https://www.high-endrolex.com/10 НА ДОПОМОГУ ПЕРШОКУРСНИКУ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

07.09.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

НА ДОПОМОГУ ПЕРШОКУРСНИКУ

    Минуло літо, і в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси), як і у всіх навчальних закладах держави, розпочався новий навчальний рік. Успішне навчання, звичайно ж, нелегка справа. Вона вимагає часу і старанності. А якщо це навчання у вищому навчальному закладі, та ще й у такому, як відомчий навчальний заклад МНС України, де курсанти несуть службу, проживають у курсантському гуртожитку, живуть «за розпорядком», і навіть на заняття ходять строєм, – то воно (успішне навчання) вимагає не тільки часу і старанності, а й неабиякої дисциплінованості, зібраності, вміння підкорятися наказам старших за званням та максимально використовувати час, відведений на самопідготовку.
    Якнайшвидше адаптуватися до умов навчання в академії та службової діяльності першокурсникам допомагають під час табірного збору та в перші місяці навчання працівники сектору психологічного забезпечення, який очолює підполковник служби цивільного захисту Сергій Мордюшенко.
    «Адаптація першокурсника – одне із завдань психологічної служби в академії. Головна мета, яку ми переслідуємо, – допомогти у спілкуванні молодим людям, які потрапили у новостворені колективи, – розповідає ректор академії, кандидат психологічних наук, доцент, полковник служби цивільного захисту Микола Кришталь. – Під час табірного збору, який проходили лише юнаки з числа курсантів-першокурсників, було проведено по три заняття з кожним із семи новостворених навчальних взводів. З дівчатами ж, які, успішно склавши вступні випробування, заслужили право навчатися в академії в якості курсанта (у цьому році їх 25), такі заняття проводяться зараз (на початку вересня)».

    «Кожне із трьох занять має свою тему і свою особливу мету, –. розповідає Сергій Мордюшенко. – На першому занятті «Комунікативна компетентність. Основи саморегуляції» розглядаються особливості спілкування на перших етапах становлення колективу та правильна організація спілкування, що базується на поняттях безоціночності, об’єктивності та безконфліктності. Кожний курсант має можливість розповісти про себе, про свої захоплення, бажання та цілі. Це дозволяє молодим людям краще пізнати один одного. При цьому важливий акт усвідомлення власного вибору та мети, до якої потрібно прийти. Також під час заняття курсанти розширяють свої знання щодо методів самодопомоги у складній ситуації (при поганому самопочутті чи під час спілкування із неприємною людиною).
    На другому занятті проводиться психодіагностика, під час якої курсанти заповнюють спеціальні форми психологічних тестів та карти психологічного супроводження. Під час індивідуально-консультативної роботи їм розповідається про їх психологічні особливості.
    Третє заняття має за мету вивчення міжособистісних стосунків у колективах, психологічної атмосфери у навчальних взводах. Колективу пропонуються на розгляд декілька екстремальних ситуацій із подальшим аналізом способів виходу із них. Завершується це заняття сеансом аутогенного тренування у супроводі спокійної музики».
Як правило, навчання на першому курсі в будь-якому виші – найбільш складне і відповідальне. Від якості старту багато в чому залежить успішність фінішування.
    Звичайно, багато залежить від самих курсантів та студентів. Але велику роль відіграють і морально-психологічна атмосфера та міжособистісні стосунки у колективі; а також вчасна допомога наставників та ненав’язливий контроль з боку психологів академії підполковника с.ц.з. Сергія Мордюшенка, майора с.ц.з. Інни Григоренко та капітана с.ц.з. Тетяни Демчук, які віднині будуть тримати у полі свого зору кожного із новоспечених курсантів протягом усіх років навчання.


На фото підполковник с.ц.з. Сергій Мордюшенко проводить заняття з курсантами 1 курсу

 

Світлана Єренкова
Фото Сергія Федоренка
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10