RSS

Новини навчальних закладів

04.04.2011
НУЦЗУ

У Національному університеті цивільного захисту України готуються до проведення Євро-2012

Відпрацювання взаємодії органів управління та сил Єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій при ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного характеру, які можливі під час проведення Євро-2012 у Харкові, - таким був лейтмотив тактико-спеціальних навчань, що пройшли 4-го квітня у Національному університеті цивільного захисту України.
Учасниками заходу стали науково-педагогічні працівники та курсанти Національного університету цивільного захисту України, оперативно-рятувальні підрозділи та служби взаємодії ГУ МНСУ в Харківській області, оперативно-рятувальна служба м. Харкова, мобільний шпиталь 65-військової частини військового медичного клінічного центру північного регіону, а також навчальний центр Оперативно-рятувальних сил цивільного захисту м. Мерефи.
За тактичним задумом навчань, під час проведення Євро-2012 у місті Харкові вантажний літак АН-26 змушений був здійснити аварійну посадку поблизу підприємства з переробки та зберігання небезпечних хімічних речовин. У результаті літаком було зруйновано адміністративну будівлю підприємства, а ємність із небезпечними речовинами зазнала пошкоджень. Унаслідок розльоту частин літака та уламків будівель було також пошкоджено декілька автомобілів. Виникло масштабне ДТП. Споруди зазнали різних ступенів руйнування, в цих зонах виникли пожежі. Одночасно внаслідок розльоту уламків при вибуху було пошкоджено трубопровід, що знаходиться у ставку. Все це призвело до створення зони локального забруднення водоймищ та прибережної зони та загрози викиду стічних вод у водоймища області.
З метою ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру, що несподівано виникла, до місця події було направлено аварійно-рятувальні підрозділи, розпочали свою роботу мобільні оперативні групи. Практично відпрацьовували всі етапи навчань 160 курсантів та 14 слухачів магістратури. За словами начальника кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт майора служби цивільного захисту Олексія Бабенка, їх було п’ять - гасіння пожежі та проведення рятувальних робіт з літака АН-26, проведення аварійно-рятувальних робіт в осередку хімічної аварії, при ДТП на міському транспорті, проведення пошуково-рятувальних робіт на зруйнованих будівлях, відновлення герметичності трубопроводу, що прокладений у водоймищі.
За словами першого проректора з навчальної та методичної роботи полковника служби цивільного захисту Олега Назарова, такі тактичні навчання є запланованими та проходять вони відповідно до навчального плану університету. Але сьогоднішні масштабні практичні заняття є особливими, так як проходять вони напередодні проведення Євро-212. Непередбачувані ситуації можуть статися з фанами, які прибудуть літаком до місця проведення міжнародного футбольного чемпіонату, і майбутні рятувальники – вихованці університету повинні бути готовими взяти участь у ліквідації будь-якої надзвичайної ситуації – будь-то евакуація постраждалих із літака, з-під уламків зруйнованої будівлі чи з пошкодженого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди авто. Причому, беручи участь у навчаннях, курсанти не знали точно, в яких епізодах їм доведеться взяти участь. І спрацювали на «відмінно».
Мету навчань було досягнуто. Як-то кажуть, практика – запорука успіху. Тож, майбутні рятувальники Національного університету цивільного захисту України – у всеозброєнні!


Вікторія Коленко, прес-служба НУЦЗУ, фото – Ігоря Котова.


 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.