базі Національного університету цивільного захисту України. Цікавою та корисною виявилася участь курсанта О. Борсук та студента Д. Гладовського 10-11 квітня 2010 р. у Всеукраїнському форумі представників наукових об’єднань (м. Київ). Досвід, запозичений у наукових товариств провідних українських університетів, став важливим надбанням в період реформації науково-дослідної роботи курсантів та студентів в академії.
    Таким чином, за загальними підсумками кожен десятий курсант та студент академії у позанавчальний час активно поглиблює знання та підвищує якість своєї професійної підготовки, займаючись науково-дослідною роботою.
    У 2010 році наукове товариство академії з суто формальної організації науково-дослідної роботи переросло в спільноту активної, прогресивної, соціально свідомої молоді. Яскравим підтвердженням високої громадської активності членів товариства став ініційований та проведений ними до Дня науки соціальний проект «Подаруй дитині книгу!». За кілька тижнів молоді науковці зібрали велику кількість цікавих розвивальних книг та різноманітного канцелярського приладдя, яке передали до Чигиринської спеціалізованої школи-інтернату.

Рівняння на кращих!

    У 2010 р. в АПБ відповідно з наказом ректора був вперше проведений конкурс «Кращий курсант (студент) – науковець Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України». Мета цього конкурсу – сприяти утвердженню пріоритету наукової творчої роботи курсантів та студентів (слухачів) як найважливішого фактора формування фахівця нового типу.
    Участь в конкурсі без будь-яких обмежень, за поданням факультетів та позафакультетних кафедр академії, мають право брати всі курсанти, студенти та слухачі, які активно займаються науковою діяльністю. Варто зазначити, що вимоги до конкурсантів достатньо високі: особиста участь у наукових конференціях (міжвузівських, всеукраїнських, міжнародних), симпозіумах, круглих столах, диспутах тощо з апробацією власних наукових досліджень; участь у конкурсах наукових робіт, оголошених ВНЗ МНС України, Міністерством освіти і науки України, Національною академією наук України, іншими вищими навчальними закладами України та зарубіжних країн; участь у роботі наукових гуртків, проблемних груп, наукових семінарів при факультетах (кафедрах); участь у науково-дослідних роботах; високі результати в популяризації наукових знань; наявність наукових публікацій; участь у міжнародному співробітництві, знання іноземних мов, отримання грантів, наукове стажування.
    Перемога в конкурсі – це не лише відзнака здобутків курсанта чи студента за навчальний рік у науковій діяльності. Переможці Конкурсу мають пріоритетне право у висуненні на іменні премії та стипендії, на отримання рекомендацій на навчання в магістратурі. Саме з метою пошуку обдарованої курсантсько-студентської молоді, її творчого зростання, розвитку активної громадської позиції та ефективної соціалізації, мотивації до зацікавлення науково-дослідною та інноваційною діяльністю, та вдосконалення механізму заохочення курсантів, студентів і слухачів за результатами науково-дослідної роботи було розроблено положення про конкурс.
Переможці конкурсу:
І місце – курсант 38 н.в. факультету оперативної діяльності, рядовий с.ц.з. Артур Борщов;
ІІ місце – курсант 47 н.в. факультету оперативної діяльності, рядовий с.ц.з. Богдан Боднарук;
ІІІ місце – курсант 35 н.в. факультету пожежної безпеки, рядовий с.ц.з. Павло Григоренко.
Лауреати конкурсу:
– курсант 51 н.в. факультету управління, старшина с.ц.з Артем Нестеренко;
– курсант 51 н.в. факультету управління, рядовий с.ц.з. Віктор Панченко;
– курсант 51 н.в. факультету управління, старший сержант с.ц.з. Олександр Федоришин;
– курсант 51 н.в. факультету управління рядова с.ц.з. Юлія Крамар;
– курсант 53 н.в. факультету управління, рядова с.ц.з. Ірина Виржиковська;
– курсант 45 н.в. факультету оперативної діяльності, сержант с.ц.з. Андрій Оніщенко;
– курсант 45 н.в. факультету оперативної діяльності, рядовий с.ц.з. Андрій Мосійчук;
– курсант 42 н.в. факультету пожежної безпеки, рядовий с.ц.з. Олег Куліца;
– курсант 33 н.в. факультету пожежної безпеки, сержант с.ц.з. Олена Борсук;
– курсант 26 н.в. факультету оперативної діяльності, рядова с.ц.з. Олена Качан;
– курсант 23 н.в. факультету пожежної безпеки, рядовий с.ц.з. Євген Бойчук;
– студентка 54 М групи факультету цивільного захисту та техногенної безпеки Алла Кантор;
– студентка 31 С групи факультету цивільного захисту та техногенної безпеки Олена Яротник;
– студент 31 С групи факультету цивільного захисту та техногенної безпеки Ярослав Полтавець;
– студентка 34-С групи факультету цивільного захисту та техногенної безпеки Юлія Перебийніс.


Всеукраїнський конкурс наукових робіт
набув статусу міжнародного

    Протягом восьми останніх років Академія пожежної безпеки була базовим навчальним закладом для проведення Всеукраїнського конкурсу на кращу науково-дослідну роботу курсантів, студентів та слухачів ВНЗ МНС України з професійно орієнтованих гуманітарних і соціально-економічних дисциплін. З року в рік примножувалися його традиції, а в 2010 р. вперше були запрошені до участі науковці споріднених навчальних закладів Росії та Республіки Білорусь.
    Всього у 2010 році було представлено на конкурс 15 робіт від семи вищих навчальних закладів МНС України, Росії та Республіки Білорусь (окрім АПБ, три роботи з Росії, п’ять з Республіки Білорусь, по дві роботи з Харкова та Львова). Водночас це посилило відповідальність, адже з відкритого всеукраїнського конкурс набув статусу міжнародного!
За результатами конкурсу перше місце виборов магістр ДУО «Гомельський інженерний інститут» МНС Республіки Білорусь Андрій Ватченко, друге місце поділили між собою курсант Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України Сергій Шморгун та курсант Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України Євген Вісич, а третє місце – курсант ДУО «Командно-інженерний інститут» МНС Республіки Білорусь Денис Метелиця та курсант Академії цивільного захисту МНС Росії Іван Геккель.
    Відповідно до положення автори робіт, які посіли четверте, п’яте та шосте місце були нагороджені грамотами учасників: курсанти ДУО «Гомельський інженерний інститут» МНС Республіки Білорусь Сергій Волков і Тетяна Тарасевич, слухач Академії цивільної протипожежної служби МНС Росії лейтенант вн. сл. Дмитро Коптягін та курсант ДУО «Командно-інженерний інститут» МНС Республіки Білорусь Дмитро Коритко.



На фото: відбір доповідей для представлення на міжнародних наукових конференціях відбувався шляхом відкритого голосування Ради молодих вчених після заслуховування виступів авторів; науковий гурток кафедри спеціальної хімії АПБ (науковий керівник – кандидат хімічних наук, старший науковий співробітник Георгій Єлагін) – один з кращих за результативністю своєї роботи; член гуртка курсант Артур Борщов (справа) був визнаний кращим юним науковцем АПБ у 2010 році.


 

 

Старший науковий співробітник
відділу наукової роботи
та міжнародного співробітництва АПБ
старший лейтенант с.ц.з.
Інна Гуріненко
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10