https://www.high-endrolex.com/10 Науковий потенціал академії складається зі здобутків її науковців | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

13.04.2011
ЧІПБ НУЦЗУ

Науковий потенціал академії складається зі здобутків її науковців

    У сучасних умовах захист населення і територій від природних і техногенних надзвичайних ситуацій є одним із найбільш важливих завдань національної безпеки України. Тому головною метою наукової діяльності співробітників Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля МНС України (м. Черкаси) є організація, проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень з актуальних проблем забезпечення пожежної безпеки та захисту населення і територій від техногенних аварій та природних катастроф.
    Науковий потенціал колективу Академії постійно зростає. Нині в колективі працює 11 докторів та 76 кандидатів наук. Лише з початку 2011 року три працівника навчального закладу захистили дисертаційні роботи – старший викладач кафедри пожежно-профілактичної роботи факультету пожежно-профілактичної діяльності (ФППД) Олександр Дядюшенко (на тему: «Моделі, метод та програмно-апаратні засоби первинної обробки даних за фактом пожежі»; науковий керівник – доктор технічних наук, професор Рудницький В.М.), доцент кафедри психології діяльності в особливих умовах та педагогіки факультету управління (ФУ) Андрій Снісаренко (на тему: «Професіографічний аналіз діяльності начальників караулів оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України»; науковий керівник – кандидат психологічних наук, доцент Кришталь М.А.), доцент кафедри автоматичних систем безпеки ФППД Євген Тищенко (на тему: «Підвищення ефективності виявлення пожежі за температурою»; науковий керівник – кандидат технічних наук, доцент Гвоздь В.М.).
    Також з початку року семеро співробітників АПБ отримали вчені звання, а саме:
• «професор» – професор кафедри гуманітарних та соціальних наук ФУ, доктор історичних наук, доцент Тетяна Чубіна та завідувач кафедри філософії і мовної підготовки факультету цивільного захисту та техногенної безпеки (ФЦЗ та ТБ), доктор філософських наук, доцент Микола Тур;
• «доцент» – начальник ад’юнктури, кандидат педагогічних наук Анатолій Капля, доцент кафедри пожежно-профілактичної роботи ФППД, кандидат технічних наук Віталій Томенко, доцент кафедри оперативно-тактичної діяльності факультету пожежно-рятувальної діяльності (ФПРД), кандидат технічних наук Ігор Маладика, доцент кафедри психології діяльності в особливих умовах та педагогіки ФУ, кандидат педагогічних наук Світлана Мукомел;
• «старший науковий співробітник» – провідний науковий співробітник відділу наукової роботи та міжнародного співробітництва, кандидат технічних наук Ольга Некора.
З метою висвітлення результатів наукових досліджень професорсько-викладацького складу АПБ, створення умов для оприлюднення результатів дисертаційних досліджень ад’юнктів та здобувачів навчального закладу з 2008 року в АПБ видається науковий збірник «Пожежна безпека: теорія та практика», який внесений до переліку фахових видань ВАК України. Нещодавно (у березні 2011 року) з метою розширення програмних цілей (наукові статті з технічних проблем у сфері пожежної безпеки та психології), зміни періодичності видання (замість двох разів на рік – тричі), додання мов публікацій (до заявленої української додані російська та англійська мови) та збільшення обсягу видання до 10 умовних друкованих аркушів було здійснено перереєстрацію збірника (Свідоцтво видане Мінюстом: серія КВ №17574-6424ПР від 21.03.11).
    Також у березні було порушено клопотання перед Міністром освіти і науки, молоді і спорту України Табачником Д.В. щодо відкриття в ад’юнктурі наукової спеціальності 19.00.09 – психологія діяльності в особливих умовах для підготовки фахівців вищої кваліфікації (кандидатів наук), що обумовлено недостатньою кількістю фахівців зазначеного профілю серед науковців МНС України.
    На початку року (у січні) відповідно до наказу МНС України № 78 від 11.02.2010 «Про затвердження положення про конкурс на звання «Кращий науковець року»» в АПБ був організований та проведений перший відбірковий тур, переможцями якого за підсумками минулого року стали професор кафедри техніки ФПРД, підполковник служби цивільного захисту, кандидат технічних наук Євген Качкар та доцент кафедри фізики та теплопередачі ФПРД, кандидат педагогічних наук Сергій Касярум.
     У січні 2011 року Міністерством регіонального розвитку та будівництва України було затверджено шість Державних стандартів України («Єврокод 1. Дії на конструкції. Частина 1-2. Загальні дії. Дії на конструкції під час пожежі (EN 1991-1-2:2002, IDТ)»; «Єврокод 2. Проектування залізобетонних конструкцій . Частина 1-1. Загальні правила і правила для споруд (EN 1992-1-1:2004, IDТ)»; «Єврокод 3. Проектування сталевих конструкцій. Частина 1-2. Загальні положення. Розрахунок конструкцій на вогнестійкість (EN 1993-1-2:2005, IDТ)»; «Єврокод 4. Проектування сталезалізобетонних конструкцій. Частина 1-1. Загальні правила і правила для споруд (EN 1994-1-1:2004, IDТ)»; «Єврокод 5. Проектування дерев’яних конструкцій. Частина 1-1. Загальні правила і правила для споруд (EN 1995-1-1:2004, IDТ)»; «Єврокод 6. Проектування кам’яних конструкцій. Частина 1-1. Загальні правила для армованих та неармованих кам’яних конструкцій (EN 1996-1-1:2005, IDТ)», співрозробниками та співавторами яких є співробітники АПБ: начальник кафедри будівельних конструкцій ФППД, кандидати технічних наук, доцент Сергій Поздєєв, провідний науковий співробітник відділу наукової роботи та міжнародного співробітництва, кандидат технічних наук Ольга Некора, старший викладач кафедри фізики та теплопередачі ФПРД Андрій Поздєєв.
    4 лютого на базі кафедри психології діяльності в особливих умовах та педагогіки ФУ АПБ була проведена ІІІ Міжвузівська науково-практична конференція «Проблеми психології діяльності в особливих умовах». В роботі конференції взяли участь науковці АПБ, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Науково-методичного центру організації наукової та науково-технічної діяльності Національного університету оборони України та практичних працівників.
    Академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля як провідний вищий навчальний заклад, що здійснює підготовку фахівців для МНС України, постійно залучається до заходів Всеукраїнського та Міжнародного рівня з проблем пожежного та цивільного захисту. До прикладу, з 30 січня по 19 лютого старший науковий співробітник відділу наукової роботи та міжнародного співробітництва Максим Удовенко брав участь в роботі семінару з проблем трансатлантичної цивільної безпеки, що проходив у м. Гарміш-Партенкірхен (Федеративна Республіка Німеччина) на базі Європейського центру досліджень проблем безпеки імені Джорджа Маршала. Семінар проходив за участю військових та цивільних співробітників міністерств і відомств з 29 країн світу, які відповідають за забезпечення цивільної безпеки. Під час роботи семінару розглядалися питання запобігання, підготовки та проведення заходів з ліквідації наслідків кризових та надзвичайних ситуацій державного та регіонального масштабу.


 

Ольга Некора,
провідний науковий співробітник
відділу НР та МС АПБ,
підполковник служби цивільного захисту
 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10