https://www.high-endrolex.com/10 Сім років поспіль в Національному виші МНС тривають захисти магістерських та дипломних проектів англійською та німецькою мовами | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

16.06.2010
НУЦЗУ

Сім років поспіль в Національному виші МНС тривають захисти магістерських та дипломних проектів англійською та німецькою мовами

Ось уже протягом семи років поспіль проводяться в Національному університеті цивільного захисту МНС традиційні захисти магістерських та дипломних проектів англійською та німецькою мовами. Випуск 2010 року не став винятком.
Ідея захисту дипломних проектів англійською мовою викликана потребою у спеціалістах, які би змогли вільно здійснювати професійну діяльність іноземною мовою. Для системи вишів МНС такі захисти уперше почали проводитись в Національному університеті цивільного захисту України, тому з особливою гордістю хочеться назвати прізвища курсантів – Олексія Савченка, Костянтина Воронця, Павла Сидорова, Сергія Віташа, Олександра Мовчана, Івана Мєлєховця, Івана Лук’яненка, Олександра Єрьоміна, Сергія Гончарова, які, довівши якісність знання англійської мови, успішно захистили магістерські та дипломні роботи з оцінкою «відмінно». Так, разом із дипломами майбутні лейтенанти отримають сертифікат про поглиблене вивчення іноземної мови.
Якщо зазирнути в минуле – 19-го червня 2004 року тоді в Університеті цивільного захисту України уперше в системі вишів МНС відбувся захист магістерських робіт англійською мовою. Рівень мовної підготовки оцінювали незалежні експерти із провідних вищих навчальних закладів Харківщини. Теми робіт охоплювали практично всі сфери профілактичної та оперативної діяльності підрозділів МНС.
Захист випускної роботи англійською мовою готує майбутнього спеціаліста до нових реалій держави, що активно розвивається, спільної роботи з іноземними рятувальними службами, обміну досвідом із закордонними партнерами. З цією метою університет спільно із МНС розробили механізм такого захисту, основною умовою якого є добровільне бажання курсанта та високий рівень володіння іноземною мовою своєї професії.
Завідувач кафедри мовної підготовки навчального закладу Ірина Богданова зазначає, що захист дипломних робіт іноземною мовою забезпечує реалізацію вимог щодо мовної компетенції фахівців у сфері цивільного захисту, їх спроможності вільно інтегруватися у професійну сферу закордонних служб з метою набуття необхідного досвіду, нових знань та вмінь.
При перекладі слів з однієї мови в іншу слід враховувати усі значення, які може мати слово, що перекладається. Разом з тим для правильного і точного перекладу, а також для подальшого ефективного функціонування перекладеної одиниці в мові слід усвідомлювати можливість полісемії, тобто багатозначності слова-першоджерела.
Як зазначає доцент кафедри Наталія Кринська, яскравим прикладом багатозначного слова, від правильного перекладу якого залежить загальний зміст утворених від нього слів, є слово fire (вогонь, пожежа). У сучасній англійській мові це слово має багато значень і може перекладатися з різним тлумаченням: назва хвороби, постріли, звільнення. Багато термінів пожежно-рятувальної справи не мають точного перекладу англійською мовою. Такі слова, як пожежний рукав, дільничний пожежний інспектор, піноутворювач мають непередбачуваний переклад з точки зору значення англійського слова. Пожежний рукав англійською мовою перекладається, як fire hose (пожежна панчоха), дільничний інспектор - fire marshall (пожежний маршал), а позначення звичайної пожежної автоцистерни потребує використання складного словосполучення, яке у дослівному перекладі звучить, як «пересувна цистерна на колесах».
Тож, семирічний досвід діяльності кафедри мовної підготовки з даного напрямку роботи є значним внеском до наукової скарбнички Національного вишу МНС.

Вікторія Коленко, прес-служба Національного університету цивільного захисту МНС.

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10