https://www.high-endrolex.com/10 Курсант Національного університету цивільного захисту України Кирило Давидов зіграв внічию із чемпіонкою світу з шахів Ганною Ушеніною | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.12.2012
НУЦЗУ

Курсант Національного університету цивільного захисту України Кирило Давидов зіграв внічию із чемпіонкою світу з шахів Ганною Ушеніною

Поєдинок Давидов-Ушеніна не перший. Це вже друга гра внічию між шахістами. Нещодавно, другого листопада,  коли Ганна зустрічалась на сеансі одночасної гри із представниками силових структур і курсантами відомчих навчальних закладів, титулована спортсменка зіграла із курсантом НУЦЗУ Кирилом Давидовим внічию. Кирило має перший розряд із шахів. Тоді під час листопадових зустрічей із силовиками,  у Ганни була ще одна нічия і  був один програш.   І ось 19 грудня  на території університету МНС відбулась друга зустріч Ушеніної і Давидова.
У Національному університеті цивільного захисту України міжнародний гросмейстер грала білими у поєдинку із двадцятьма рятувальниками і мала перший хід  одразу по черзі на двадцяти дошках. Одна хвилина була у курсантів, аби обрати фігуру для вирішення ходу. Суперники шахової королеви намагались грати логічно і створювали, на їх погляд, неперевершені шахові композиції. Але за дві години у читальній залі університетської бібліотеки залишились один на один третьокурсник Кирило Давидов і міжнародний гросмейстер   Ганна Ушеніна.   За взаємною згодою гравців партія була проголошена нічиєю. На інших дев’ятнадцяти дошках  Ганна у поєдинку із рятувальниками створювала шахову позицію, від якого не було захисту. Гравець ставила мат королю суперника і мала виграші.
 Аби підтримати вихованців університету і привітати титуловану спортсменку, до гравців під час турніру завітали ректор НУЦЗУ, генерал-лейтенант Володимир Садковий, проректори, начальники курсів, викладачі, однокурсники. Працювали під час сеансу одночасної гри і харківські журналісти. У своєму інтерв’ю журналістам проректор зі служби, полковник служби цивільного захисту Олег Семків зазначив: «В нашому університеті шаховий турнір з гросмейстером із світовим ім’ям проводиться вперше. Але курсанти вже мали нагоду зустрічатись у поєдинку із Ганною. Шахи мають виховне значення. Гра сприяє розвитку концентрації уваги, вмінню долати труднощі та плануванню власних дій, логічно мислити. Оскільки у грі в шахи виявляються особливості людської особистості, вони використовуються у якості моделі наукових досліджень в психології та педагогіці. Все це сприяє корисним чином для інтелектуального і всебічного розвитку наших вихованців, рятувальників МНС». Відомо також, що шахи є однією із  найрозповсюдженіших спортивних ігор сучасності, а гра поєднує в собі елементи  мистецтва, науки і спорту.
Довідка прес-служи НУЦЗУ.
27-річна харків’янка Ганна Ушеніна стала першою в історії українкою-чемпіонкою, що виграла чемпіонат світу з шахів серед жінок. Результат фіналу світу чемпіонату з шахів, що проходив у Ханти-Мансійську (РФ) на початку грудня 2012 року, фахівці одноголосно визнали сенсаційним. Розклад сил в ньому виглядав, здавалося, явно на користь Антоанетти Стефанової з Болгарії. Ця шахістка вже володіла титулом чемпіонки світу в минулому десятилітті. Окрім цього, в послужному списку Стефанової значилися ще немало крупних турнірних успіхів. Її суперниця ж відрізнялася в основному в командних змаганнях – Ганна Ушеніна стала у складі збірної України чемпіонкою Всесвітньої шахової олімпіади 2006 року. У світовому рейтингу українка займає 38-е місце (Стефанова в ньому 19-а).  Однак, у Ханти-Мансійську (РФ)  Ганна Ушеніна виборола шахматну корону, переборовши болгарку Стефанову (2:2,1½:½). Між тим, на шляху до олімпу Ганна обіграла перуанку Корі Дейсі, словенку Ганну Музичук, росіянок Наталію Погоніну і Надію Косинцеву, а також китаянку Цзюй Веньцзюнь. "Було важко, всі суперники були сильні, і я дуже рада, що мені вдалося виграти. Я не задавалася метою стати чемпіонкою світу, я просто хотіла грати матч за матчем якнайкраще", – сказала Ганна. Наступного 2013-го року  харків’янка Ушеніна захищатиме свій титул у матчі з китаянкою Хоу Іфань, яка стала переможницею серії Гран-прі ФІДЕ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10