https://www.high-endrolex.com/10 Співробітники НУЦЗУ запатентували три чергові наукові розробки | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

08.08.2016
НУЦЗУ

Співробітники НУЦЗУ запатентували три чергові наукові розробки

10 червня 2016 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в Державному реєстрі патентів України зареєстровані три чергові наукові розробки, заявником і власником яких є Національний університет цивільного захисту України.
А наразі отримано підтверджуючі документи цьому – оригінали патентів України на корисні моделі.
 
Автором розробки «Максимально-диференційний тепловий пожежний сповіщувач» є науковий співробітник відділу організації науково-дослідної роботи науково-дослідного центру Борис Поспєлов. Введення до теплового пожежного сповіщувача операційних підсилювачів та відповідних елементів на їх входах та у зворотному зв’язку, а також зв’язків між цими елементами та RC-елементами забезпечує однакове підвищення швидкодії максимально-диференційного теплового пожежного сповіщувача при його роботі в режимах визначення температури та швидкості зміни температури при пожежі з одночасним забезпеченням безпомилкового визначення вимірюваної величини швидкості зміни температури у сталому стані.
 
Авторами розробки «Спосіб локалізації наслідків хімічно небезпечних аварій» є творчий колектив кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки факультету цивільного захисту НУЦЗУ у складі начальника кафедри Ігоря Толкунова, доцента Івана Попова та старшого викладача Євгена Стецюка. Запропонований спосіб дозволяє в залежності від площі розливу рідкої фази небезпечної хімічної речовини у 1,5-1,8 разів скоротити час на формування поглинаючого шару ґрунту на поверхні дзеркала розливу. Це, в свою чергу, забезпечить скорочення часу випарювання небезпечної хімічної речовини (час існування парогазової фази), що призводить до зменшення обсягу негативних наслідків хімічно небезпечної аварії, зокрема, площі хімічного зараження, і фінансових витрат на їх ліквідацію, взагалі. Крім того, такий спосіб є універсальним, що дозволяє використовувати його незалежно від виду небезпечної хімічної речовини.
 
Авторами розробки «Піротехнічний склад для штучного опадоутворення» є творчий колектив кафедри спеціальної хімії та хімічної технології факультету оперативно-рятувальних сил у складі професора Володимира Калугіна та докторанта Максима Кустова. Використання запропонованого складу для штучного опадоутворення дозволяє ініціювати опади над зоною великих природних та техногенних пожеж, що призводить до осадження із атмосфери шкідливих продуктів горіння та запобігає утворенню кислотних опадів шляхом нейтралізації кислотних атмосферних утворень.
 
Як зауважив проректор з наукової роботи Володимир Андронов, з січня по липень 2016 року колектив університету подав 25 заявок та отримав 4 патенти України на винаходи, 15 – на корисні моделі та 3 авторські свідоцтва, а також 6 позитивних рішень за результатами експертиз на відповідність умовам патентоздатності.
Бажаємо авторам подальших успіхів і творчої наснаги на шляху винахідництва і раціоналізаторства!
 
 
Євгеній Рибка, відділ організації науково-дослідної роботи НУЦЗ України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10