https://www.high-endrolex.com/10 НУЦЗУ готує наукові кадри для галузі екстремальної та кризової психології МНС | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

03.06.2011
НУЦЗУ

НУЦЗУ готує наукові кадри для галузі екстремальної та кризової психології МНС

В Національному університеті цивільного захисту відбувся черговий захист дисертацій.
У четвер, 2 червня, у конференц-залі університету відбулось засідання спеціалізованої вченої ради з правом прийняття до розгляду та проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук. Здобували фах вищої кваліфікації працівники НУЦЗУ Ігор Поляков, начальник відділення впровадження психотренінгових технологій науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології, старший лейтенант служби цз і майор служби цз, викладач кафедри наглядово-профілактичної діяльності Сергій Волков. Наукові дослідження дисертантів проводилися у площині обраних ними тем: «Професіографічний аналіз діяльності рятувальників Державної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби пошуку та рятування туристів МНС України» (Ігор Поляков) і «Психологічні особливості комунікативної компетенції інспекторів Державного пожежного нагляду в особливих умовах діяльності» (Сергій Волков). Керівники дисертацій – Олексаандр Тімченко, провідний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії екстремальної та кризової психології НУЦЗУ, доктор психологічних наук, професор і Андрій Куфлієвський, начальник соціально-психологічного факультету, кандидат психологічних наук, доцент, полковник сцз.
Щодо актуальності обраної теми здобувач наукового ступеня Ігор Поляков зазначив, що з метою запобіганням надзвичайним ситуаціям, які виникають внаслідок неконтрольованої туристичної діяльності та мінімізації їх наслідків, 13 вересня 2006 року було створено Державну спеціалізовану аварійно-рятувальну службу пошуку і рятування туристів МНС (ДСАРСПРТ). Рятувальники ДСАРСПРТ, здійснюючи пошуково-рятувальні роботи в гірських, спелеологічних та водних районах, постійно працюють в екстремальних умовах. Успіх кожної операції з порятунку людей, які волею долі опинилися у скрутному становищі, напряму залежатиме від забезпечення належної професійної та психологічної готовності рятувальника, що реалізується через систему професійного відбору та психологічного супроводу цього складного та важливого виду діяльності Міністерства надзвичайних ситуацій України, стверджує Ігор Поляков. У зв’язку з вищезазначеним, особливої ваги набуває професіографічний опис діяльності фахівців Державної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби пошуку і рятування туристів МНС України. Проте зазначимо, що більшою мірою зусилля вітчизняних науковців зосереджувалися на особистості офіцерів різних силових міністерств, військовослужбовців, миротворців, водолазів, пожежних, фахівців гірничорятувальної служби. До теперішнього часу вітчизняні вчені не займались психологічними дослідженнями, які були б напряму присвячені рятувальникам ДСАРСПРТ МНС України, спростовує у своєму інтерв’ю екстремальний психолог Поляков і  в цьому він був дуже переконливим під час захисту своєї дисертації. Практична значущість дослідження  дисертанта полягає в саме обґрунтуванні вимог до основних професійно важливих якостей рятувальників ДСАРСПРТ МНС України, які зумовлюють ефективність їх професійної діяльності; розробці шляхів отримання психологічної інформації стосовно придатності особистості до діяльності на посаді рятувальника ДСАРСПРТ, що дозволяє скоротити час адаптації молодих фахівців до виконання завдань за призначенням та зменшити рівень психічних та фізичних втрат, а також плинність кадрів у системі МНС України. Ігор Поляков також відмітив, що впровадження результатів дослідження здійснено у службову діяльність Державної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби пошуку та рятування туристів МНС України та в систему професійно-психологічної підготовки фахівців Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону ДСАРСПРТ МНС України.
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10