https://www.high-endrolex.com/10 На Харківщині школярі та їхні батьки взяли участь у навчально-тренувальних заняттях «Абетка рятівників», проведених за ініціативи Національного вишу МНС | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

23.09.2010
НУЦЗУ

На Харківщині школярі та їхні батьки взяли участь у навчально-тренувальних заняттях «Абетка рятівників», проведених за ініціативи Національного вишу МНС

23-го вересня фахівці Національного університету цивільного захисту України провели навчально-тренувальні заняття «Абетка рятівників для пересічних громадян» для школярів Харківського педагогічного ліцею № 4 та їх батьків. Спеціалісти Національного вишу МНС мали за мету розширити та поглибити знання школярів з основ безпеки життєдіяльності, Основ здоров’я, Захисту Вітчизни. Неспроста такі заняття відбулися напередодні осінніх шкільних канікул. Адже саме в цей період, коли більшість дітей залишені сам-на-сам із влаштуванням свого дозвілля, можуть виникнути непередбачувані ситуації. Як поводити себе при викритті вибухонебезпечних предметів, чи потрібно купляти піротехнічні засоби та як ними правильно користуватись, як поводити себе під час вибуху хімічнонебезпечних речовин - як убезпечити себе та своїх рідних і близьких під час виникнення таких надзвичайних ситуацій? На ці та інші питання дали вичерпні відповіді, а також наочно продемонстрували фахівці Національного вишу МНС - начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки полковник служби цз Віталій Барбашин та старший викладач тієї ж кафедри підполковник служби цз Олександр Ігнатьєв, а також курсанти 4-го курсу факультетів пожежної безпеки та оперативно-рятувальних сил. До речі, серед «викладачів» надзвичайних уроків був колишній випускник педагогічного ліцею Михайло Бондаренко. «Мені доручили розповідати школярам про наслідки надзвичайних ситуацій після використання піротехнічних засобів, а також як поводити себе при виникненні будь-якої непередбачуваної ситуації, до кого звертатися, куди телефонувати, - ділиться майбутній рятівник. – Коли я навчався в ліцеї, то нам розповідали про це вчителі, але розповідати - це одне, а от побачити наслідки будь-якої надзвичайної ситуації, взяти участь в її ліквідації - зовсім інше. Мені у складі чергового караулу при стажуванні у навчальній пожежно-рятувальній частині університету доводилось виїжджати на гасіння пожеж. Тому я вже можу своїм молодшим товаришам із власного досвіду розповісти про трагічні наслідки будь-якої надзвичайної ситуації, в тому числі й що сталася внаслідок необережного використання піротехнічних засобів. Сьогодні майже жодне свято не обходиться без цих атрибутів. Я впевнений і сьогоднішні заняття довели – не всі знають, що користуватись піротехнічними засобами можна лише з вісімнадцяти років, та й то – уміючи».
Багато питань виникало у десятикласників, що разом із полковником Віталієм Барбашиним та курсантами за допомогою металодетектора «GARRETT» виявляли імітований вибухонебезпечний предмет. А дев’ятикласники «приміряли» гламурний МНСівський фільтруючий комбінезон, який стане в нагоді при виникненні радіаційної чи хімічної небезпеки.
Учні та їх батьки залишились у захваті від почутого та побаченого. А головне - один раз побачене залишиться надовго в їхній пам’яті.
«Такі заняття, - говорить лікар Інна Михайлівна, мати дев’ятикласника ліцею, - вкрай необхідні. Наші діти повинні знати не тільки про те, які бувають надзвичайні ситуації, а й як їм запобігти, попередити, а основне – уникнути. Сьогодні і я взнала багато чого корисного, особливо про небезпеку хімічнонебезпечних речовин та необачне використання будівельних патронів. Я вважаю, що школярі повинні знати способи надання першої медичної допомоги, знати, як не розгубитись при виникненні тієї чи іншої надзвичайної ситуації. А в цьому їм слушно допомагають фахівці Національного університету цивільного захисту України».
Як зазначила директор ліцею Ірина Черевань, проведена університетом робота є дуже корисною та цікавою для дітей, а особливо, коли учні вочевидь переконались у шкоді паління, відчули небезпеку зустрічі із вибухонебезпечним предметом та використанні піротехнічних засобів, а також вона є важливим елементом навчально-виховного процесу. Беззаперечно, проведення таких пізнавальних навчально-тренувальних занять дасть свої плідні результати, і надзвичайних ситуацій стане менше.

Вікторія Коленко, прес-служба Національного університету цивільного захисту МНС, фото - Ігоря Котова

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10