https://www.high-endrolex.com/10 І майбутні рятувальники шанують рідну мову | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

10.11.2006
НУЦЗУ

І майбутні рятувальники шанують рідну мову

Як парость виноградної лози, плекайте мову – так Максим Рильський закликав кожного українця берегти безцінне багатство – українську мову. Це наша гордість, наше обличчя, наше надбання. Свято української писемності стартувало конкурсом знавців української мови імені Петра Яцика. І, напевно, у кожному навчальному закладі пройшли відповідні заходи. До проведення свята були залучені курсанти І-го, ІІ-го та ІІІ-го курсу факультету оперативно-рятувальних сил університету, запрошено було ректора університету генерал-майора служби цивільного захисту Володимира Садкового, а організатором заходу стала кафедра мовної підготовки навчального закладу.

Цікаво було гостям та усім присутнім у просторій, в національному стилі прикрашеній залі взнати нові ціхи історії становлення української мови та української писемності, зверталися навіть до найдавніших літописів, Велесової книги.

 

 

До речі, готували місткі повідомлення самі курсанти. Пригадувалися тут крилаті вирази відомих майстрів художнього слова, декламувались вірші таких визначних поетів, як Тараса Шевченка, Володимира Сосюри, Павла Глазового, Бориса Олійника, уривки з поеми „Енеїда” І.П. Котляревського, навіть Володимира Маяковського. Протягом всього заходу демонструвались унікальні фото та відеоматеріали. Але майстерності наших курсантів немає межі. Вони не тільки чудово співали українські народні пісні, а ще й майже професійно інсценізували «Із сиром пироги», «Ой, мій милий вареничків хоче».

 

Неперевершеним стало виконання пісні курсантами ІІ-го курсу на вірші І Франка, але музику вони написали самі. Ось таким є вражаюче українське слово – співуче, мелодійне.

«Такі заходи стали вже в нашому навчальному закладі традиційними. – говорить ректор Університету. – Мені самому цікаво було взнати деякі моменти з історії рідної мови. Чудово підготувалися курсанти – вихованці мовної кафедри. І у майбутньому ми плануємо проводити відеоконференції, присвячені цьому святові».

Жвавим моментом стало пригощання всіх присутніх пирогами із сиром.

До цього свята була також проведена виставка у бібліотеці університету. Рідкісні та цікаві книги та рукописи красувалися на виставкових полицях.

Приємно зазначити, що такі події є масштабними, мають виховний впливаючий аспект.  

Коленко В.В., прес-служба університету

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10