https://www.high-endrolex.com/10 Профорієнтаційні заходи – на широкий загал. Газета «Слобідський край». Про безпеку з перших вуст. Спеціальний репортаж. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

14.02.2011
НУЦЗУ

Профорієнтаційні заходи – на широкий загал. Газета «Слобідський край». Про безпеку з перших вуст. Спеціальний репортаж.

Цьогоріч традиційна акція «Абетка рятівників для школярів», ініційована Національним університетом цивільного захисту України, стартувала в четвер у Харківському педагогічному ліцеї № 4. За словами проректора університету з наукової роботи Володимира Андронова, навчання для школярів рятувальники влаштовують уже кілька років: «У різні пори року наші спеціалісти проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу, пов’язану з безпекою життєдіяльності та охороною праці. Перше заняття в цьому році ми присвятили питанням зимової безпеки: пояснили школярам, що робити у випадках переохолодження та обмороження, падіння бурульок, відпрацювали дії у разі падіння під кригу на водоймищі». Проректор університету впевнений, що його співробітникам удається посіяти добре зерно у свідомості учнів. «Навіть якщо діти ставляться під час занять до них не дуже серйозно, вони чують, що їм розповідають, а головне – бачать на власні очі, а не на малюнку в підручнику, що слід робити. Такі знання, безумовно, можуть стати в нагоді і самим учням, і людям, які їх оточують, – в разі, якщо станеться щось непередбачуване», – пояснює Володимир Андронов. І хоч заняття з основ безпеки життєдіяльності в школах згідно з програмами проводяться регулярно, уроки безпосередньо від фахівців, дійсно, залишаються у пам’яті дітей, адже викладачі університету проводять навчання професійно, наочно, а головне – з гумором.

 Ази першої допомоги

Отже, зима – надзвичайно небезпечний сезон, коли чи не на кожному кроці можна заробити травму чи забиття. Навички долікарської допомоги зі старшокласниками педагогічного ліцею відпрацьовували представники медичної служби університету. На превеликий жаль «публіки», спеціалісти з порятунку не мали можливості «наживо» продемонструвати процес рятування потопаючого в крижаній воді. Тому обмежилися слайдами і детальним інструктуванням. А от демонстрація накладання різноманітних пов’язок та джгутів викликала в учнів жваве зацікавлення.«Піддослідним кроликом» заступника начальника медичної служби університету Олега Перешлюги став один з учнів. На кінець ритуалу перев’язки під дружний сміх однокласників він перевтілився в напівмумію: рятувальник перебинтував школяру ноги, руки, голову, використовуючи при цьому, як годиться, підручні матеріали – швабри, віники та навіть підручники. Слід зазначити, що учні виявилися досить обізнаними у справі порятунку травмованих. Діти навіть нагадали Олегу Перешлюзі про необхідність робити записку із зазначенням часу накладання джгута, для того щоб не допустити некрозу тканин у травмованого.

 «Влізти в шкіру» рятувальника

Також фахівці університету цивільного захисту провели в ліцеї урок, на якому розповіли, як слід поводитися під час природної або техногенної катастрофи. Викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки Олександр Ігнатьєв разом з курсантами вишу продемонстрували засоби безпеки, які використовують у разі загрози: респіратори, протигази та захисні костюми. Продемонстрували, звичайно ж, наочно – на самих учнях. І хоча «добровольці» навіть вдягнути величезні комбінезони не могли без допомоги курсантів, школярі, яких підбадьорював регіт однокласників, трималися, як справжні бійці. Вдягнений у веселенький помаранчевий захисний костюм восьмикласник Дмитро разом з Олександром Ігнатьєвим за допомогою спеціальних пристроїв перевірив клас на наявність небезпечних газів: виявилося, що в кімнаті замало кисню. Дмитрові так сподобалося бути рятувальником, що він відправився інспектувати шкільні коридори. Правда, до кабінету директора ліцею зайти так і не наважився. «Костюм трохи завеликий, але в принципі я нормально почуваюся», – зазначив Дмитро, пильно стежачи за показниками прибору.

А от Євген перевірив на радіоактивність взуття однокласників (може, хтось вступив у якусь гидоту і приніс її до школи?), обачливо вдягнувши костюм, що захищає від радіації. «Скажи, що показники перевищують норму», – пошепки благали однокласники «дослідника». Але той, напевно, погано чув у костюмі, тому постановив, що в школі немає радіоактивної небезпеки. «У такому костюмі важко дихати, напевно, більше години я в ньому не протягнув би», – зізнався спітнілий, проте задоволений Женя. Шкідливого випромінювання в приміщенні навчального закладу маленькі дослідники також не виявили.

 Жахачки про куріння

Чи не найбільше школярів вразила частина уроку, присвячена шкідливості паління. Фахівці університету показали учням своє ноу-хау – пристрій, котрий наочно демонструє, яка гидота потрапляє у легені людини, коли вона палить. Іонізуючий очисник повітря – акваріум на 16 літрів, оснащений приладом, що запалює сигарету і «викурює» її, направляючи весь дим до ємкості. На стінках акваріуму при цьому осідає нікотин – так само, як на легенях курців. Видовище, слід визнати, приголомшливе. Більшість з нас навіть і приблизно не уявляє, скільки диму виходить з однієї сигарети: весь акваріум заповнився ним і став сірим. Натомість обличчя деяких учнів стали білими від того, що побачили їхні широко відкриті від здивування очі. «Ні-і-і-і, палити я не буду, – безапеляційно заявила дев’ятикласниця Олеся. – Висновки я для себе зробила однозначні. Це дуже шкодить здоров’ю. Особливо дівочому – нам же ще потрібно дітей народжувати... І тим, хто поряд, сигаретний дим шкодить. До того ж, це вже давно не модно».
Школярі визнали, що майстер-клас від спеціалістів з надзвичайних ситуацій видався напрочуд цікавим: вчителі застосували безліч спецтехніки, зачепили питання фізики та хімії, та до того ж влаштували прекумедний маскарад. Щоправда, зізналися школярі, потрапити в ситуацію, коли ці знання можуть знадобитися, їм зовсім не хочеться.
За словами фахівців університету цивільного захисту, вони планують проводити подібні заняття регулярно – у школах Харкова й області, а також у спеціалізованому навчально-виховному комплексі для дітей з вадами слуху.

 

Тетяна ОГОРОДНЯ власний кореспондент  газети «Слобідський край»

№ 16 • 11 лютого 2010    

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10