RSS

Новини навчальних закладів

04.11.2019
НУЦЗУ

Представник НУЦЗУ пройшов курси підвищення кваліфікації на міжнародному рівні

12-28 жовтня у складі багатонаціональної делегації представників країн Центральної Азії та України начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки факультету цивільного захисту НУЦЗ України Ігор Толкунов в рамках проекту з ОБСЄ «Допомога Уряду України з очищення території на сході України від вибухонебезпечних залишків війни» пройшов курси підвищення кваліфікації в Республіці Таджикистан ( м. Душанбе).
Робоча поїздка відбулася на запрошення Координатора проектів ОБСЄ в Україні, керівництва Центру з попередження конфліктів Секретаріату ОБСЄ, Регіонального навчального центру з ризиків вибухонебезпечних засобів і Навчального центру Військового інституту Міністерства оборони Республіки Таджикистан. До складу сформованої навчальної групи увійшли представники підрозділів, що виконують бойові завдання з гуманітарного розмінування в Республіках Центральної Азії: Таджикистан, Казахстан, Киргизстан та Ісламській Республіці Афганістан, а також фахівці з протимінної діяльності Міністерства оборони України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Головною метою візиту представників ДСНС України, фахівців у сфері гуманітарного розмінування, було набуття ними міжнародного досвіду у сфері організації освітнього процесу та підготовки операторів з протимінної діяльності. Удосконалені ними знання та навички будуть корисними при підготовці здобувачів вищої освіти в навчальних закладах України за спеціальністю «Цивільна безпека» з освітньо-професійної програми «Інженерне забезпечення саперних, піротехнічних та вибухових робіт». Також у процесі робочого візиту делегація вивчила досвід підготовки фахівців у сфері гуманітарного розмінування, ознайомилася з роботою підрозділів з гуманітарного розмінування Республіки Таджикистан, їх матеріально-технічним забезпеченням та вивчила, відповідно до посадових обов'язків та сфери діяльності, питання щодо: організації та практичного досвіду виконання операцій із гуманітарного розмінування в Республіці Таджикистан; досвід розроблення Національних Стандартних оперативних процедур із протимінної діяльності; організації системи проведення нетехнічного та обстеження, а також очищення ділянок місцевості від вибухонебезпечних предметів та перевірки якості робіт із гуманітарного розмінування; досвід з організації навчального процесу щодо підготовки фахівців з гуманітарного розмінування.
Участь у заході надала можливість викладацькому складу навчальних закладів вивчити досвід з розбудови системи гуманітарного розмінування в Республіці Таджикистан для його використання у подальшій професійній та викладацькій діяльності.
Проходження курсу відбувалося у два етапи: теоретичного та практичного. В ході навчання було виконано такі завдання:
Пройдено EOD-тренінг (рівень ІІ) з підготовки фахівців у сфері гуманітарного розмінування, в ході якого вивчалися питання:
– зміст EOD-тренінгу (рівень ІІ) в сфері протимінної діяльності та вивчення досвіду із розбудови системи гуманітарного розмінування;
– сучасні засоби пошуку, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів;
– сучасні засоби захисту від дії вибуху вибухонебезпечних предметів;
– тактика дій підрозділів з розмінування місцевості згідно міжнародних стандартів гуманітарного розмінування IMAS.
Також в ході навчального курсу делегати обговорили та спланували шляхи подальшої співпраці між ДСНС України, Центром з попередження конфліктів Секретаріату ОБСЄ, Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Регіональним навчальним центром з ризиків вибухонебезпечних засобів і Навчальним центром Військового інституту Міністерства оборони Республіки Таджикистан та з іншими зацікавленими підрозділами з протимінної діяльності.
За результатами навчання учасники тренінгу успішно склали комплексний екзамен. Також відбулась урочиста церемонія вручення сертифікатів про проходження EOD-тренінгу (рівень ІІ) у сфері протимінної діяльності.
 

 

 

Кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки, прес-служба НУЦЗУ,  фото Ігоря Толкунова

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.