https://www.high-endrolex.com/10 Інформаційна година пам'яті на тему:«Крути – і сум, і біль, і вічна слава України» | Новини | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

RSS

Новини навчальних закладів

24.01.2023
ІДУ НД ЦЗ

Інформаційна година пам'яті на тему:«Крути – і сум, і біль, і вічна слава України»

 

Щороку 29 січня в Україні відзначають День вшанування пам’яті Героїв Крут. Відповідний Указ  Президента України був підписаний 15 січня 2007 року.

Сьогодні в приміщення бібліотеки Інституту для працівників проведено інформаційну годину пам’яті на тему «Крути – і сум, і біль, і вічна слава України».

Метою заходу був екскурс в історичне минуле нашої держави, що  перегукується із нашим сьогоденням.

29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами. Тоді близько 300 курсантів і студентів стримали наступ на Київ майже чотиритисячної армії більшовиків.

Бій під Крутами відбувся на залізничній станції «Крути» в сучасній Чернігівській області, за 130 кілометрів від Києва. Тривав він понад п'ять годин.

Загін із курсантів, студентів та гімназистів зійшовся у нерівному бою з багатотисячною армією Михайла Муравйова. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

Унікальна історична подія відбулася в умовах нової російсько-української війни. 2 березня  2022 року під Крутами на Чернігівщині сили територіальної оборони ЗСУ дали бій військовослужбовцям російської армії.

За свідченнями жителів громади, захисники України знищили майже 200 російських солдатів і офіцерів.

«Через 104 роки українці і росіяни билися знову. Цього разу російська армія зазнала тут приголомшливої поразки»,    за інформацією  сил територіальної оборони.

Це день подвигу минулих та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День пам’яті Героїв.

Вся правда в тому, що народ України любить свою країну. Своєю кров’ю, душею і своєю працею він прагне до життя та благополуччя. Це було і є доказом, яскравим доказом, і насамперед самим собі. Доказом перед усіма іншими, нехай сильнішими, більш амбітними, але це – пряма відповідь на історичний виклик. Відповідь, а не ухилення від неї.

http://nuczu.edu.ua

Повернутися до списку новин

Календар новин

Ви можете переглянути новини за вибраний рік та місяць.

Відправити

Новини закладів освіти та наукових установ

Виберіть одне з посилань для пере­гля­ду новин від кожного начального за­кладу окремо.

https://www.high-endrolex.com/10