https://www.high-endrolex.com/10 КМБ як школа гарту для курсантів МНС України. | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

27.08.2010
НУЦЗУ

КМБ як школа гарту для курсантів МНС України.

У молодого поповнення рятувальників Національного університету цивільного захисту України добігають завершення двотижневі випробування курсу молодого бійця. Табірний збір для першокурсників вишу МНС – школа курсантського гарту та витримки, а значить необхідної своєрідної перевірки для вихованців. Це, по суті, перевірка новачків на витривалість, зміцнення дружних та товариських стосунків.

Система занять табірного збору упорядкована професійними викладачами, досвідченими рятувальниками. Її пройшли тисячі. І проходитимуть кожного наступного року нові вихованці. Чотирнадцять днів КМБ – це чотирнадцять екзаменів. І кожен іспит-день має бути тільки «відмінним». Табірний гарт стане для майбутнього рятувальника запорукою щоденного вишколу під час навчання в університеті та його майбутньої професійної діяльності.

«Щодня хлопці почувають себе впевненіше, звикають до фізичних та психологічних навантажень, стресових ситуації», - стверджує начальник табірних зборів, проректор зі служби НУЦЗУ Олег Семків. - Адже саме ці чинники супроводжують важку професією рятувальника». Полковник Семків випускник Національного університету цивільного захисту України 1997 року (тоді Харківський інститут пожежної безпеки). У 1992-му він став курсантом ХІПБ і пройшов свій особистий гарт під час КМБ і не тільки там. За плечима новоспеченого рятувальника-вогнеборця вже були три роки армійської служби у морфлоті. «Вісімнадцять років з часу мого курсу молодого бійця проминули, як один день, а пам’ятаю майже кожен день «таборів», - говорить Олег Михайлович.- Тактика проведення КМБ за роки дещо змінилася, але політика, тобто мета занять, залишилась і залишиться ще на багато років. А це створення дружнього курсантського колективу з високо-моральними нормами взаємовідносин та належним рівнем дисципліни». Під час табірного збору офіцери-командири навчального закладу проводять соціально-психологічне вивчення першокурсників з метою оцінки умов виховання та розвитку особистості, емоційно-вольових якостей, особливостей спілкування і поводження у колективі, якщо потрібно, зустрічаються з батьками. Також проводиться індивідуально-виховна робота, психологічне опитування та тренінги.


Цьогоріч в Національному виші МНС гартують свою чоловічу міць 200 новачків. «Саме тут вони знайомляться із вимогами cтатутів, структурою та основними завданнями Міністерства, розпорядком дня університету, курсантськими обов’язками, вчаться долати фізичні та психологічні навантаження, уникати стресових та запобігати непередбачуваних ситуацій, опановують „ази” обраної професії, пізнаючи всі складнощі, усвідомлюючи, з якою метою кожний поступив до навчального закладу», - стверджує начальник 1 курсу факультету оперативно-рятувальних сил, підполковник служби цивільного захисту Андрій Титаренко. Підтримує свого колегу начальник першого курсу соціально-психологічного факультету, капітан служби цз Сергій Вавренюк:
- Майбутні офіцери МНС саме під час КМБ починають знайомитись з основною пожежно-рятувальною технікою, що використовується під час ліквідації різноманітних надзвичайних ситуацій. Курсанти вчаться раціонально використовувати час, планувати свою роботу, а головне, швидко приймати рішення в екстремальних умовах. Також для них моделюють умовні надзвичайні ситуації, які необхідно долати з урахуванням часових обмежень, - говорить капітан Вавренюк.
У свою чергу майбутні рятувальники кажуть, що досвідченні педагоги та наставники знайомлять їх з основами функціонування єдиної системи цивільного захисту України, структурою та основними завданнями покладеними на МНС України.

«Під час самопідготовки осмислюється перебування на службі, безпосередня причетність до всього, що відбувається», - говорить першокурсник соціально-психологічного факультету Дмитро Лагута. Вихованець Лагута приїхав до Харкова із Полтавської області. Про Національний університет цивільного захисту України дізнався від своїх односельців, які вчилися в НУЦЗУ, а зараз працюють у підрозділах МНС в рідному селі Великі Будища та в Полтаві. «Наставники» Дмитра радили майбутньому курсантові подружитися зі спортом та точними науками. І Дмитро не схибив. Екзамен з фізкультури здав на «відмінно». Молоде поповнення починає із цікавістю занурюватись у бурхливе життя навчального закладу, вливатись у велику курсантську родину.
Сьогодні всі учасники КМБ будуть мати нагоду продемонструвати всі свої знання, навички і вміння журналістам регіональних телеканалів та печатних видань. До речі, вже декілька років поспіль журналісти стали частими гостями навчального закладу. Розказати громаді про всебічне життя університету вже стало для представників мас-медіа як за необхідність. І сьогоднішній репортаж про табірні збори першокурсників-рятувальників влучно впишеться до плану ефірного переліку інформаційних сюжетів регіональних телеканалів.



Лариса Кошеварова
Національний університет цивільного захисту України








 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10