https://www.high-endrolex.com/10 ЗИМОВЕ НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНЕ СХОДЖЕННЯ КУРСАНТІВ НА ГОРУ ПЕТРОС | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

03.02.2011
ЛДУ БЖД

ЗИМОВЕ НАВЧАЛЬНО-ТРЕНУВАЛЬНЕ СХОДЖЕННЯ КУРСАНТІВ НА ГОРУ ПЕТРОС

Під час зимового навчально-тренувального сходження групою професійних альпіністів (фото 1) на вершину г. Петрос (2020 м) одними із учасників були й представники Львівського ДУ БЖД інституту цивільного захисту: викладач М.Ю. Грицюк та курсанти 4-го курсу Василь Бурбас (група ТТ-41) та Іван Вовчук (група ІБ-41). Невеличка мандрівка теренами Чорногірського гірського масиву проходила з 29.01.11 по 30.01.11 р., внаслідок чого учасники сходження не тільки успішно пройшли поточне тренування, але й зробили чудовий внесок у фотогалерею зимових Карпат (фото 2).
Гора Петрос (фото 7, 11) – одна з найвищих гірських вершин хребта Черногора, третя за висотою вершина в Карпатах після г. Говерла 2061 м (фото 10, 12) і г. Бребенескул (2035 м). У перекладі з румунської назва гори означає "камінь". Знаходиться на північно-західному кінці хребта між горами Шешул і Говерла у Рахівському районі Закарпатської області. Західний і південно-західний схили круті з численними кам'яними розсипищами, північний та північно-східний – урвисті, зі скельними виступами. Часто трапляються давньольодовикові форми рельєфу. Складається з пісковиків. Вкритий переважно субальпійською рослинністю. Поширені чагарники (яловець сибірський, рододендрон), чорничні зарості та ялинові ліси (до висоти 1530-1600 м). Взимку досить часто бувають снігові лавини, які заставляють необачних мандрівників задумуватися над проблемою безпеки пересування.
Подорож альпіністів почалася зі Львова до високогірного селища Кваси (500 м н.р.м.), що знаходиться в Закарпатській обл. Зі станції на хребет веде стрімкий, але нетривалий (2,5 год) підйом старим ялиновим лісом. Далі, до вершини г. Петрос, стежка звивається хребтом попри мальовничі полонини з невеликим перепадом висот (фото 3-8). Протяжність маршруту від ст. Кваси вершинами і до ст. Лазещина становила 30 км, набір висоти – 1500 м.
Важко передати словами усі свої враження та позитивні емоції від побаченого, а у фотосесіях тільки очима учасника сходження можна частково відобразити усю ту красу чарівного краєвиду Чорногори! І нам дійсно невимовно поталанило з мандрівкою і чудовою погодою. Тренувальний маршрут без пригод успішно пройшли усі учасники сходження. Нові враження і деякі навики зимових походів отримали курсанти Львівського ДУ БЖД. Свої архіви мандрівники поповнили численною фотогалереєю. Дорогою назад, випивши у потязі гарячого чаю, розмова почалася з того, де б пройти наступні тренування, подальшими учасниками яких неодмінно будуть представники Львівського ДУ БЖД.
М.Ю. Грицюк, викладач кафедри ІТтаТС, альпініст

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10