https://www.high-endrolex.com/10 Курсанти НУЦЗУ відпрацювали навички з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

15.05.2019
НУЦЗУ

Курсанти НУЦЗУ відпрацювали навички з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного характеру

15 травня на навчально-тренувальному полігоні Національного університету цивільного захисту України відбулися комплексні тактико-спеціальні навчання з управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру. Учасниками навчань стали науково-педагогічні працівники, курсанти випускних курсів факультетів та слухачі магістратури управління Національного університету цивільного захисту України, представники ГУ ДСНС України у Харківській області, Оперативно-рятувальної служби міста Харків, кінологічного загону.
Метою навчань є відпрацювання дій пожежно-рятувальних підрозділів під час виконання завдань за призначенням, органів управління під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, а також порядок залучення та використання чергового підрозділу університету до ліквідації наслідків НС.
Як зазначив начальник кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Андрій Лісняк, під час комплексних навчань курсанти під керівництвом досвідчених науково-педагогічних працівників закладу вищої освіти відпрацювали такі навчальні питання, як організація управління силами та засобами під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, гасіння пожежі та проведення рятувальних робіт під час аварій на авіаційному транспорті, організація рятувальних робіт з поверхів будівель, гасіння пожеж, ліквідація наслідків надзвичайної ситуації на водних об’єктах, а також проведення піротехнічних і рятувальних робіт в осередку хімічної аварії та у зруйнованій будівлі.
За легендою, літак АН-26 здійснив аварійну посадку, в результаті був пошкоджений паливний бак літака та виникли осередки горіння розлитого палива. Люди в салоні отримали травми різного ступеня тяжкості, одна особа втратила свідомість. Під час посадки у літака  відірвало частину фюзеляжу, яким було пошкоджено цистерну з хлором, внаслідок чого утворилася хмара небезпечно-хімічної речовини, яка розповсюдилась за вітром та становить небезпеку під час евакуації людей з адміністративної будівлі. На місце аварії прибувають підрозділи хімічної розвідки та ліквідації, які проводять хімічну розвідку та визначають обсяг зараженої території. За допомогою приладів визначається речовина, її властивості та зона зараження, при знаходженні потерпілих їх виносять із небезпечної зони. Після проведення хімічної розвідки місця надзвичайної ситуації хімічний підрозділ організовує ліквідацію наслідків хімічної аварії, починається евакуація людей з поверхів зруйноваї будівлі. Поблизу споруди відбулося займання легкового авто. Під час проведення аварійно-рятувальних робіт у будівлі та гасіння пожежі в авто було виявлено вибухонебезпечний предмет, що в свою чергу несе в собі небезпеку для персоналу та оточуючих людей. Група піротехніків виконує роботи з розмінування місцевості. Внаслідок руйнування через теракт частини гідротехнічної споруди (греблі), виникає надзвичайна ситуація із загибеллю людей та подальшою загрозою їхньому життю через затоплення територій, ушкодження комунікацій мереж водопостачання (приміщення насосної станції). Проводяться  рятувальні та спеціальні роботи на водних об’єктах.
Захід мав за мету підвищити рівень тактичної підготовки курсантів, удосконалити практичні навички з організації оперативних дій та управління пожежно-рятувальними підрозділами під час гасіння пожеж і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.
«Я буду точно знати, - говорить курсант 4-го курсу факультету пожежної безпеки Єгор Перцев,- як потрібно діяти, якщо станеться непередбачувана ситуація з іншими людьми, тому що сам «пережив» це. Вже не тільки теоретично, а й практично знатиму, як діяти оперативно, яких заходів слід вжити при ліквідації наслідків тієї чи іншої надзвичайної ситуації».
За словами проректора з навчальної та методичної роботи Олега Назарова, такі тактичні навчання є запланованими і проходять щороку відповідно до навчального плану університету. Практика є запорукою успіху. Тому на сьогодні майбутнім рятувальникам ДСНС вкрай необхідні як теоретичні, так і практичні знання, щоби правильно, оперативно та якісно допомагати людям у будь-якій надзвичайній ситуації. 

Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото - Ігоря Котова

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10