https://www.high-endrolex.com/10 ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

23.06.2006
ЧІПБ НУЦЗУ

ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ

 

23 червня в районі найбільшого Черкаського заводу хімічної промисловості ВАТ „Азот” знову лунали вибухи та виття сирен пожежно-рятувальних автомобілів.

...В результаті розгерметизації залізничної цистерни по транспортуванню рідкого аміаку на підстиляючу поверхню розлилося 15 тон аміаку, який інтенсивно випаровувався, що могло призвести до забруднення великої території навколишнього середовища. На місце виникнення аварії терміново прибули підрозділи оперативно-рятувальної служби цивільного захисту...  Проте черкащани можуть спати спокійно, біда їм не загрожує. Ця аварія була лише одним з етапів тактико-спеціальних навчань, які вкотре проводив на прилягаючому до заводу майданчику цивільної оборони Черкаський інститут пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля.

Навчання проводилися у кілька етапів, і вперше участь в них, окрім досвідчених командирів, брали першокурсники: понад 350 юнаків та дівчат - курсантів та студентів факультету з підготовки фахівців на госпрозрахунковій основі. Кожен мав змогу проявити себе у проведенні аварійно-рятувальних робіт на транспорті за наявності сильнодіючих отруйних речовин, у гасінні пожежі на залізничному транспорті, у гасінні пожеж з каскадним розвитком; у проведенні пошуково-рятувальних та аварійно-рятувальних робіт при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій в завалах зруйнованих будівель, де їм допомагали у розшуку потерпілих четвероногі помічники кінологічної служби навчального закладу. Вчилися майбутні пожежники-рятівники також працювати з первинними засобами пожежегасіння, надавати першу медичну допомогу постраждалим від надзвичайних ситуацій, проводити радіаційну та хімічну розвідки з використанням бронетранспортера ДМ-РХ та дозиметричних  приладів; відпрацьовували нормативи по радіаційному, хімічному, біологічному захисту та вчилися ліквідовувати наслідки надзвичайних ситуацій при дорожньо-транспортних пригодах. Учасники навчань були забезпечені бойовим одягом та спорядженням, а також масками до апаратів на стиснутому повітрі. 

Родзинкою навчань стало випробовування усіма бажаючими так званого величезного надувного гумового “Кубу життя”, призначеного для евакуації потерпілих з висот. Нещодавно придбаний інститутом у Росії “Куб життя”, поки що єдиний не тільки в області, а й в Україні, нині знаходиться у розпорядженні навчальної пожежно-рятувальної частини інституту. Як стверджують його виробники, рятувальний засіб дозволяє безпечно рятувати потерпілих з 4-5 поверхів, проте при необхідності може допомогти “зловити” людину і з висоти 9-поверхового будинку. Щоправда, в цьому випадку припускається, що потерпілі можуть отримати деякі фізичні травми. Курсанти ж та студенти, які цього дня випробували на собі рятувальні властивості “Кубу життя”,  стрибаючи з висоти 2-3-поверхового будинку, отримали лише масу задоволення і від “вільного падіння”, і від м’якого приземлення.

Вперше під час навчань для надання медичної допомоги “потерпілим” було розгорнуто також нещодавно придбану надувну палатку, що є секцією пересувного мобільного шпиталю.

Загалом, навчання пройшли активно і досить видовищно. Як стверджують організатори, їх мета – закріпити отримані першокурсниками теоретичні знання – була успішно досягнута. Склавши літню сесію, по завершенню першого курсу п’ятирічного навчання в інституті,  вони невдовзі отримають сертифікат пожежника-рятівника, що дає право працювати бійцем пожежно-рятувальної служби МНС.

 

   

 

Усі фото тут

 

Світлана Єренкова

Фото Сергія Федоренка  

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10