https://www.high-endrolex.com/10 Моделювання характеристик реальних надзвичайних ситуацій – досягнення нової якості освітнього процесу | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

05.10.2020
ІДУ НД ЦЗ

Моделювання характеристик реальних надзвичайних ситуацій – досягнення нової якості освітнього процесу

 

Високі ризики виникнення надзвичайних ситуацій (НС) природного і техногенного характеру в Україні, необхідність збереження здоров'я й життя населення і самих рятувальників викликають необхідність пошуку найбільш ефективних шляхів поліпшення роботи, в першу чергу за рахунок використання новітніх технологій, спрямованих на попередження, виявлення й локалізацію НС на ранніх стадіях їхнього виникнення й поширення.

З 28 вересня 2020 року в ІДУ НД ЦЗ проводяться навчання з підвищення кваліфікації начальників та старших помічників начальників чергових змін з питань оперативного реагування Оперативних координаційних центрів (ОКЦ) Головних управлінь (Управлінь) ДСНС в областях та м. Києві, які залучаються до організації та проведення авіаційного пошуку і рятування в Україні. Дотримуючись карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією COVID-19, заняття організовано і проводиться за змішаною очно-дистанційною формою. 

Напередодні навчання в Україні трапилися дві жахливі трагедії, пов’язані з авіаційною катастрофою в Харківській області поблизу міста Чугуїв та масштабною пожежею на Луганщині вздовж межі розмежування в зоні Операції Об’єднаних сил. Частина залучених до курсів підвищення кваліфікації слухачів: з Луганської, Донецької, Харківської та Полтавської областей безпосередньо приймала участь у ліквідації НС, що виникли.

З 5 жовтня заняття продовжуються в очній формі на базі кафедри авіації та авіаційного пошуку і рятування ІДУ НД ЦЗ з використанням спеціалізованої аудиторії-діорами, з імітацією НС, що супроводжується значними пожежами і руйнуваннями та в комп’ютерно обладнаній аудиторії ситуативного моделювання небезпечних подій.

Кафедрою, орієнтуючись на події, що сталися в Харківській та Луганській областях, спираючись на практичний досвід викладачів і їх методичну підготовленість, з використанням спеціального програмного забезпечення організовано і проведено заняття з моделюванням реальних характеристик трагедій, які щойно сталися.

Практичні заняття, з максимальним ситуативним наближенням до реальних умов («по гарячих слідах»), дозволили проаналізувати дії чергових ОКЦ, персоналу створених штабів та координаторів на місці подій. Ситуативне моделювання дало змогу виявити сильні і слабкі сторони тих рішень, що були прийняті в реальних умовах НС, що сталися та опрацювати інші можливі варіанти  й оцінити їх ефективність.

Проведені заняття спонукали слухачів до  високої активності, дали змогу отримати важливий практичний досвід, за рахунок тісної співпраці з тим, хто безпосередньо перебував в реальних умовах НС, які щойно сталися. Характер інноваційної направленості педагогічної діяльності викладачів кафедри дозволив провести заняття на високому методичному рівні, з максимальним їх наближенням до реальних умов.

Кафедра авіації та авіаційного пошуку і рятування і в подальшому передбачає впровадження в навчальний процес підвищення кваліфікації фахівців цивільного захисту педагогічних технологій з урахуванням результатів реальних НС, до ліквідації яких залучаються авіаційні сили і засоби та прогнозованих викликів і загроз.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10