https://www.high-endrolex.com/10 Мовної підготовки незмінні вартові | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

27.09.2010
НУЦЗУ

Мовної підготовки незмінні вартові

Кафедра мовної підготовки – кафедра, що вже 15 років незмінна за переліком навчальних дисциплін. Іноземна мова (англійська, німецька, французька), курс української мови, риторика - ось базовий набір дисциплін, вимоги до яких, здавалося б, залишатимуться незмінними ще довго. Здавалося б. Тож можна працювати «за планом» наступні 15 років. Але колектив кафедри так не вважає. Кожен день є значущим у розвитку кафедри, кожен навчальний рік – внесок у навчально-методичну, наукову та виховну базу університету. Минулий рік не був винятком.
Із появою нових спеціальностей змістове наповнення дисциплін змінюється, виникає необхідність у нових навчально-методичних матеріалах. Перед викладачами кафедри на початку 2009-2010 навчального року виникла нагальна потреба в укладанні посібника для спеціальності «Психологія» за редакцією доцента кафедра Єфименко О.Є, робочих зошитів і збірки текстів «Безпека» (укладачі Панова Т.М. та Тороповська Л.В.), які є складовим модулем робочих навчальних програм для бакалаврів за спеціальністю «Охорона праці», «Хімічна технологія», «Цивільний захист», курсу лекцій «Українська мова за професійним спрямуванням» автори Богданова І.Є., Лептуга О.К. та «Професійна іноземна мова» автори Кринська Н.В., Кучеренко О.Ф.
Колектив кафедри працює не лише над методичним забезпеченням для нових спеціальностей, а й продовжує поповнювати та поновлювати банк навчально-методичних матеріалів, які розроблені й уже апробовані на заняттях. Так, у цьому ж 2009-2010 навчальному році методичне забезпечення дисципліни «Іноземна мова за професійним спрямуванням (англійська)» було укомплектовано відео та аудіо матеріалами, були переведені в електронну систему тестування модульні контрольні роботи до цього курсу, поновлені навчально-методичні матеріали. Результат цієї роботи помітили не лише студенти та курсанти: комплект методичного забезпечення визнано найкращим за результатами творчого конкурсу університету.
Колектив кафедри рухається вперед, і рушійною силою стають курсанти та студенти – члени наукового товариства кафедри. Вже багато років саме вони допомагають готувати тематичні вечори, наукові семінари, круглі столи. Минулого року традиційний вечір літературних гуртків кафедри (керівники Лептуга О.К. і Кучеренко О.Ф.) проводився п’ятий рік поспіль. Загальноуніверситетський захід «Спочатку було слово…» залучив до участі курсантів і студентів усіх факультетів університету. Для викладачів української мови такий інтерес до предмета, що викладається лише один рік, стає яскравим показником їхньої роботи.
Іншим прикладом тісної співпраці викладача та курсанта стають захисти дипломних робіт іноземною мовою. Змінюються назви робіт, додаються нові спеціалізації, поновлюються методи дослідження самих дипломних робіт – не змінюється, як свідчать незалежні експерти з ВНЗ Харкова, цікавість і захопленість мовою курсантів і студентів, які за власним бажанням обирають важкий шлях захисту дипломної роботи іноземною мовою.
Закінчився 2009-2010 навчальний рік… Кафедра мовної підготовки розпочала заняття за робочими планами нового 2010-2011 навчального року. Ще один рік роботи залишився позаду, ще один щабель пройдено на шляху звичайної викладацької праці, яку не охопиш жодним планом роботи. І як завжди колектив кафедри готує посібники, наукові роботи, літературні вечори, щоб готовими і озброєними виконувати обов’язок викладача кафедри мовної підготовки, бо ми всі робимо одну справу. Бути на варті знань. На варті мови. На варті слова.

Прес-служба Національного університету цивільного захисту МНС, фото - Ігоря Котова


 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10