https://www.high-endrolex.com/10 Партнерське співробітництво шведських рятувальників та Національного Університету цивільного захисту України. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

01.09.2010
НУЦЗУ

Партнерське співробітництво шведських рятувальників та Національного Університету цивільного захисту України.

У центрі уваги сумісних навчань - хімічні технології. У світлі розвитку світових хімічних технологій пройде третій етап Пілотного тренування з організації рятувальних операцій при аваріях з викидом (виливом) небезпечних хімічних речовин в межах реалізації проекту «Партнерське співробітництво між МНС України, Управлінням рятувальної служби Естонії та Державною рятувальною службою Швеції». Навчання проходитимуть на навчальних базах Національного університету цивільного захисту України, Навчального Центру оперативно-рятувальних сил МНС України, що розташований під Харковом, у селищі Мерефа, а також  за підтримки фахівців підрозділів Головного управління МНС в Харківській області. За словами керівника навчань, начальника кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Вадима Аветісян, доцента, кандидата технічних наук, полковника служби цивільного захисту, університет вже повністю підготував робочій майданчик для проведення практико-тактичних занять. Підготовлено спеціальні цистерни, необхідні ємкості, система трубопроводів для зниженого газу, різноманітні речовини та реактиви. Навчання пройдуть за активної участі доцента кафедри  пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт,  кандидата технічних наук Володимира Трегуба та викладачів кафедри спеціальної хімії та хімічної технології НУЦЗУ під керівництвом полковника служби цивільного захисту Олени Тарахно.

«Такий досвід сумісної роботи, - говорить Вадим Георгійович Аветісян, - особливо для нас є значущим. Знайомство та встановлення ділових і партнерських стосунків між професіоналами у галузі захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій є невід’ємною складовою успішних міжнародних зв’язків та обміну корисною інформацією. Наші викладачі набули досвіду, перебуваючи у Швеції, який, в свою чергу, передали своїм вихованцям - курсантам навчального закладу». А курсанти, які вже брали участь у сумісних семінарах і тренінг-навчаннях, кажуть:

- Ведь, побывав в самом очаге пусть и ненастоящей аварии, лучше понимаешь, как быстро действовать в реальности. А учат сразу и харьковские и шведские преподаватели. Самое главное – все убедительно. Нужно только все   правильно запомнить и суметь применить лично на практике.

 Треба відмітити, що на сьогодні шведських інструкторів з рятувальної справи вже і гостями навчального закладу важко і назвати. Європейські колеги  вже стали майже рідними в університеті і весь особий склад уособлює їх як викладачів НУЦЗУ. Семінари та сумісні українсько-шведські навчання та тренінги проходять вже третій рік поспіль.

Між тим, під час спілкування з іноземними рятувальниками, регіональні журналісти дізнались, що жінки Швеціїї - фахові рятувальниці. Гості із Півночі розповіли, що сьогодні в країні чимало жінок залучаються до роботи в рятувальних службах. Приміром, понад половина працівників міжнародного відділу Департаменту міжнародного співробітництва Агентства рятувальних служб Швеції – представниці слабкої статі. Всі вони, виконуючи місіонерські завдання в країнах, що постраждали від стихійних лих і техногенних катастроф, неодноразово демонстрували свою високу кваліфікацію. Більше того, молоді шведки із задоволенням опановують фах вогнеборця й нарівні з чоловіками виконують службові обов’язки, не бажаючи поступатися їм ні в чому. Цікава деталь: у шведському селі, як кажуть удень із вогнем не знайдеш пожежника-професіонала. Проте це зовсім не означає, що тамтешні будинки палають кожен Божий день. Навпаки, шведи дуже добре захищені від «червоного півня». Насамперед – завдяки високій культурі шведського хлібороба. По-друге, надійну пожежну безпеку селянинові забезпечує добре розвинена система добровільних пожежних команд, які дислокуються практично в усіх населених пунктах.

Харківський семінар та практичні заняття у котре доведуть - навчаємося чужого й своє вдосконалюємо. Вчимося швидко та ефективно боротися з вогнем та ліквідовувати наслідки надзвичайних  ситуацій.

 

 Лариса Кошеварова

Національний університет цивільного захисту України

Фото з архіву прес-служби університету

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10