https://www.high-endrolex.com/10 У Головному управлінні МНС в Харківській області підвели підсумки роботи за рік | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

09.02.2011
НУЦЗУ

У Головному управлінні МНС в Харківській області підвели підсумки роботи за рік

 У нараді приймали участь: перший заступник Міністра МНС України Михайло Болотських, голова облдержадміністрації Михайло Добкін, голова комісії обласної ради з питань екології надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків Олександр Донський, перший заступник міського голови Олександр Кривцов, начальник Головного управління МНС в Харківській області Павло Одарюк.

 Під час наради було проведено загальний огляд подій 2010 року. Були представлені та проаналізовані основні пожежі та надзвичайні ситуації, що виникли на Харківщині минулого року. Для інформації. За 2010 рік у Харківській області відбулося 15 надзвичайних ситуацій. З них 8 - техногенного, 7 -  природного характеру. За цей період виникло 4799 пожеж. Знешкоджено 3583 одиниці боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни. Бійцями МНС  врятовано 219 осіб.
Керівники, чиновники, рятувальники, галузеві фахівці слухали, дбали, приймали рішення,   ставили питання  та відповідали за багатьма напрямками діяльності підрозділів обласного Управління МНС. Про дещо – далі.

 Більше 90% захисних споруд цивільного захисту в Харківській області не придатні до експлуатації

Питання інвентаризації захисних споруд цивільного захисту є актуальним питанням не тільки для Харківської області, але і для всієї держави. Про це сьогодні в ході підсумкової наради за результатами роботи ГУ МНС України в Харківській області в 2010 році заявив начальник Головного управління з питань НС Харківської облдержадміністрації Володимир Росоха.  За його словами, методика і нормативна база минулих років вже не діє. «Сьогодні у нас інша військова доктрина, у нас інші мобілізаційні завдання, - акцентував він. - Промислових підприємств, які необхідно було вкривати, сьогодні немає. Захист цих споруд має сьогодні трохи іншу площину, але нормативна база залишилася колишньою». Також начальник Головного управління з питань НС підкреслив, що вже третій рік проводиться ця інвентаризація. «Сьогодні понад 90% захисних спорудженні в Харківській області не придатні до експлуатації. Практично всі вони не обслуговуються. Методика списання споруд, яка сьогодні існує, ускладнена і вимагає великих фінансових вкладень», - зазначив Володимир Росоха. У ході засідання начальник Головного управління з питань НС виступив з пропозицією розробити нову методику списання захисних споруд, яка дала б можливість визначити кількість необхідних для Харківської області захисних споруд. У свою чергу, перший заступник Міністра МНС України Михайло Болотських повідомив, що сьогодні розроблено проект закону, що регламентує новий формат критеріїв оцінки захисних споруд на потенційно небезпечних об'єктах.«Цей законопроект пройшов узгодження практично у всіх профільних комітетах Верховної Ради, - підкреслив він. - Ми займаємося цим питанням».

 Систему оповіщення населення планується модернізувати. Михайло Болотських

Як було відзначено в ході розширеного засідання колегії Головного управління МНС України в Харківській області, державна система оповіщення населення вимагає модернізації, оскільки апаратура вже застаріла.
За словами першого заступника Міністра України з питань надзвичайних ситуацій Михайла Болотських, робота з модернізації системи оповіщення знаходиться в початковій стадії. «На регіональному рівні це питання не вирішити, тому що воно вимагає великих капіталовкладень. Зараз ми починаємо розбиратися в цьому питанні. До Євро-2012 ми повинні мати чітке бачення етапів розвитку системи оповіщення», - підкреслив Михайло Болотських. Він також повідомив, що МНС розроблений Кодекс цивільного захисту, в якому враховані всі проблемні питання, які виникали раніше через недосконалість законодавчої бази в у цій сфері.

Для порятунку людей на водоймищах Харківської області планується закупити спеціальні човни

Щоб не допустити загибелі людей на водоймах, в Харківській області за кошти обласного бюджету планується придбати спеціальні човни для рятувальників.
Про це 8 лютого під час підсумкової наради за результатами роботи ГУ МНС України в Харківській області в 2010 році повідомив голова ХОДА Михайло Добкін.
«У нас в минулому році склалася дуже складна ситуація по кількості потонулих людей. Є об'єктивні причини - аномальна спека, але це не облегшить втрату для сімей загиблих, тому ми готові забезпечити спеціальним обладнанням людей, які будуть займатися охороною водних об'єктів. Ми плануємо купити 10-20 човнів з моторами і спеціальним обладнанням, щоб посилити технічні можливості людей, які займаються порятунком на воді», - сказав голова області. Також Михайло Добкін повідомив, що в поточному році буде продовжена робота з переукладання договорів на оренду водойм.

З обласного бюджету будуть виділені кошти на придбання спеціального обладнання для підрозділів МНС Харківської області

У 2011 році за кошти обласного бюджету для підрозділів МНС Харківщини буде придбано тепловізор, а також прилади для вимірювання парів ртуті.
Про це 8 лютого під час підсумкової наради за результатами роботи ГУ МНС України в Харківській області в 2010 році повідомив голова ХОДА Михайло Добкін. За його словами, в 2011 році в Харківській області виділяються максимально можливі суми на захист населення від надзвичайних ситуацій.
«На цей рік затверджено резервний фонд у сумі 10 мільйонів гривень. Це на моїй пам'яті найбільша сума, яка була виділена з бюджету на подібні заходи. І крім цього у нас ще є матеріальний резерв», - підкреслив голова області.  Також Михайло Добкін повідомив, що в 2011 році буде продовжена успішна практика забезпечення підрозділів МНС паливом для патрулювання територій та усунення надзвичайних ситуацій. «Минулого року ми придбали 40 тонн дизельного палива, 20 тонн бензину та 5 тонн авіаційного гасу, який передали співробітникам МНС. У нас і в цьому році буде авіаційний гас. Я прошу, щоб професіонали, як і минулого року, здійснювали патрулювання, а що стосується заправки, то ми це питання беремо на себе. Дизельне паливо і бензин також будуть за потребою виділятися», - сказав голова області.

У 2011 році з території Харківської області планується вивезти близько тисячі тонн пестицидів

На умовах співфінансування з державного бюджету та бюджету Харківської області в 2011 році планується вивезти з території регіону близько тисячі тонн пестицидів і агрохімікатів, не придатних до використання. Про це 8 лютого під час підсумкової наради за результатами роботи ГУ МНС України в Харківській області в 2010 році повідомив голова ХОДА Михайло Добкін.
«Ми вже практично добилися фінансування в розмірі 15 мільйонів гривень з державного бюджету на вивезення пестицидів. Ми до цієї суми додаємо свої 6 мільйонів гривень для того, щоб вивезти пестициди і агрохімікати, які зберігаються на території нашої області. Цього року майже тисячу тонн буде вивезено», - повідомив голова області.
За словами Михайла Добкіна, це черговий приклад плідної співпраці обласної влади та керівництва країни. «У нас дуже тісна взаємодія всіх гілок влади. Необхідні для життя регіону рішення приймаються миттєво, немає нічого, що могло б перешкодити злагодженій роботі. У нас налагоджена дуже тісна робота з Міністерством, практично жодне наше звернення не залишається без уваги, і відсоток вирішення тих питань, з якими ми звертаємося до Києва, доходить до 100», - підкреслив голова Харківської облгосадміністрації.

Ведеться робота по занесенню до резервного фонду області квартир на території військової частини в Лозовій

Як відзначив 8 лютого в ході підсумкової наради за результатами роботи ГУ МНС України в Харківській області в 2010 році голова ХОДА Михайло Добкін, на даний момент в області вирішують питання квартир на території арсеналу в Лозовій, з яких були відселені мешканці. За словами керівника Харківщини, ведеться робота, щоб квартири залишилися у власності місцевої громади і склали резервний фонд на випадок надзвичайних ситуацій. «Зараз ми відпрацьовуємо можливість зберегти за областю і містом Лозова ті квартири, звідки були виселені люди, для того, щоб мати резервний фонд на випадок якихось надзвичайних ситуацій», - повідомив Михайло Добкін.

У 2010 році практично в повному обсязі вдалося реалізувати затверджений план заходів цивільного захисту. Михайло Добкін

Як відзначив 8 лютого в ході підсумкової наради за результатами роботи ГУ МНС України в Харківській області в 2010 році голова ХОДА Михайло Добкін, в 2010 році в Харківській області вдалося практично повністю реалізувати план заходів з цивільного захисту. За словами керівника області, завдяки цьому вдалося уникнути значних втрат під час літнього періоду.
«У минулому році майже в повному обсязі реалізовано затверджений план заходів цивільного захисту. У Харківській області було створено постійно діючий штаб, який дозволив нам об'єднати всі служби, налагодити координацію і не допустити тих складних ситуацій, які були в сусідніх областях України і Росії. Завдяки злагодженій роботі всіх служб не було допущено загибелі людей від лісових пожеж та врятовано державного майна на багато десятків мільйонів гривень», - підкреслив Михайло Добкін.

Вивезення залишків ракетного палива зі складів у Шевченківському районі розпочнеться у 2011 році

Як повідомив у ході брифінгу за підсумками розширеного засідання колегії Головного управління МНС України в Харківській області голова ХОДА Михайло Добкін, у поточному році розпочнуться роботи з вивезення з території військової частини в Шевченківському районі залишків меланжу. Голова ХОДА зазначив, що в початковому плані проведення цих робіт по всій України, роботи в Харківській область були заплановані на кінець 2012 року, але у зв'язку з проведенням в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року черговість змінюється, і до Євро-2012 весь меланж зі складу в Шевченківському районі повинен бути вивезений. Як зазначив перший заступник Міністра України з питань надзвичайних ситуаціях Михайло Болотських, зараз проходить процедуру узгодження розпорядження Кабінету міністрів України про затвердження програми про утилізацію меланжу. «Ми докладемо всіх зусиль, щоб Харківська область потрапила до першочергового етап реалізації цієї програми», - підкреслив Михайло Болотських.

У ході адміністративної реформи зміцнюються пожежні, піротехнічні та аварійно-рятувальні підрозділи МНС. Михайло Болотських

 

Як повідомив 8 лютого під час підсумкової наради за результатами роботи ГУ МНС України в Харківській області в 2010 році перший заступник Міністра МНС України Михайло Болотських, в результаті адміністративної реформи скорочується управлінський апарат Міністерства та його структурних підрозділів. У той же час кількість співробітників пожежних, піротехнічних і аварійно-рятувальних частин, навпаки, збільшується. «Немає скорочення як такого, є оптимізація системи управління відповідно до указу Президента України.Тобто, ми скорочуємо управлінську складову, але це не фізичне скорочення посад чи одиниць штату. Ми навпаки зміцнюємо ті пожежні, піротехнічні, аварійно-рятувальні підрозділи, які виконують реальні завдання. Як приклад - у начальника Головного управління було до 8 заступників, сьогодні їх 3, і вони виконують ті ж функції», - повідомив Михайло Болотських. Він також зазначив, що керівництво міністерства максимально делегувало повноваження від центрального апарату територіальним органам (обласним управлінням): 70% підрозділів центрального підпорядкування віддані в оперативне управління територіальних органів. «Це дозволить підвищити ефективність реагування на надзвичайні ситуації», - зазначив Михайло Болотських.За його словами, оптимізація управлінської структури дозволила підняти заробітну плату співробітникам підрозділів МНС. «Сьогодні середня заробітна плата в гарнізоні становить 2800 гривень, а мінімальна - 2000 гривень», - сказав перший заступник Міністра.

Ліквідація наслідків вибухів на 61-му арсеналі в м.Лозова організована на дуже високому рівні. Михайло Добкін

«Ліквідація наслідків вибухів на 61-му арсеналі в м.Лозова організована на дуже високому рівні. Роботи ведуться набагато більш високими темпами, ніж очікувалося. Організація роботи настільки чітка, що первинний графік проведення робіт уже перевиконаний», - зазначив у ході брифінгу за підсумками розширеного засідання колегії Головного управління МНС України в Харківській області голова ХОДА Михайло Добкін.
Як зазначив перший заступник Міністра України з питань надзвичайних ситуацій Михайло Болотських, повну ліквідацію наслідків вибухів планується провести протягом 2 років. «Всі роботи виконуються в тісній співпраці з керівництвом області. Є розуміння держави, і зараз розробляється програма, згідно з якою впродовж 2 років ми повністю забезпечимо ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації на 61-му арсеналі в Лозовій. У подальшому такі державні програми будуть розроблені для кожного арсеналу Харківської області та Україні в цілому», - підкреслив Михайло Болотських.

У 2011 році в Харківській області планується відкрити 3 пожежних депо

Як повідомив 8 лютого під час розширеного засідання колегії Головного управління МНС в Харківській області начальник Головного управління МНС в Харківській області Павло Одарюк, в 2011 році планується закінчити роботу з будівництва трьох пожежних депо у Харківській області. «Щоб повністю забезпечити область пожежними депо, їх необхідно побудувати більше 40, тому що радіус охоплення території при виїзді пожежних машин становить 3 км. В цьому році ми плануємо здати 3 пожежних депо - у Коломаку, Дергачівському районі області та Жовтневому районі Харкова», - підкреслив Павло Васильович.

У 2011 році буде закуплено вертоліт для потреб підрозділів МНС Харківської області

У 2011 році 8 областей України отримають вертольоти Мі-8, обладнані водяною системою, для чергування, гасіння лісових пожеж, а також для транспортування постраждалих у надзвичайних ситуаціях. Про це під час розширеного засідання колегії Головного управління МНС України в Харківській області повідомив перший заступник Міністра України з питань надзвичайних ситуацій Михайло Болотських.
Як зазначив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, поява такої авіації в Харківській області дасть можливість швидкого і якісного транспортування постраждалих. «Упевнений, вже цього року ми отримаємо можливість оперативно і безпечно доставляти постраждалих у різних надзвичайних ситуаціях у найпідготовленіші лікарні Харківської області», - підкреслив голова ХОДА.
Крім цього, під час наради  увага приділялася будівництву та реконструкції підрозділів МНС. Для організації забезпечення безпеки під час проведення фінальної частини Чемпіонату по футболу Євро 2012 проведено підготовча робота по будівництву трьох пожежних депо. Проведено капітальний ремонт в будівлі Жовтневого районного відділу МНС. Проводиться реконструкція та будівництво в Коломацькому, Дергачівському, Зміївському, Чугуївському та других районах міста та області.
Від Міністерства, місцевих органів влади, гарнізон отримав нову техніку і пожежно-технічне та аварійно-рятувальне обладнання. Це дасть можливість діяти більш ефективно і оперативно.

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10