RSS

Новини навчальних закладів

05.09.2015
НУЦЗУ

Фахівці і курсанти Національного університету цивільного захисту України провели навчальні тренінги з безпеки життєдіяльності для працівників Харківрибоохорони

4 вересня на базі Печенізької територіальної ділянки рибінспекції «Ковш-причал» (селище Мартове Харківської області) у рамках соціально-просвітницької акції «Наука і громадськість Харківщини - на варті збереження водних екосистем» науково-педагогічні працівники і курсанти Національного університету цивільного захисту України провели виїзне практичне заняття з безпеки життєдіяльності для працівників рибного промислу і підрозділів Управління Харківрибоохорони Держагентства рибного господарства України.
Начальник кафедри піротехнічної те спеціальної підготовки полковник служби цивільного захисту Ігор Толкунов та старший викладач цієї ж кафедри підполковник служби цивільного захисту Євген Стецюк довели інформацію про порядок дій при виявленні вибухонебезпечних предметів, небезпеку наслідків вибуху, ознайомили присутніх із деякими характеристиками вибухонебезпечних предметів, із штатним оснащенням груп піротехнічних робіт ДСНС України та порядком взаємодії з органами МВС України при виявленні небезпечних знахідок, типами вибухонебезпечних предметів та саморобних вибухових пристроїв.
«Сьогодні, у зв’язку із важкою ситуацією у нашій державі, - зазначив полковник Толкунов, - є необхідність проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з приводу порядку дій при виявленні вибухонебезпечних і підозрілих предметів. Слід наголосити, що проведення таких заходів може врятувати життя не одній людині, що безпосередньо наблизилась до небезпечної знахідки, а й іншим, які можуть винятково опинитись на цей момент у радіусі небезпечної зони ураження осколками та фугасною дією вибуху».
Також фахівці визначили дії працівників рибоохорони та рибалок при виявленні вибухонебезпечних предметів та дії водолазно-саперних та піротехнічних підрозділів ДСНС України щодо очищення акваторії та прилеглої до водоймища території від небезпечних знахідок.
Викладач курсів рятувальної та спеціальної підготовки університету Вадим Біда продемонстрував реанімаційні дії при утопленні внаслідок виникнення позаштатних ситуацій на воді, а саме: звільнення від захватів потопаючого, буксирування потерпілого до безпечного місця тощо.
З вимогами нормативних документів щодо дотримання безпеки експлуатації маломірних човнів та технікою безпеки під час їх використання, а також з алгоритмом дій під час пожежі на моторних човнах ознайомив викладач кафедри наглядово-профілактичної діяльності полковник служби цивільного захисту Олександр Данілін.
Тренувальні заняття щодо надання першої медичної допомоги при травмуваннях та у будь-яких надзвичайних ситуаціях за допомогою підручних засобів провели начальник медико-санітарної частини полковник служби цивільного захисту Юрій Приходько та фельдшер амбулаторно-поліклінічного відділення медико-санітарної частини Роман Зеленський.
Приємною несподіванкою стало те, що держрибінспектор Володимир Мороз вправно виконав реанімаційні заходи. Навіть досвідчений начальник медико-санітарної частини Юрій Приходько був приємно вражений. Виявилось, що Володимир - випускник НУЦЗУ 2012 року. І за його словами, знання, отримані в університеті, знадобились у його практичній діяльності.
Як зазначив виконуючий обов’язки начальника Упраління Харківрибоохорони Олексій Гоголь, такі виїзні практичні заняття, що проводять фахівці університету, є дуже корисними, особливо, коли працівники рибоохорони взнають про правильні дії під час виявлення вибухонебезпечних та саморобних пристроїв безпосередньо від спеціалістів, вчаться своєчасному наданню першої медичної допомоги постраждалим внаслідок будь-яких надзвичайних ситуацій на воді, а основне – знайомляться із нормативною документацією щодо безпеки експлуатації річної флотилії. Такі заняття з працівниками рибоохорони та рибного промислу, зауважив Олексій Гоголь, працівники НУЦЗУ проводять періодично впродовж 10 років, і не тільки на Печенізькому водосховищі, а й на Червонооскільському. А щовесни курсанти допомагають місцевим рибалкам проводити День довкілля на прибережній території водоймищ.
До речі, незабаром працівники НУЦЗУ на Печенізькому водосховищі будуть проводити лекції та виїзні заняття для вихованців університету, які навчаються за напрямом підготовки «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», «Екологічна безпека» щодо збереження, відтворення, охорони біоресурсів та водоймах і екосистемах Харківщини.

 

 


Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото - Дар'ї Ахмадуліної

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.