https://www.high-endrolex.com/10 Юрій Хуртов: Науково-педагогічні працівники, командири, психологи, куратори груп НУЦЗУ мають своєчасно і безболісно допомогти першокурсникам пройти адаптаційний період, засвоїти новий стиль життя та нормативні правила, які потрібно виконувати | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

27.08.2015
НУЦЗУ

Юрій Хуртов: Науково-педагогічні працівники, командири, психологи, куратори груп НУЦЗУ мають своєчасно і безболісно допомогти першокурсникам пройти адаптаційний період, засвоїти новий стиль життя та нормативні правила, які потрібно виконувати

«Учбовий і виховний процес у вищій школі складний і багатогранний. Головне, що характеризує процес формування фахівця, — це активна творча діяльність науково-педагогічних працівників, курсантів і студентів», - зауважує досвідчений вихователь Юрій Хуртов. - При будь-який сучасній техніці, що використовується в учбовому процесі, головний і вирішальний вплив на студента справляє особа викладача і науковий колектив кафедри».

Крім того Юрій Миколайович повідомив, що виховна робота з курсантами і студентами НУЦЗУ базується не тільки на відомчих і нормативних документах. Велику роль мають традиції особового складу університету, славна і гідна, майже вікова, історія навчального закладу пожежно-рятувального профілю. «Традиції – це духовний кодекс, що передається з покоління до покоління. І сталими традиціями в НУЦЗУ стали вірність Присязі, Бойовому прапору університету, взаємна виручка, бойове братство і товариство. На певному етапі виховання життєві обставини потребують від людини володіти відповідними нормами поведінки», - підкреслив полковник Хуртов.
Крім того, зауважує Юрій Миколайович, складовою процесу виховання є і самовиховання. Провідним компонентом змісту самовиховання є формування вольових і моральних якостей майбутніх рятувальників. Самовиховання — вищий етап виховного процесу, систематична й свідома індивідуальна діяльність людини, спрямована на вироблення в собі бажаних фізичних, розумових, моральних, естетичних якостей, позитивних рис волі й характеру, усунення негативних звичок.

Із особистого досвіду роботи Юрій Хуртов знає, що у сучасній вищій школі принципи вихован¬ня мають дещо інше змістове наповнення, ніж у попередні десятиріччя, і сприяють формуванню окремих якостей цілеспрямованої особистості майбутніх фахівців ДСНС України.

«Принципи виховання у вищій школі - це осно¬воположні ідеї, які втілюють у собі взаємоза-лежність виховання мети, завдань, зако¬номірностей і потреб суспільства щодо рівня сформованості необхідних якостей молоді України, - зауважує Юрій Хуртов. - До їх числа відносяться принципи опори на пози¬тив у людині та її вчинки, єдность вимог і пова¬ги до особистості вихованця, етнізації, народності, природовідповідності, культуровідповідності, вихо¬вання у колективі, демократизації, виховання у праці, наступності у виховній роботі кураторів, відповідності виховання індивідуальним якостям».

Принципи виховного процесу — це загальні положення, в яких виражені основні вимоги до змісту, методів, організації виховного процесу. Вони відображають специфіку процесу виховання і на відміну від загальних принципів педагогічного процесу — це загальні положення, якими керуються педагоги при розв'язанні виховних завдань.
Аби норма культури поведінки курсанта ВНЗ ДСНС України і службовий етикет відповідали гідності українського рятувальника, вихованці НУЦЗУ повинні сумлінно виконувати вимоги Присяги служби цивільного захисту, статутів, наказів чи розпоряджень керівників, мати позитивні результати навчання, виконувати вимоги навчального плану, наполегливо оволодівати знаннями, необхідними для майбутньої служби, бути чесним, сумлінним і дисциплінованим; стійко переносити всі труднощі та обмеження, пов'язані із службою. А також, бути ввічливим, виконувати правила військового вітання, знати посади, звання і прізвища своїх прямих начальників до ректора включно, додержуватись правил особистої та громадської гігієни, охайно носити одяг і взуття, своєчасно й акуратно їх лагодити, зберігати у визначених місцях, виконувати вимог безпеки, вживати заходів до запобігання захворюванню, травматизму, повсякденно підвищувати фізичну загартованість і тренованість, утримуватися від шкідливих для здоров'я звичок. Крім того, вихованці НУЦЗУ повинні з гідністю та честю поводитися в позаслужбовий час, виявляти особливу увагу до осіб похилого віку, жінок і дітей, поступатися їм місцем у громадському транспорті, сприяти додержанню громадського порядку, а також подавати допомогу при нещасних випадках, виникненні пожежі чи стихійного лиха.

 


Всі курсанти перебувають під захистом держави і мають усю повноту прав і свобод, закріплених Конституцією України, а соціальний і правовий захист - відповідно до закону «Кодекс цивільного захисту України».

Лариса Кошеварова
Ігор Котов
НУЦЗУ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10