https://www.high-endrolex.com/10 17 ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ РЯТІВНИКА | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

17.09.2010
ЧІПБ НУЦЗУ

17 ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ РЯТІВНИКА

    Професійне свято День рятівника відзначили в Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України по-святковому урочисто: з гарним настроєм та цілою низкою заходів, основна частина з яких відбулася на плацу навчального закладу у присутності вишикуваного особового складу, високих гостей, ветеранів МНС та представників громадськості міста.

    За традицією урочистості розпочалися з підняття Державного Прапору та виконання Державного Гімну України. Кращі курсанти покладанням гірлянд та квітів до Монументу Героям Чорнобиля, на якому викарбувані прізвища 350-ти випускників навчального закладу – учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, вшановують світлу пам'ять Героїв Радянського Союзу Віктора Кібенка та Володимира Правика, Героїв України Миколи Ващука, Василя Ігнатенка, Володимира Тишури, Миколи Титенка та усіх вогнеборців-чорнобильців.

    На знак скорботи Державний Прапор України приспускається. Офіцери та курсанти знімають головні убори та схиляють голови у хвилині мовчання, яку порушують лише розмірені звуки метроному та залпи військового салюту.
Серед високих гостей, які звертаються з вітальним словом до присутніх, колишній випускник цього навчального закладу, директор Державного департаменту пожежної безпеки генерал-майор служби цивільного захисту Василь Андрієнко. Він не тільки привітав особовий склад академії, а й вручив подарунки. До свята навчальний заклад отримав від МНС України новий сучасний комп’ютерний клас. А ряд працівників – нагороди.

    Привітав нагородами колишніх колег і начальник ГУ МНС України в Черкаській області генерал-майор служби цивільного захисту Віктор Гвоздь. Очільник черкаських рятувальників не тільки навчався, а й довго працював в академії.

    А присутній на урочистостях Голова Оргкомітету Всеукраїнської програми «Золоті руки країни» Олексій Малігонов за значні трудові здобутки у справі підготовки фахівців для органів і підрозділів цивільного захисту України та з нагоди Дня рятівника нагородив академію статуеткою «Золоті руки країни» та дипломом Лауреата Програми 2010 року, а її ректора – кандидата психологічних наук, доцента, полковника служби цивільного захисту Миколу Кришталя «Срібним дипломом» та орденом «Взірець професіоналізму».

    Всеукраїнська програма «Золоті руки країни» започаткована з метою відзначення найбільш успішних трудових колективів, наукових установ, вищих навчальних закладів та їх керівників, видатних діячів культури та мистецтв, а також науковців з нагоди державних та професійних свят, ювілеїв, інших видатних подій. Лауреатами програми вже стали понад 350 підприємств, установ та організацій України.

    Пожежники-рятувальники відзначають своє професійне свято 17 вересня не випадково. Адже саме в цей день за православним календарем відзначається свя¬то чудотворної ікони Пресвятої Богородиці «Неопалима Купи¬на», яка вважається заступницею від по¬жеж та заступницею вогнеборців. Цю ікону здавна зберігали у хра¬мах, будинках, громадських будівлях і неодмінно – у пожеж¬них депо. Саме цю ікону під час пожеж обносили довко¬ла будинків, і це допомагало їм вціліти. Про біблійне тлумачення свята розповів Митрополит Черкаський та Канівський Високопреосвященнійших Владика Софроній. Він же освятив присутніх після того, як ректор академії та високі гості вручили комплекти бойового одягу курсантам другого курсу, для яких цей день став історичним: вони щойно отримали сертифікати про дозвіл брати участь у гасінні пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій і вперше заступають на бойове чергування у навчальній пожежно-рятувальній частині академії.

    А далі звучить вітальне слово від першокурсника В’ячеслава Гандрабури з Одеської області, який лише першого вересня прийняв Присягу на вірність українському народові, та пісенний подарунок від курсанта другого курсу Андрія Суботіна – його авторська пісня «Батьківська сорочка».

    Від присутніх на урочистостях учнів ліцейного класу зі спеціалізацією «пожежно-рятувальна справа» Черкаської гімназії №9 імені О.М. Луценка вітає рятувальників з професійним святом Олександр Никончук. У відповідь Владика Софроній вручає у подарунок ліцеїстам Ікону Божої Матері «Неопалима купина».

    Яскравими моментами свята стають показові виступи кращих спортсменів навчального закладу, серед яких чемпіони та призери чемпіонатів України Європи та світу з різних видів спорту; виконання пожежно-тактичних вправ майбутніми вогнеборцями-рятівниками, та демонстрація своїх умінь кінологічним розрахунком кінологічної служби академії. Учасники художніх колективів дарують свої пісні.

    Завершує свято батьківське слово ректора полковника служби цивільного захисту Миколи Кришталя. «…Ми повинні зробити все можливе, щоб уповні використати надану вам державою можливість опанувати професію, яка є однією із найважливіших у світі», – говорить він, звертаючись до курсантів.

    Професійне свято для пожежників–рятувальників, навіть, якщо вони ще тільки курсанти, – це лише короткий перепочинок у круговерті напружених навчальних і бойових буднів. Після прийняття Присяги вони вже не належать собі, вони – охоронці миру і спокою держави та її громандян, захисники–рятувальники, готові кожної миті «запобігти, врятувати, допомогти»!


 

 

Прес-служба АПБ імені Героїв Чорнобиля МНС України

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10