https://www.high-endrolex.com/10 День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в Національному університеті цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.12.2011
НУЦЗУ

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС в Національному університеті цивільного захисту України

Слово «чорнобиль» назавжди залишиться у пам’яті людей як символ великого лиха, мужності, відчайдушності й героїзму тих, хто з честю виконав свій обов’язок при гасінні пожеж та ліквідації наслідків аварії на АЕС.
14-е грудня згідно з Указом Президента України № 945/2006 від 10 листопада 2006 року визнано Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Саме цього дня було закінчено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком, саме цього дня відзначається мужність, самовідданість і високий професіоналізм тих, хто, ризикуючи власним життям, вступив у жорстоку боротьбу з вогняною стихією та її наслідками. Події 25-річної давності назавжди залишаться у серцях і пам’яті прийдешніх поколінь. Ця катастрофа є болем і проблемою всієї громадськості. Минають роки, і з’являються все нові і нові факти, що ще повніше відображають ті сумні й трагічні події. У вересні 1986 року десять курсантів другого курсу на той час Харківського пожежно-технічного училища МВС СРСР на чолі із курсовим офіцером пожежного училища, лейтенантом внутрішньої служби Валерієм Косоговим брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. „Наші герої ” – так називали їх в училищі після прибуття зі страшної зони відчуження. Вони так не вважали – просто добросовісно виконували свій службовий обов’язок. На жаль, три роки тому, у 2007 році, пішов із життя Валерій Косогов. Світла йому пам'ять!
13 грудня у клубі Національного університету цивільного захисту України відбувся вечір вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Віднині не лише у квітневий день 26-го числа, а й у грудні вже стало доброю традицією вшановувати пам'ять тих, хто пожертвував своїм життям, захищаючи нас від атомного лиха, а також висловлювати щирі слова подяки всім ліквідаторам за мужність, героїзм, самовідданість. Їх імена увійшли до історичного літопису навчального закладу. Володимир Григорович Палюх був нагороджений орденом «За гуманність і милосердя», Микола Миколайович Кулєшов – орденом «За заслуги»,
Андрій Миколайович Чернуха – орденом «За заслуги», Сергій Володимирович Кулаков – медаллю «За мужність та честь», В’ячеслав Вікторович Мірошниченко – медаллю «За мужність та честь», Олександр Володимирович Тімченко – медаллю «За мужність та честь», Віталій Євгенович Христенко – медаллю «За мужність та честь», Юрій Миколайович Сенчихін – орденом «За гуманність і милосердя», Іван Васильович Олексенко – грамотою МНС України, Едуард Іванович Пащенко – медаллю «За мужність та честь», Олексій Васильович Мікіша – медаллю «За мужність та честь», Олександр Миколайович Дугін – грамотою МНС України, Іван Олександрович Ляшевський – медаллю «За мужність та честь».
Для усіх присутніх пройшла концертна програма, що розпочалася інформаційним відео про працівників університету, які у різні роки брали участь у ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Лейтмотивом вечора стало символічне дерево життя. Сухі гілочки, на яких висіли протигази та дитячі іграшки асоціювалося із страшенною трагедією. Але життя продовжується – учасники концертної програми прикрасили символічне дерево зеленими листочками.
Пригадуючи ті жахливі дні, ми схиляємо голову перед світлою пам’яттю про загиблих, котрі у відсвітах Чорнобиля назавжди увійшли у безсмертя, і віддаємо данину живим! Міцного здоров’я, шановні ліквідатори, мирного неба, добробуту і благополуччя Вам і Вашим родинам!

Вікторія Коленко, НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова



 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10