https://www.high-endrolex.com/10 Про психологічну безпеку людей під час Євро-2012 піклуються науковці Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

24.02.2011
НУЦЗУ

Про психологічну безпеку людей під час Євро-2012 піклуються науковці Національного університету цивільного захисту України

Мета тренінгу – оптимізація та розвиток професійної, соціально-психологічної та інтеркультурної компетенції фахівців з виховної роботи, повідомила під час прес-конференції  Світлана Лєбєдєва, т.в.о начальника науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України, старший науковий співробітник, кандидат психологічних наук, майор служби цз.
«Приїжджаючи до незнайомої країни, гості передусім зустрічаються із представниками правоохоронних органів – з людьми у формі. І якщо поведінка останніх буде некоректною, може виникнути почуття недружелюбності. Подібна ситуація може виникнути при зустрічі із міліціонером чи рятувальником.  Фани можуть попросити одягти, наприклад, бойовку, розгорнути пожежний рукав, залізти на пожежну машину, аби сфотографуватись, тощо. І працівник МНС повинен бути до цього психологічно готовими, аби не відштовхнути, не нашкодити. Адже в даному випадку ми імідж країни. В Європі, на Заході людина у формі – це авторитет. А гостей вабить новизна, вони приїжджають за кордон, аби почерпнути щось корисне, наповнитись позитивною енергією, отримати нову інформацію. І тут господарі приймаючої країни повинні поводити себе тактовно та коректно. Саме над цим і працюють практичні психологи лабораторії екстремальної та кризової психології Національного університету цивільного захисту України сьогодні», - стверджує майор Лєбєдєва. Погоджується із своєю колегою і Ігор Поляков, начальник відділення впровадження психотренінгових технологій науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ, який був співавтором тренінгу «Психологія і безпека ЄВРО-2012» і разом із Світланою проводив тренувальні вправи із представниками внутрішніх військ та ЗМІ. Учасниками тренінгу стали  заступники командирів з виховної роботи  підрозділів внутрішніх військ МВС України та психологи Академії внутрішніх військ.  Тренінгові вправи були направлені на: ідентифікацію себе з Євро-2012, інтеркультурну комунікацію та толерантність під час проведення масових заходів; сприйняття себе і зовнішнього світу; психологію групи та натовпу; упередження хуліганських дій та паніки.
Автори тренінгу  для учасників проекту із Академії внутрішніх військ були дуже переконливими у тому, що Україна  відповідально ставиться до проведення організаційних заходів програми Євро-2012, у тому числі й до психологічного забезпечення. Під час проведення масштабних заходів  спеціалісти повинні працювати у тісному контакті із психологами інших силових структур. Будь-які випадки, пов’язані з порушенням громадського порядку з елементами злочинної діяльності (крадіжками, шахрайством), - це в першу чергу робота правоохоронних органів та їх психологів. Спочатку слід передбачити розвиток будь-яких негативних наслідків або конструктивних особливостей ситуації, стверджує Світлана Лєбєдєва. Фахівці науково-дослідної  лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ планують свої спеціальнї розробки до Євро-2012  широко застосувати не тільки у Харкові, але й  в інших регіонах.
23 лютого 17 офіцерів Академії внутрішніх військ МВС України, які пройшли та засвоїли тренувальні вправи, отримали свідоцтва про проходження соціально-психологічного тренінгу «Психологічна безпека Євро – 2012» за підписом начальника Академії внутрішніх військ МВС України, генерал-лейтенанта Степана Полторака і ректора Національного університету цивільного захисту України, генерал-лейтенанта служби цивільного захисту Володимира Садкового.

 

 

 

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10