https://www.high-endrolex.com/10 Уперше в Харківському Університеті МНС – захист докторської дисертації | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

11.12.2006
НУЦЗУ

Уперше в Харківському Університеті МНС – захист докторської дисертації

7 грудня 2006 року увійде до історичного літопису Університету цивільного захисту України як день, коли вперше в його стінах відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук зі спеціальності 21.06.02 - «Пожежна безпека».

Слід зауважити, що докторантуру у нашому навчальному закладі було відкрито у травні 2004 року. І першим її докторантом став молодий вчений, старший викладач кафедри фізико-математичних дисциплін, кандидат технічних наук Олексій Басманов. Його науковим консультатом став доктор технічних наук, професор Юрій Олексійович Абрамов.

У своїй дисертаційній роботі «Теоретичні основи попередження каскадного розповсюдження пожежі в резервуарних парках з нафтопродуктами і підвищення ефективності її ліквідації» Басманов О.Є. порушує важливу наукову проблему – розробку теоретичних основ попередження каскадного розповсюдження пожежі в резервуарних парках з нафтопродуктами і підвищення ефективності її ліквідації. Робота відзначилась тим, що в ній уперше було побудовано імовірнісну модель факелу і проведено ідентифікацію її параметрів на основі експерименту, вперше побудовано модель нагріву резервуара з нафтопродуктом. І вже на основі комплексу побудованих моделей уперше поставлено і розв’язано задачу оптимального розміщення сил та засобів для локалізації пожежі.

Про результативність виконаної роботи свідчить те, що визначений в дисертації програмний комплекс моделювання пожежі в резервуарному парку вже використовується в навчальному процесі Університету цивільного захисту України та Черкаському інституті пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля, що значно підвищило якість засвоєння знань курсантами. Цінність даної дисертації полягає в іноваційному запровадженні методу оцінювання ефективності дій пожежних підрозділів щодо локалізації пожежі в резервуарному парку. Тут враховуються очікувані витрати, викликані можливим розповсюдженням пожежі на сусідні резервуари. Розроблений метод дозволяє на етапі розробки плану пожежогасіння порівняти наслідки тих або інших дій пожежних підрозділів і допомагає визначити оперативність, правильність рішення, прийнятого керівником гасіння пожежі. Саме це вже знайшло використання на комплексних пожежно-тактичних навчаннях, що проводяться сумісно із Харківським гарнізоном. Офіційними опонентами були професори не тільки з України, а й з Російської Федерації. І хоча їх зауваження були нагальними, але дисертант давав доцільні і влучні відповіді.

Ми вітаємо Олексія Євгеновича із блискучим здобуттям наукового ступеня доктора технічних наук та бажаємо йому подальших успіхів!

Коленко В.В., прес-центр Університету 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10