RSS

Новини навчальних закладів

14.12.2017
НУЦЗУ

Співробітники Національного університету цивільного захисту України вже запатентували 42 наукові розробки в 2017 році

27 листопада 2017 року відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи та корисні моделі» в Державному реєстрі патентів України зареєстровані дві чергові наукові розробки, заявником і власником яких є Національний університет цивільного захисту України. 14 грудня університет отримав підтверджуючі документи – оригінали патентів України на корисні моделі.
Авторами розробки «Спосіб гасіння низових лісових пожеж за допомогою бінарних гелеутворюючих систем» є колектив кафедри спеціальної хімії та хімічної технології факультету оперативно-рятувальних сил у складі професора Олександра Кірєєва, доцента Дмитра Трегубова та ад’юнкта Дмитра Савельєва. Застосування даного способу дозволяє підвищити ефективність гасіння та стримування розповсюдження низових лісових пожеж шляхом утворення на підстилці негорючого гелю.
Авторами розробки «Спосіб гасіння пожежі мобільним пожежним роботом» є творчий колектив у складі головного наукового співробітника науково-дослідного центру Юрія Абрамова та начальника кафедри організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт факультету цивільного захисту Віталія Собини. Використання запропонованого способу дозволяє забезпечити інваріантність напряму та безперервність подачі вогнегасної речовини до вогнища загоряння відносно орієнтації мобільного пожежного робота внаслідок чого підвищується ефективність гасіння пожежі.
Як зауважив проректор з наукової роботи Володимир Андронов, в 2016 році університет подав 40 заявок та отримав 35 охоронних документів на право інтелектуальної власності, а протягом 11 місяців 2017 року – вже подано 45 заявок та отримано 42 патенти України на винаходи та корисні моделі, а також 3 позитивних рішення за результатами експертизи по суті на відповідність умовам патентоздатності. 
 
 
 
 
Євгеній Рибка, відділ організації науково-дослідної роботи НУЦЗ України
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.