https://www.high-endrolex.com/10 Майбутні піротехніки Національного вишу МНС набувають професійних навичок | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

04.06.2010
НУЦЗУ

Майбутні піротехніки Національного вишу МНС набувають професійних навичок

З 11-го травня до 30-го липня на базі Навчального центру Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України у с. Ватутіне Харківської області курсанти 1-го курсу факультету цивільного захисту Національного університету цивільного захисту МНС відпрацьовуватимуть набуті протягом навчального року знання та навички з метою отримати робітничу професію “Сапер (розмінування)” за напрямом підготовки «Цивільний захист».

На навчально-тренувальному полігоні курсанти матимуть змогу випробувати свої професійні здібності щодо роботи при наслідках і діях у випадку вибуху хімічнонебезпечних речовин, викритті вибухонебезпечних предметів, у питаннях безпеки життєдіяльності при виявленні невідомих предметів, а також при використанні піротехнічних засобів. Уже після закінчення першого курсу фахівці-піротехніки матимуть робітничу професію «Сапер (розмінування)».
«Метою практичних навчань, - зауважує начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки полковник служби цивільного захисту Віталій Барбашин, - є вивчення слухачами положень щодо виявлення, знешкодження та знищення боєприпасів, що не вибухнули, у тому числі авіаційних бомб та інших вибухонебезпечних предметів. Також вивчення порядку обвалення пошкоджених елементів конструкцій споруд вибуховим методом, загального устрою, призначення, тактико-технічних характеристик, принципу дії, порядку підготовки до роботи та роботи із засобами розвідки та розмінування, організації та призначення піротехнічних підрозділів МНС України».
2-го та 3-го травня курсантами-піротехніками в рамках вивчення тем «Заходи безпеки при підривних роботах», «Облік, правила зберігання, перевезення та знищення вибухових речовин та засобів підривання», «Підривні заряди. Заряди, що виготовляються самостійно та підривні заряди промислового виготовлення», «Засоби та приладдя вогневого способу підривання», «Електричний спосіб підривання» проводились підривні роботи на навчальному полігоні. Саме це є початковим етапом, зазначає полковник Барбашин, у підготовці фахівців - майбутніх керівників піротехнічних підрозділів при організації виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів.

Матиме професію сапера курсант Михайло Махіня. «Я давно мав бажання отримати таку професію, - ділиться майбутній спеціаліст. – Мені ще не доводилось зіткатися з подібними надзвичайними ситуаціями. Але я давно усвідомив, що чоловік такої професії повинен бути рішучим, сміливим, наполегливим, а, в першу чергу, тямущим у цій справі. Не дай, Боже, потрапити у таку ситуацію – вибирати не прийдеться: або – «так», або – «ні», третього – не дано. І я до цього майже готовий. Вже знаю, як діє той чи інший вибуховий пристрій, але ще недосконало. Знаю, що програма важка і досить насичена, але я обрав – значить, здолаю».
Ось такі вони – майбутні сапери. Це справжні відчайдухи.
До речі, кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки Національного університету цивільного захисту МНС розпочала підготовку 10 майбутніх спеціалістів зі знешкодження боєприпасів ще у вересні 2008 року. А вже у липні цього рокувони будуть проходити ознайомчу практику на посадах сапера в піротехнічних групах.


 

Вікторія Коленко, прес-служба Національного університету цивільного захисту МНС.

 

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10