https://www.high-endrolex.com/10 Евакуація глядачів з євростадіону займе сім хвилин | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

18.01.2011
ЛДУ БЖД

Евакуація глядачів з євростадіону займе сім хвилин

Група науковців Львівського державного університету безпеки життєдіяльності МНС України зробили розрахунки часу для евакуації людей зі стадіону. Чим унікальна ця розробка та де її можна застосувати, розповів доктор технічних наук, професор Юрій Рак.

Якщо у Львові першими розробили таку методику, то яким чином вираховують час евакуації в інших містах України, що прийматимуть "Євро-2012"?

У Харкові, для прикладу, здійснили практичну евакуацію людей зі стадіону: розсадили умовних глядачів, поставили лічильники і порахували, скільки часу потрібно на евакуацію з певного сектору, ряду.

А проте це дуже складна робота та дороге задоволення. Мушу сказати, що їхні показники збігаються з нашими, при тому робити практичні експерименти у Львові вже нема потреби.

Розкажіть про роботу Ваших фахівців над розрахунками.

Спершу нам було важко, бо, як ви розумієте, в Україні нема затвердженої методики розрахунків. Є закордонні, дуже складні та дорогі, ними займаються німецькі та американські фірми. Але у даному разі цим зайнялись саме вчені нашого Університету. Раніше я вже займався схожими завданнями, тому й очолив групу науковців.
Разом ми проаналізували ті методики оцінювання ризиків при евакуації із приміщень з масовим перебуванням людей, які вже існують. Через те наші розробки враховують рекомендації УЄФА та нормативні вимоги, які є у нашій державі.

Яким саме іноземним досвідом ви послуговувались?

Росія має затверджену методику розрахунків. Ми цікавились нею, вивчали тамтешні особливості. А ще звернули увагу на досвід західних країн.

Ви вже отримали сертифікат на розробки?

Зараз відпрацьовуємо механізм сертифікації і методики, і правил безпеки у місцях з масовим перебуванням людей. Над останніми зараз працюємо і вони мають затверджуватись на державному рівні. Маємо схвальні відгуки від УЄФА. До цього часу ніхто не брався за такі розрахунки.


Чи можна буде застосовувати вашу методику для інших об'єктів окрім львівського євростадіону?

Так, вона побудована на сучасній теорії моделювання складних процесів і її можна використовувати для інших арен. А ще і для вирішення інших подібних завдань, наприклад для розрахунку часу евакуації із закритих залів під час зимових ігор. Але у даному разі методика "прив'язана" тільки до футбольної арени.

То скільки точно часу потрібно для того, щоб вивести людей з місцевого євростадіону?

7 хвилин і 15 секунд. Йдеться про евакуацію глядачів у безпечну зону, яка знаходиться між першим і другим ярусами арени. Там розташований відкритий майданчик, площею 40 тисяч квадратних метрів.

Для евакуації потрібні, мабуть, певні умови?

Згідно з розрахунками, мають бути дотримані відповідні кути нахилу, ширина проходів та дверей. На стадіоні є складні зони, у яких може статися масове скупчення людей. Але там працюватимуть стюарди, які пройдуть підготовку. А ми через те і працюємо над правилами поведінки для забезпечення умов безпечної евакуації.

То де на стадіоні найскладніші зони для евакуації?

Таким виявився нижній ярус. Час на евакуацію виявився більшим саме у у цій частині футбольної арени.



Юлія Славінська lviv.expres.ua

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10