https://www.high-endrolex.com/10 Львівські курсанти і студенти МНС набиралися досвіду у Французьких помп’є | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

23.11.2006
ЛДУ БЖД

Львівські курсанти і студенти МНС набиралися досвіду у Французьких помп’є

Протягом десяти днів 8 курсантів та 2 студентів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України, стажувалися у підрозділі пожежно-рятувальної служби Франції. Очолив українську делегацію заступник декана факультету майор внутрішньої служби Олег Стокалюк.

В ході стажування львів’яни побували у рятувальників міста Сана Воль, Теонвіль, Сарбург котрі підпорядковані пожежно-рятувальному Департаменту Мозель, відвідали Париж.
Слід зазначити, що міжнародна співпраця і дружба колективу Львівського державного університету безпеки життєдіяльності із французькими рятувальниками (помп’є) стає дедалі цілеспрямованішою та конструктивнішою. Торік восени оркестр навчального закладу на запрошення мерії міста Тіонвіль та пожежно-рятувальної служби Департаменту Мозель брав участь у міжнародному фестивалі духової музики.
Франція - це не єдина країна з якою співпрацює навчальний заклад. Вже на протязі 6 років кадети Краківської школи аспірантів проходять практику в університеті безпеки життєдіяльності, а курсанти та студенти Львівського навчального закладу відповідно в Польщі. Університет має тісні зв’язки зі спорідненими навчальними закладами Австрії, Німеччини, Білорусії, Росії – загалом з більш ніж 15 країнами Західної та Східної Європи.
Під час проходження практики курсанти та студенти з України дізналися багато корисної та цікавої інформації. Організаційна структура і дислокація підрозділів пожежно-рятувальної служби Франції тісно пов’язана з адміністративним апаратом країни. На відміну від України там відповідальність за протипожежну безпеку населених пунктів покладається на мерів, котрим підпорядковуються всі професійні та добровільні пожежні підрозділи.
Французькі вогнеборців поділяються на два класи: професіонали (помп`є) і вільно наймані (волонтери). Загалом їх налічується більше 240 тис. і підпорядковані вони Міністерству внутрішніх справ і Управлінню захисту та цивільної безпеки. Більшість вогнеборців-професіоналів з своїми сім’ями проживають переважно у будинках спеціально збудованих для них на базі пожежних частин. Ці будинки по виходу на пенсію вогнеборці зобов’язані звільнити. До речі, на пенсію вони виходять у 55 років з 35-річним стажем роботи.
У містах із значною кількістю населення службу несуть переважно пожежники-професіонали. Наприклад у Парижі та Марселі є військові пожежники, які підпорядковані Міністерству оборони. Вони були сформовані у двох великих містах не випадково, у 1810 році після великої пожежі у посольстві Австрії у Парижі Наполеон наказав створити військові загони пожежників. І в 1967 році це формування було реформоване у бригаду пожежників Парижа. У Марселі в 1938 році пожежа зруйнувала частину міста і уряд вирішив створити загін морських пожежників. Загальна кількість військових пожежників близько 9 тис. чоловік.
На відміну від професіоналів, волонтери – це люди, які пройшли спеціальні курси підготовки і здатні також виконувати бойові завдання та не зобов’язані перебувати в розташуванні частини. Вони можуть працювати на будь-якому підприємстві, окрім тих, де використовується конвеєрне виробництво. Відповідно, у разі надходження сигналу про надзвичайну ситуацію волонтер без будь-яких перешкод покидає основне місце роботи і прямує в розташування частини. З моменту прибуття волонтера в розташування пожежної частини, йому нараховуються додаткові гроші за роботу на пожежі (7 євро за год.) кількість пожежних волонтерів перевищує 206 тис. чоловік, з них 3 тис. жінок.
Сутність служби пожежних франції дуже схожа на нашу, тобто вони чергують цілодобово (через дві доби) і добу перебувають в місці розташування пожежної частини. Назва їх територіальної структурної одиниці є Департамент. Їх у Франції налічується 95. Департаменти це відповідно в нашій державі облуправління МНС.
Всі корегування дій в районі функціонування відповідного департаменту відбуваються через цей департамент. Тобто, при виникненні надзвичайної ситуації виклик надходить до департаменту, де відповідно визначають необхідні служби, сили і засоби для ліквідації НС. Далі відповідна вказівка надходить до місцевої пожежної частини і до кожного рятувальника особисто. Кожний вогнеборець має пейджер, який приймає сигнал про виклик.
У своїй структурі пожежно-рятувальна служба Франції налічує близько 9 тис. лікарів (фармацевтів, ветеринарів та парамедиків). Вони забезпечені сучасною медичною технікою, яка дає можливість на місці робити складні операції. Автомобілі швидкої допомоги щорічно підлягають заміни, а пожежна спеціальна техніка списується через 5 років. Заміну спеціального бойового одягу у великих містах проводять через 15 прань, а в маленьких провінціях та селищах – 25 прань. Лікарі мають зелений колір форми, пожежники – темно-синій, гірничорятувальники - червоний.
Щодо спеціального навчання, то ще у 1981 році у франції створена „Асоціація молодих пожежників”. У пожежних частинах школярі щосереди після обіду отримують технічну освіту протягом трьох років. Складають відповідні іспити і в 16-річному віці мають право працювати на пожежі. Після школи на базі навчального пункту департаменту вони проходять курси вузької спеціалізації протягом 4 місяців і отримують диплом середньої спеціальної освіти. Зі ста чоловік конкурс на роботу проходять лише 40, а решта влаштовується у формування військових пожежників, в яких зарплатня в два рази менша, або шукають роботу у інших країнах Євросоюзу.
Щоб стати офіцером потрібно для початку закінчити будь-який вищий навчальний заклад за освітнім рівнем бакалавра (3 роки), після чого - вищу спеціалізовану школу у Парижі (2 роки навчання). Відповідно вогнеборців стають офіцерами в 22-23 роки. Перша заробітна плата у звичайних пожежників складає 1500 євро, офіцерів – 1800.
Щодня професіонали, які перебувають на чергуванні в частинах проходять спеціальне навчання (1 год – практичні, 1 год – теоретичні, 2 год – фізична підготовка).
Номер телефону виклику пожежно-рятувальної служби у Франції - 18, а професійне свято відзначають 4-го грудня.
Представники Львівського держуніверситету безпеки життєдіяльності за період стажування взяли участь у навчаннях з рятування людей внаслідок дорожньо-транспортних пригод, рятування людей з-під завалів, радіологічного та хімічного захисту. Окрім цього, курсанти та студенти безпосередньо виїжджали на гасіння пожеж та ліквідацію наслідків аварій та надзвичайних ситуацій. Мали чудову нагоду ознайомитись з історичними пам’ятками архітектури, культурою і мистецтвом європейської столиці – Парижу. Вони побували на Ейфелевій вежі, біля Тріумфальної Арки, відвідали Собор Паризької Богоматері, Лувр та інші визначні місця.
- Я дуже тішуся з того, що відвідав Францію, особисто відчув та зміг побачити як працюють французькі помп’є, дізнався багато корисного та цікавого, ознайомився з сучасною європейською пожежно-рятувальною технікою. Неодмінно в майбутній своїй роботі використаю цей досвід, - зазначив курсант четвертого курсу Андрій Щур.

 

 

 

   

 

Антон Крук,
речник ЛДУ БЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10