https://www.high-endrolex.com/10 На атестовані посади Головного управління Держтехногенбезпеки у Харківській області майже стовідсотково призначені випускники Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

20.12.2011
НУЦЗУ

На атестовані посади Головного управління Держтехногенбезпеки у Харківській області майже стовідсотково призначені випускники Національного університету цивільного захисту України

 
«Національний університет цивільного захисту України я закінчував у 1994 році. У цьому спеціалізованому вищому навчальному закладі забезпечена відмінна підготовка кадрів в усіх напрямках, пов'язаних з діяльністю із профілактики надзвичайних ситуацій, зниженню ризику виникнення природних і техногенних аварій, катастроф, нагляду за виконанням законодавства в цій сфері, - констатує полковник Ломанов. -  Більшість співробітників нещодавно сформованого Головного управління мають не одну, а дві вищі освіти, будучи фахівцями одночасно у двох і більше сферах». В статті «Запобігти лиху – робота для професіоналів», яку для газети «Пожежний вісник» готувала начальник сектора пропаганди та  інформаційних технологій ГУ Держтехногенбезпеки Інна Шукшина, Олександр Анатолійович, зокрема, звернув увагу на те, що на сьогоднішній день штат співробітників Головного управління Держтехногенбезпеки у Харківській області становить 269 чоловік. Хоча робота з комплектування служби ще ведеться, з урахуванням тих співробітників, які поки оформляють документи, проходять різні процедури перед прийняттям на роботу (наприклад, медкомісію), вакансії заповнені на 95%. «Ця інспекція, зрозуміло, створювалася не на порожньому місці - у її склад ввійшов цілий ряд служб МНС. Однак, процес реформування ніколи не буває простим. Головне управління має кадровий потенціал, необхідний для повноцінної та ефективної роботи. Ми висуваємо принципові вимоги до тих молодих співробітників яких приймаємо на службу. В основному, беремо випускників Національного університету цивільного захисту України, причому тільки відповідно до тих категорій, які нам потрібні», - зауважує начальник Головного управління. Полковник Ломанов підкреслює, що хоч служба й молода, її традиції йдуть коріннями в давню давнину. « Люди, які проробили по 20 і більше років у Державному пожежному нагляді, службах техногенної безпеки, дослідно-випробувальної лабораторії, багатьох інших підрозділах, що раніше відносилися до ГУ МНС України в Харківській області, та що раніше входили до складу МВС, не порвали зв'язок з нашим гарнізоном. Ці люди були нашими наставниками, коли ми, сьогоднішні офіцери, тільки-тільки надходили на службу. І сьогодні вони беруть участь у вихованні молодих кадрів, щедро діляться своїм досвідом, знаннями, передають традиції, що залишилися ще від їх попередників», - підкреслив полковник Ломанов.
- Які об'єкти з масовим перебуванням людей викликають у вас найбільшу тривогу?
Тільки за цей рік під час перевірок об'єктів з масовим перебуванням людей інспекторами Держтехногенбезпеки було виявлено біля сорока тисяч порушень правил пожежної безпеки. З них більше 12 тисяч виявлялися раніше, вносилися в приписи і не були усунені керівниками. Відсоток виконання приписів становить 31,4%. Це - дуже тривожна цифра. Деякі керівники об'єктів ставляться до приписів Держтехногенбезпеки не на належному рівні, не розуміють, яку відповідальність несуть за тих людей, які перебувають у їх приміщеннях. Більше 1000 посадових осіб об'єктів з масовим перебуванням людей довелося притягувати до адміністративної відповідальності, щоб вони бралися за розум і починали працювати в напрямку забезпечення пожежної безпеки. Також довелося припиняти роботу 131 приміщення й більше 700 пожежонебезпечних ділянок електромережі. Щоб «достукатися» до керівників об'єктів ми призивали в союзники місцеві органи влади, інформували їх про проблеми на об'єктах. Результати перевірок ми доповідали обласному та міському керівництву. Кожний об'єкт із масовим перебуванням людей, де мають місце порушення правил пожежної безпеки, викликає тривогу й у наших фахівців, і у керівництва області та міста. Але особливу, звичайно, тривогу ми відчуваємо до об'єктів соціального захисту, розташованих у місті Харкові та області. Насамперед тому, що в багатьох з них перебувають люди з обмеженими можливостями: інваліди, маленькі діти, які самі не можуть евакуюватися у випадку лиха. Ми обов'язково стежимо за виконанням приписів, складених на такі об'єкти, вимагаємо неухильного дотримання на них правил пожежної безпеки. Також на особливому контролі в нас перебувають школи, дошкільні установи, адже діти - це наше майбутнє.
 - А які об'єкти з масовим перебуванням людей можна поставити за приклад іншим?
- Хочу відзначити, що на більшості об'єктів, все-таки, працюють грамотні фахівці, а керівники розуміють важливість протипожежного захисту об’єктів. Тут складно назвати одне-два підприємства. Їх - у десятки разів більше, ніж порушників. На об'єктах з масовим перебуванням людей створюються добровільні пожежні дружини, пожежно-технічні комісії, члени яких проходять відповідну підготовку, і є нашими помічниками, виявляючи й указуючи керівництву порушення правил пожежної безпеки. На початковій стадії розвитку тої або іншої надзвичайної ситуації вони приходять на допомогу своїм колегам, вступають у бій з вогнем або іншим лихом до прибуття підрозділів МНС. На цих об'єктах регулярно проводяться різнопланові навчання, і добровільні пожежні дружини показують гідний рівень підготовки. Звичайно в таких навчаннях беруть участь і співробітники цих об'єктів, і бійці підрозділів МНС, наші фахівці виявляють помилки в діях ДПД, якщо вони допущені, підказують, що необхідно виправити. Олександр Ломанов підкреслює: об'єкти з масовим перебуванням людей - постійно у фокусі уваги не тільки співробітників Головного управління Держтехногенбезпеки ГУ МНС України в Харківській області, але й керівництва області, міста та депутатського корпуса. На Харківщині регулярно проводяться засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків. На цих комісіях розглядається ситуація на таких об'єктах, розробляються заходи щодо поліпшення протипожежного захисту. «Робиться все можливе, щоб люди, що перебувають у лікарнях і школах, концертних залах і гіпермаркетах, на ринках і стадіонах почували себе в безпеці й були захищені від надзвичайних ситуацій» - говорить він.
 Прогрес - джерело ризику
Харківщина - один з найбільше техногенно завантажених регіонів України. Тут розташовуються великі заводи й фабрики, об'єкти хімічної, газонафтовидобувної промисловості, машинобудування, металообробки, легкої й харчової індустрії. Полковник Ломанов розповідає, що 1210 підприємств області мають статус потенційно небезпечних об'єктів, а 398 з них - об'єктів підвищеної небезпеки.
- Що стосується хімічної промисловості, то 101 підприємство в Харківській області має статус хімічно небезпечного об'єкта. А сумарна маса небезпечних хімічних речовин на цих підприємствах становить 100000 тонн. Зрозуміло, наслідки надзвичайних ситуацій на таких об'єктах можуть бути дуже важкими. Розуміючи це, співробітники ГУ Держтехногенбезпеки у Харківській області, постійно здійснюють контроль на таких підприємства. Тільки за цей рік нашими співробітниками був виявлений цілий ряд недоліків і порушень. Довелося припиняти експлуатацію ділянок, цехів, механізмів і окремих установок на 366 об'єктах. Через небезпечні порушення роботу 21 об'єкта доводилося припиняти в цілому. Адже мова йде про безпеку, здоров'я й навіть життя не тільки співробітників самого підприємства, але і прилеглих житлових кварталів та розташованих поряд об'єктів з масовим перебуванням людей (шкіл, лікарень, дитячих садків).
- При перевірці таких об'єктів найбільшу увагу наші інспектори приділяють питанням забезпечення безпеки, а також можливості швидкого і якісного реагування на можливі надзвичайні ситуації. Так, майже на 200 об'єктах уже погоджені технічні завдання, а на 156 - створені проекти систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій і оповіщення. Монтаж таких систем здійснюється зараз на 12 підприємствах. На 1173 потенційно небезпечних підприємствах розроблені плани локалізації й ліквідації аварійних ситуацій і аварій. На 365 об'єктах підвищеної небезпеки складені декларації безпеки, які дозволяють ефективно оцінювати ступінь погрози тої або іншої надзвичайної ситуації. І цей напрямок роботи ми ведемо не одні, а почуваючи постійну підтримку з боку обласної, міської й районної влади, які постійно цікавляться цією проблематикою, беруть участь у рішенні найбільш гострих питань. Дуже багато було зроблено й продовжує робитися в даному напрямку у зв'язку із проведенням у Харкові матчів Чемпіонату «Євро-2012». І міська, і обласна влади взяли курс на наведення порядку на кожному з хімічно або вибухонебезпечних об'єктів, причому пріоритетом є безпека людей.
 
http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10