https://www.high-endrolex.com/10 ВЕСНЯНА ТУРИСТИЧНА МАНДРІВКА ПОЛОНИНОЮ КУКУЛ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

25.03.2011
ЛДУ БЖД

ВЕСНЯНА ТУРИСТИЧНА МАНДРІВКА ПОЛОНИНОЮ КУКУЛ

Хоча на календарі вже середина березня і на вулицях міст ще де-не-де можна побачити залишки снігових плям, то на високогір'ї сніг ще довго лежатиме, якщо ще й час-від-часу не накопичуватиметься більше. От і група досвідчених альпіністів (фото 1) в черговий раз вирішили пройти тренувальне сходження та й мабуть в останнє за цей сезон помилуватися засніженими схилами зимових Карпат. Одним із учасників мандрівки була викладач Львівського ДУ БЖД інституту цивільного захисту – Мар'яна Грицюк. Невеличка мандрівка на вершину г. Кукул (1540 м) проходила 20.03.11 р., внаслідок чого учасники сходження не тільки успішно пройшли поточне тренування, але й зробили чудовий внесок у фотогалерею весняно-зимових Карпат (фото 2,3).
З хребта Кукул відкриваються чудові гірські пейзажі. Особливо прекрасно виглядає 25-кілометровий головний хребет Чорногора (фото 4,5), зокрема, найвища в Українських Карпатах гора Говерла (2061 м), а в хорошу погоду на горизонті видніється гірський масив Горгани з вершинами Хом'як, Синяк, Довбушанка та інші гірські системи Карпат (фото 6). Хребтом Полонини Кукул проходить межа між Івано-Франківською та Закарпатською областями. Завдяки численній кількості широких трав'янистих полонин місцеві пастухи освоїли місцевість для випасання худоби і ціле літо проводять на високогір'ї (фото 7).
Подорож альпіністів почалася зі Львова до високогірного селища Вороненка, що знаходиться в Івано-Франківській обл. Зі станції на хребет веде пологий підйом старим ялиновим лісом. Далі, до вершини г. Кукул, стежка звивається хребтом попри мальовничі полонини з невеликим перепадом висот повз вершини г. Верх-Дебрі (1237 м) та г. Під-Берда (1345 м) (фото 8-9). Протяжність маршруту від ст. Вороненка вершинами і до ст. Ворохта становила 22 км, набір висоти – 800 м.
Важко передати словами усі свої враження та позитивні емоції від побаченого, а у фотосесіях тільки очима учасника сходження можна частково відобразити усю ту красу чарівного краєвиду Полонини Кукул (фото 10-11). І нам дійсно невимовно поталанило з мандрівкою і чудовою погодою. Тренувальний маршрут без пригод успішно пройшли усі учасники сходження. Свої архіви мандрівники поповнили численною фотогалереєю. Дорогою назад плануємо наступні тренування вже у весняних Карпатах, подальшими учасниками яких неодмінно будуть і представники Львівського ДУ БЖД.



М.Ю. Грицюк, викладач кафедри ІТтаТС, альпініст

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10