https://www.high-endrolex.com/10 Україна та Польща реалізують спільний міждержавний проект з питань безпеки людини | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

26.08.2010
ЛДУ БЖД

Україна та Польща реалізують спільний міждержавний проект з питань безпеки людини

В рамках співпраці між Львівським державним університетом безпеки життєдіяльності МНС та Варшавською головною школою пожежної служби реалізовано спільний міждержавний проект «Пандемія, криза, катастрофа – час діяти спільно! Україна інтегрована до європейських та глобальних систем цивільної безпеки – спеціальні навчання та практикуми для адміністративних кадрів та рятувальників».

Проект передбачає інтеграцію української системи цивільного захисту у загальноєвропейський механізм забезпечення безпеки людини (European Community Mechanism for Civil Protection) і фінансується Євросоюзом. Метою проекту є адаптація українських фахівців, які працюють в галузі безпеки людини, до спільної роботи з міжнародними системами цивільного захисту і, зокрема, з Механізмом цивільного захисту Європейської Спільноти, вироблення спільних методів та підходів до ліквідації різних надзвичайних ситуацій і, особливо, тих, які мають транскордонний характер.
Нещодавно в рамках реалізації проекту делегація з України на чолі з проректором Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Романом Ратушним прийняла участь у міжнародних навчаннях «PIONKI 2010», які проходили в Польщі. До складу делегації також увійшли представники навчальних закладів МНС України. У навчаннях брали участь представники Білорусії, Литви, Латвії, Естонії, Румунії, Франції та Німеччини. Основною тематикою навчань була організація роботи керівника рятувальної операції при ліквідації надзвичайних ситуацій та взаємодія з іноземними рятувальними підрозділами. Кожна іноземна група співпрацювала з польською групою та відпрацьовувала різні тематичні блоки (робота штабу з ліквідації НС, гасіння пожеж в промислових будівлях, дії рятувальних підрозділів при ДТП, організація аварійно-рятувальних робіт при хімічних аваріях).


Керівник української делегації Роман Ратушний розповів, що навчання проводились протягом двох днів на спеціальному полігоні в м. Пйонки. Всі учасники були розбиті на групи, кожна з яких відпрацьовувала всі чотири тематичні блоки. При відпрацьовування кожного блоку свою майстерність та вміння спочатку демонструвала польська група, а згодом гості. Третім етапом в кожному блоці було відпрацювання взаємодії двох міжнародних груп та керівництво ними при ліквідації тієї чи іншої надзвичайної ситуації. Графік навчань був складений таким чином, що кожна група відпрацьовувала два тематичні блоки у нічний час. Зокрема, дії представників нашого університету (а безпосередню участь у вправах брали: старший викладач кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Віктор Ковальчук, викладач кафедри пожежної та аварійно-рятувальної техніки Василь Попович та магістри 5-го курсу Артур Ренкас, Юрій Штандрик і Андрій Кучерук) при виконанні усіх тематичних блоків отримали схвальні відгуки польських колег.

Представник української делегації, декан факультету інформаційної та транспортної безпеки Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Тарас Рак зазначив: «Організація подібних навчань надає можливість налагодження тісної співпраці між рятувальниками різних країн при ліквідації надзвичайних ситуацій, обміну досвідом та методами виконання аварійно-рятувальних робіт, а також покращити знання національних відмінностей у діях під час проведення міжнародних рятувальних операцій, зокрема, відмінностей в організації праці, спілкуванні, відданні наказів тощо. Особливо такі навчання є корисними для молодих фахівців, які можуть вивчати досвід розвинених країн та впроваджувати його у нашій країні».

Львівський державний університет безпеки життєдіяльності МНС України сьогодні є провідним вищим навчальним закладом України в галузі безпеки людини, який визнали у Європі та включили до загальноєвропейського механізму забезпечення безпеки.

Прес-служба ЛДУ БЖД МНС

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10