https://www.high-endrolex.com/10 Сучасні тенденції в підготовці рятувальників. Міжнародній центр підготовки рятувальників – реалії та перспективи | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

03.10.2005
ЧІПБ НУЦЗУ

Сучасні тенденції в підготовці рятувальників. Міжнародній центр підготовки рятувальників – реалії та перспективи

27-28 вересня 2005 року на базі Інституту перепідготовки та підвищення кваліфікації Міністерства по надзвичайним ситуаціям Республіки Білорусь (далі ІППК МНС РБ) відбувся міжнародний семінар «Сучасні тенденції в підготовці рятувальників. Міжнародній центр підготовки рятувальників – реалії та перспективи». На міжнародному семінарі були присутні представники 11 країн-учасниць: США, Монголії, Молдови, Латвії, Таджикистану, Швейцарії, Швеція, Республіки Саха-Якутія РФ, Азербайджану, України та Республіки Білорусь.

Делегацію із України на міжнародному семінарі представляли: завідувач сектору підготовки Департаменту цивільного захисту населення і територій МНС України полковник вн. сл. Михайлов В.М. та заступник начальника навчально-методичного відділу з практичного навчання ЧІПБ імені Героїв Чорнобиля МНС України капітан вн. сл. Качкар Є.В. 

Під час роботи міжнародного семінару делегати ознайомились з методами підготовки рятувальників в країнах учасниць семінару. 

Представники країн-учасниць Міжнародного семінару визначили, що заклад освіти Інститут перепідготовки та підвищення кваліфікації Міністерства по надзвичайним ситуаціям Республіки Бєларусь має високий рівень матеріально-технічної бази, який дозволяє здійснювати підготовку іноземних спеціалістів аварійно-рятувальних служб у відповідності з міжнародними стандартами, постійно розвиває свій потенціал та вдосконалює організацію підготовки рятувальників з урахуванням нових вимог часу.

  

В кінці роботи міжнародного семінару делегатами було прийнято рішення:

- прикласти сумісні зусилля для організації, при безпосередньому участі регіональних закладів Управління по розвитку та співробітництву Федерального Департаменту іноземних справ Швейцарської Конфедерації, навчання на базі ІППК МНС РБ представників аварійно-рятувальних служб країн-учасниць семінару;

- рекомендувати керівникам аварійно-рятувальних служб країн-учасниць семінару організовувати регулярне направлення своїх спеціалістів на підготовку в ІППК МНС РБ на цільові курси підвищення кваліфікації за напрямками:

·     старший та середній начальницький склад – підготовка керівника по управлінню силами та засобами при ліквідації надзвичайних ситуацій;

·     середній начальницький склад – підготовка спеціалістів по:

-         ліквідації надзвичайних ситуацій на автомобільному, залізничному та повітряному транспорті;

-         ліквідація надзвичайних ситуацій на хімічно-небезпечних підприємствах та в зоні радіаційного забруднення;

·     підготовка рятівників до проведення аварійно-рятувальних робіт в зоні руйнування будівельних конструкцій;

·     спеціальна психологічна підготовка до проведення аварійно-рятувальних робіт в будівлях та спорудах в умовах впливу небезпечних факторів надзвичайних ситуацій;

·     підготовка промислових альпіністів;

·     підготовка спеціалістів для роботи з аварійно-рятувальною технікою та обладнанням, які застосовуються при ліквідації надзвичайних ситуацій.

 

         На виконання цього рішення Черкаським інститутом пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України складена угода з ІППК МНС РБ і вже з 10 – 22 жовтня 2005 року перша група викладачів профільних дисциплін прибуде на навчання до Міжнародного центру підготовки рятувальників в Інституті перепідготовки та підвищення кваліфікації МНС Республіки Білорусь.    

        Також делегацією з України було внесено пропозицію по створенню ініціативної групи з метою розробки проекту єдиних міжнародних стандартів освіти і навчальних програм з підготовки рятувальників за відповідними професіями та визначити зразок єдиного сертифікату про спеціальну підготовку рятувальників.

Такі заходи дозволять обмінюватися досвідом, стануть складовою частиною роботи творчих людей. Дадуть змогу використати напрацьований передовий досвід наших колег, відслідковувати всі тенденції розвитку цивільного захисту в світі.                                                                                                                

Заступник начальника НМВ

з практичного навчання

капітан вн. сл.                                                         Є. Качкар

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10