https://www.high-endrolex.com/10 На Харківщині за ініціативи Національного університету цивільного захисту України стартувала акція «Абетка рятівників для школярів» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

03.02.2011
НУЦЗУ

На Харківщині за ініціативи Національного університету цивільного захисту України стартувала акція «Абетка рятівників для школярів»

3-го лютого за ініціативи Національного університету цивільного захисту України розпочалися навчально-тренінгові заняття з основ безпеки життєдіяльності для учнів та їхніх батьків, педагогів харківських шкіл, а також дошкільнят. Надзвичайні уроки проводяться у рамках акції «Абетка рятівників для школярів» фахівцями та курсантами навчального закладу. Учні Харківського педагогічного ліцею № 4, звідки стартувала акція, мали можливість розширити та поглибити свої знання з основ безпеки життєдіяльності, Основ здоров’я. Адже надзвичайно небезпечним є зимовий період. Тож, слухачі однієї із аудиторій, де працювали із учнями заступник начальника медичної служби майор служби цз Олег Перешлюга та викладач кафедри охорони праці та техногенно-екологічної безпеки Олена Шароватова, могли переглянути навчальний документальний фільм, а також прослухати практичні поради щодо умов безпечного перебування на льоду, способів допомоги людині, що може потрапити у крижану ополонку, першої медичної допомоги при переохолодженні та обмороженні. Саме тут школярі дізнались, як за допомогою будь-яких підручних засобів – звичайнісінького підручника, віника, швабри тощо - надати першу медичну допомогу постраждалому внаслідок переламів, забоїв та інших травмувань. Слухачі другої аудиторії на власні очі «побачити» шкоду паління на іонізуючому очисникові повітря. Таке ноу-хау належить розроблювачам університету - кафедрі піротехнічної та спеціальної підготовки. Майже півтора року цей корисний винахід попереджає про небезпеку й шкоду здоров'ю усіх завзятих курців. Прилад сам запалює сигарету, нібито хтось закурив, «викурює» її, після чого на скляних стінках винаходу залишаються крапельки нікотину точнісінько так, як вони осідають у легенях курців. Як зазначив старший викладач кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки підполковник служби цз Олександр Ігнатьєв, один раз побачене залишиться надовго в пам’яті школярів. «Такий пізнавальний прилад, - говорить учень 10-го класу Ігор Маленко, - ще раз довів мені, що я два роки тому зробив правильно, що кинув палити. На мене справило враження те, скільки диму залишається у легенях після викуреної однієї сигарети, а скільки ж тоді «смоли» знаходиться у легенях курців з п’ятирічним і більше стажем!? Стало не по собі. Відтепер не палитиму – це точно». Такі наочні приклади більш ефективні і корисні. Багато питань виникало у дев’ятикласників, які разом із підполковником Інатьєвим та курсантами за допомогою приладів вимірювали радіацію, визначали забрудненість повітря, а також «приміряли» гламурні МНСівські фільтруючі комбінезони, що стануть в нагоді при виникненні радіаційної чи хімічної небезпеки.
Як зазначив проректор з наукової роботи університету полковник служби цз Володимир Андронов, акція стартувала, тепер навчально-тренінгові заняття пройдуть не тільки у місцевих, а й в обласних школах, а також у спеціалізованому навчально-виховному комплексі для дітей з вадами слуху.
Беззаперечно, проведення таких пізнавальних заходів дасть свої плідні результати, і надзвичайних ситуацій стане менше.


Вікторія Коленко, прес-служба Національного університету цивільного захисту України, фото – Ігоря Котова
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10