https://www.high-endrolex.com/10 Практичні заняття та роз’яснювальну роботу щодо поводження на кризі проводитимуть на водоймах Харківщини курсанти та викладачі Національного університету цивільного захисту України | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

09.02.2011
НУЦЗУ

Практичні заняття та роз’яснювальну роботу щодо поводження на кризі проводитимуть на водоймах Харківщини курсанти та викладачі Національного університету цивільного захисту України

Виїзне практичне заняття стосуватиметься заходів безпеки на льоду та першій медичній допомозі при переохолодженні. «Школа безпеки на кризі»  працюватиме безпосередньо для працівників державної рибоохорони, любителів зимової риболовлі та відчайдух охочих  до прогулянок замерзлими річками. Курсанти, перебуваючи саме на кризі водоймища, покажуть учасникам занять, як саме перевіряти міцність льоду,  позначати маршрут руху із берега,  діяти у разі провалу під лід. Курсанти і викладачі будуть вчити вибиратися саме із «живої» льодової ополонки, правильно повзти, користуватись ременями, шарфами, дошками, жердинами, санками, лижами та іншими підручними засобами для порятунку, робити ланцюг і рухатися до пролому, узявши один одного за ноги. Крім того, рятувальники навчатимуть азам долікарської першої медичної допомоги при переохолодженні та обмороженні. Зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил поводження на кризі: не можна пробивати поруч багато ополонок та на переправах, збиратися великими групами на одному місці та ловити рибу поблизу вимоїн і занадто далеко від берега, треба завжди мати під рукою міцну мотузку - метрів 15 та тримати поруч дошку, велику палку або льодоруб.

Останніми днями на більшості територій України погода не сприяє зміцненню льоду на водоймах, адже денна температура тримається навколо плюсових показників. Проте це не відбиває бажання у рибалок виходити на лід, а у підлітків ставати на ковзани. Скільки б занять і роз’яснень не проводили рятувальники, з року в рік зимові «льодові рибальські пейзажі» схожі, як дві краплини води. Схожі з року в рік і сумні статистичні дані про загиблих та постраждалих на льодовій кризі. Але ні за яких обставин і ніколи рятувальники не припинять роз’яснювальну роботу із населенням, працівниками підприємств та відомств. Під час виїзних практичних  занять  курсанти та  працівники Національного університету цивільного захисту України пояснюватимуть небезпеку тонкого льоду, розповсюджуватимуть попереджувальні листівки з правилами поводження на кризі, способами рятування та надання першої медичної допомоги, доводитимуть  до громадян сумну статистику загибелі людей на водоймах.  Між тим, треба зазначити, що практичні заняття на об’єктах є найкращим методом систематизації та закріплення теоретичного матеріалу для курсантів і студентів вишу. На виїзних заняттях вони  не тільки засвоюють матеріал дисциплін, але і набувають практичних навичок, удосконалюють свої професійні здібності. Вже  незабаром курсанти-випускники НУЦЗУ  після закінчення навчання у виші почнуть застосовувати теоретичні знання на практиці в підрозділах МНС.

Курсанти і працівники Національного університету цивільного захисту України звертаються до всіх громадян: будьте вкрай обережні під час перебування на кризі. Вихід на лід дозволяється лише в тому випадку, якщо товщина криги не менше 7-10 см. Крім того, кожен рибалка повинен мати засоби самостійного порятунку та бути обізнаним як поводитись на кризі. Ні в якому разі не дозволяйте дітям самостійно без нагляду дорослих бавитись на крижаному вбранні водойми. Бережіть своє життя!

 

Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

Фото – архів сектора взаємодії з громадськістю та ЗМІ

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10