https://www.high-endrolex.com/10 CАХНІВСЬКА ШКОЛА – ХРАМ ЗНАНЬ, ТВОРЧОСТІ Й ВИСОКОЇ МОРАЛІ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

06.10.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

CАХНІВСЬКА ШКОЛА – ХРАМ ЗНАНЬ, ТВОРЧОСТІ Й ВИСОКОЇ МОРАЛІ

    Напередодні професійного свята працівників освіти члени психологічного гуртка «Прометей», що діє при кафедрі психології діяльності в особливих умовах та педагогіки Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси), разом з доцентом цієї кафедри Світланою Мукомел, психологом факультету ЦЗ та ТБ Лесею Мандрик та старшим науковим співробітником відділу НР та МС Інною Гуріненко відвідали село Сахнівка Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, щоб побачити на власні очі славетну авторську загальноосвітню школу Олександра Антоновича Захаренка, який був визнаний «Заслуженим вчителем УРСР» 1974 р. та «Народним вчителем СРСР» 1983 р.

    Зустрів відвідувачів Іван Леонідович Рибалко – директор Сахнівської школи, наступник самого Олександра Антоновича Захаренка. Саме він і розпочав екскурсію та розповідь про історію й життя свого навального закладу.

    Головним девізом школи є слова Олександра Антоновича Захаренка: «Якщо хочеш змінити світ на краще, зберегти його чисту красу, незайману святість, починай це робити з себе, і не завтра, а сьогодні, з цієї хвилини». Ці слова прикрашають стіни холу корпусу для старшокласників.

    Загалом, на шести гектарах землі, що належать школі, завдяки спільним зусиллям Олександра Захаренка, громадян села та батьків школярів, свого часу були побудовані корпуси школи, навчально-спортивний комплекс, 2 басейни (літній та зимовий), культурно-музейний центр, планетарій, дендропарк тощо. На фасаді головного корпусу мозаїкою викладені 5 картин, що втілюють суть п’яти відомих висловів: «Хай завжди буде сонце, Хай завжди буде мама, Хай завжди буде мир», «Без праці хліб не родить, не квітнуть троянди», «Без книги немає знань, без знань немає майбутнього», «Людина без захоплення – пуста людина», «Не можна і дня жити без тривоги за Батьківщину».

    На території шкільного двору сотні дерев, кущів та квітів, посаджених учнями-випускниками. Вразила гуртовців своєю красою клумба здоров’я з різноманітними цілющими травами та іменний гай, місток кохання та фонтан «Колос», а також Криниця совісті, що є культурно-історичною пам’яткою, присвяченою жертвам голодомору.

    Зворушив відвідувачів і теплий прийом учнів та працівників школи. Привітне «добрий день» лунало на кожному кроці.
Цікаво, що екскурсії по культурно-музейному центру проводять самі школярі (шостих та дев’ятих класів). Трепетно, з надзвичайним теплом і гордістю розповідають вони про історію школи та рідного села, переповідають місцеві легенди.
Навіть коридори Сахнівської школи незвичні – прикрашені різноманітними вишиванками, аплікаціями та іншими зразками дитячої творчості.

    Після цікавої екскурсії члени товариства «Прометей» мали можливість смачно пообідати у затишній шкільній їдальні, а потім у залі зборів поспілкуватися з педагогами та учнями старших класів. Під час цієї зустрічі курсанти Академії пожежної безпеки магістри Анна Дубенець та Віталіна Лісова розповіли школярам про свій навчальний заклад, а студент-першокурсник Віктор Жолобнюк виконав під гітару декілька патріотичних пісень. Також екскурсанти передали педагогічному колективу школи привітання з нагоди Дня працівників освіти від колективу Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України.

    Члени гуртка «Прометей» повернулися додому з чудовим настроєм від насиченого враженнями екскурсійного дня. Сахнівська школа незвичайна і своєю матеріально-технічною базою, й організацією навчально-виховного процесу, і своїми традиціями, які так свято оберігають та продовжують вчителі, учні школи та жителі села. Усі вони є живим свідоцтвом життєвої мудрості: якщо вчитель у своїй діяльності керується метою «творити добро, щоб кращим став цей світ», то подаровані ним знання, тепло, добро і щирість душі, обов’язково проростуть у серці кожного з його учнів прагненням вчитися і бути порядною людиною!




 

 

Заступник керівника наукового
товариства «Прометей» АПБ
Леся Мандрик

Сержант 43 навчального взводу
Олена Борсук
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10