https://www.high-endrolex.com/10 ТРЕТІЙ ЧЕТВЕР ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ФІЛОСОФІЇ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

19.11.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

ТРЕТІЙ ЧЕТВЕР ЛИСТОПАДА – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ФІЛОСОФІЇ

    18 листопада кафедра філософії і мовної підготовки Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) відзначила Всесвітній день філософії (відзначається щороку у третій четвер листопада) проведенням театралізовано-ексцентричної містерії «Суд над філософією», участь в якій взяли курсанти, студенти та викладачі навчального закладу.
    Всесвітній день філософії (World Philosophy Day), який на сьогоднішній день відзначається у понад 80 країнах світу, був проголошений ЮНЕСКО у 2002 році, що саме по собі стало визнанням суспільством значимості філософії для сучасного світу. Свято покликане актуалізувати увагу громадськості до проблем філософії, зробити цю науку ближчою кожному – академіку, студенту та широкій аудиторії, усім, хто цікавиться діяльністю, що відкриває нові можливості та простори для філософських роздумів, критичного мислення та дискусії; сприяти міжнародному обміну концептуальними світоглядними ідеями, широкому обговоренню проблем сучасного суспільства, і як свого часу наголошував генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура, відновити забуті або порушені філософські й інтелектуальні зв’язки між спільнотами і націями.
    Як правило, Всесвітній день філософії відзначається проведенням різноманітних наукових форумів, філософських конференцій та засідань, філософських кав'ярень, зустрічей з видатними діячами, виставками книжок, які стосуються актуальних філософських проблематик тощо. Згідно з рішенням ЮНЕСКО у цьому році головними центрами проведення Всесвітнього дня філософії стали міста Москва і Санкт-Петербург (Російська Федерація), де з 19 по 21 листопада відбудеться ряд конференцій та симпозіумів на тему: «Філософія в діалозі культур». На запрошення філософського факультету МГУ Москву навіть відвідає видатний філософ сучасності – 81-річний німецький вчений Юрген Хабермас.
    Що ж до заходу, який пройшов в Академії пожежної безпеки, то його головний організатор – завідувач кафедри філософії і мовної підготовки АПБ Микола Тур – мав за мету привернути увагу курсантів, студентів та працівників навчального закладу до науки філософії, розкрити її значимість для сучасного суспільства. З огляду на те, з яким епатажем відбулося дійство, йому це вдалося!


 

 

Світлана Єренкова
Фото Сергія Федоренка
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10