https://www.high-endrolex.com/10 У Харкові викладачі та курсанти Національного вишу МНС навчають дошкільнят та школярів, а також їх батьків дбати про власну безпеку | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.09.2010
НУЦЗУ

У Харкові викладачі та курсанти Національного вишу МНС навчають дошкільнят та школярів, а також їх батьків дбати про власну безпеку

У ці дні до районних шкіл, дитячих садочків завітають фахівці,  курсанти-рятувальники, студенти Національного вишу МНС, аби розповісти дітям, чим може закінчитися нехтування правил пожежної та власної безпеки. У школах пройдуть батьківські збори, відкриті уроки з основ безпеки життєдіяльності, діти дізнаються про діяльність вищого навчального закладу МНС. Працівники НУЦЗУ  влаштують  для малюків своєрідну подорож до казкової країни «Безпека». Фаховість  та щира любов до обраної професії допоможуть організаторам Тижня безпеки зробити зустрічі пізнавальними, корисними, жвавими.  Саме в ігрових сценках маленькі глядачі запам’ятають елементарні правила безпеки, яких необхідно дотримуватися, щоб не потрапити в біду. Гра – це, безумовно, кращий метод для навчання маленьких дітей. Лише через неї можна привити малюкам необхідні навички та правила поведінки. Добре розуміючи це, працівники вишу та курсанти  часті гості у дитячих садочках, де в ігровій формі роз’яснюють дошкільнятам правила безпечного життя. До заходів завжди ретельно готуються  усі – й учасники, і гості, адже, щоб вони пройшли цікаво, потрібно докласти чимало зусиль, аби діти були не просто пасивними спостерігачами дійства, а й активними його учасниками. Уміло використовуючи дитячу уяву та фантазію, гості розповідатимуть  малечі, як рятуватися на пожежі, як поводити себе з незнайомими предметами, проведуть естафети, вікторини, конкурси малюнків, а також читатимуть книжки. МНС видало дуже цікаву книжку «Бережи себе, малюк!».

Ця книжка спрямована на збереження здоров’я і життя дитини. Вона допомагає їй підготуватися до небезпек, які оточують людину впродовж її життя, виховує в дусі милосердя, взаємодопомоги у скрутних ситуаціях. Автори цього видання намагаються сформувати у дитини ставлення до власного життя та життя інших людей як до найвищої цінності. Книжка чудово  проілюстрована і моделює різні ситуації, які можуть підстерігати дитину в домівці чи за її межами. У простій і доступній формі розкриваються елементарні правила безпечної поведінки: як поводитися у випадку виникнення пожежі, чим може обернутися занадто довге перебування на сонці, яку небезпеку становлять водойми взимку, отруйні гриби і ягоди, як не отримати травму при купанні тощо. Читання цієї книги сприятиме формуванню у дитини умінь і навичок щодо власної безпеки та розуміння відповідальності за власні вчинки, їхні можливі наслідки. Окрім того, на сторінках акцентується увага на необхідності у разі небезпеки звертатися по допомогу до аварійно-рятувальної служби МНС, що, безперечно, сприяє формуванню у дитини почуття захищеності і безпеки.

Як показує практика, у побуті часто трапляються прикрі випадки, які виникають з вини дітей. Легковажне поводження малечі з вогнем, водою, газом, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних і трагічних наслідків. Аби зменшити цю трагічну статистику, навчити дітей поважно ставитись до безпеки людини, з метою попередження надзвичайних ситуацій та випадків дитячого травматизму, проводяться тижні безпеки життєдіяльності в харківських школах.

Викладачі кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки НУЦЗУ, курсанти факультету пожежної безпеки  розповідатимуть дітям про різні вибухонебезпечні предмети, про спеціальне обладнання, здатне виявити небезпечний предмет на глибині більше шести метрів.

Крім того, щоб виконувати таку відповідальну роботу, як знешкодження боєприпасів, лише сміливості та сильної вдачі недостатньо – потрібна відповідна фахова підготовка. Викладачі дозволять старшим школярам  приміряти спеціальні бронежилет та каску, в яких працюють під час пошуку та ліквідації вибухонебезпечних предметів професійні сапери. Школяри, батьки, вчителі разом із рятувальниками згадають правила надання першої медичної допомоги.  Директор 36-ої СШ Лариса Ричкова розповіла прес-службі НУЦЗУ, що  зустрічі із фаховими рятувальниками, курсантами  вже на протязі багатьох років проводяться і стають для дітей справді незабутніми, дуже пізнавальними. Адже лише самих теоретичних уроків недостатньо для того, щоб переконати школярів у необхідності правильно поводитися у тій чи іншій ситуації. А особисте спілкування з представниками мужньої та самовідданої професії – рятувальниками, які практично щодня стикаються з небезпекою, рятуючи інших, допомагає і молодшим, і старшим школярам усвідомити: життя – безцінний дар, яким не слід легковажити.

Напередодні професійного свята – Дня рятівника – у школах проводитимуться відкриті уроки, на які будуть запрошені ветерани пожежної охорони. Дані заходи присвячені героїчній професії рятувальників, їх повсякденній бойовій роботі, що потребує неабиякої відваги й професіоналізму.

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

Фото із архіву прес-служби НУЦЗУ

 

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10