https://www.high-endrolex.com/10 Література | Науково-освітній портал ВУЗів Державної служби України з надзвичайних ситуацій

Література

14.11.2011
НУЦЗУ

У НУЦЗУ вийшли з друку навчальні книги з грифами Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

1. Пожежна безпека об’єктів підвищеної небезпеки. Навчальний посібник. О.П. Михайлюк, В.В. Олійник, І.Я. Кріса, П.А. Білим, О.О.Тесленко. (249 с).
У навчальному посібнику розкриваються питання пожежовибухобезпеки об’єктів нафтогазовидобувної, нафтогазопереробної, хімічної та енергетичної галузей, пожежі та вибухи на яких досягають іноді масштабів катастроф. Із метою оцінки рівня пожежовибухонебезпеки цих об’єктів викладено основи технології даних виробництв. На підставі аналізу причин аварій і аварійних ситуацій на цих об’єктах визначено вимоги до запобігання пожежам і вибухам на техногенно-небезпечних об’єктах. Навчальний посібник призначено для студентів, які навчаються за напрямами, що входять до галузі знань 1702 "Цивільна безпека".

2. Вогнезахисне обробляння будівельних матеріалів і конструкцій. Навчальний посібник. А.С. Пушкаренко, О.В. Васильченко, Ю.В. Квітковський, Ю.В. Луценко, О.В. Миргород. (176 с.).
Даний навчальний посібник призначено для курсантів, студентів та слухачів, які проходять навчання за напрямом Пожежна безпека, а також для слухачів категорій спеціального навчання керівників та виконавців робіт протипожежного призначення. В ньому наведено класифікацію будівельних матеріалів та конструкцій за пожежною небезпекою, викладено теоретичні основи вогнезахисту будівельних матеріалів та конструкцій. Розглянуто способи зниження пожежної небезпеки для конструкцій із залізобетону, сталі і деревини, а також для матеріалів на полімерній основі. Надано вимоги до методів випробування, ліцензування, якості виконання вогнезахисту та безпеки праці при проведенні відповідних робіт.

3. Барбашин В.В. Основи організації піротехнічних робіт: Навчальний посібник / В.В. Барбашин, О.О Назаров, В.В. Рютін, І.О. Толкунов; за ред. В.П. Садкового. – Х: НУЦЗУ, 2011. – 333 с. ISBN 978-617-619-002-8
У навчальному посібнику, адаптованому під сучасну нормативно-правову базу в галузі організації і проведенні підривних робіт, систематизовано і розглянуто питання щодо безпечної організації піротехнічних робіт; теорії вибуху; класифікації вибухових речовин; способів і засобів проведення підривних робіт. Надано практичні рекомендації щодо розрахунку зарядів для підривання конструкцій і матеріалів, вибухонебезпечних предметів військового призначення; застосування засобів розвідки, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів; організації робіт з виявлення, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів, а також для виконання деяких аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт вибуховим способом: виконання робіт по ґрунту, аварійних робіт з руйнування конструкцій і матеріалів тощо. Навчальний посібник призначено для курсантів і студентів, які навчаються за напрямом підготовки «Цивільний захист», науково-педагогічних працівників та для особового складу піротехнічних груп оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України, а також буде корисним для підрозділів вибухо-технічної служби МВС України.

4. Безуглов О.Є. Пожежно-рятувальна підготовка: навч. посіб. / О.Є. Безуглов, І.А. Горпинич, Д.В. Олійник, О.М. Семків, В.В Сипавін. – Х.: НУЦЗУ, 2011. – 228 с. ISBN 978-617-619-018-9
У навчальному посібнику системно викладено порядок виконання основних видів робіт, які виконують пожежні-рятувальники в процесі своєї професійної діяльності. У навчальному посібнику велику увагу приділено інструкторсько-методичній підготовці начальницького складу МНС. Один із розділів присвячено методиці проведення змагань з пожежно-прикладного спорту. Для курсантів, студентів, слухачів навчальних закладів, начальницького складу практичних підрозділів МНС.

5. Носенко В.М. Вступ до спеціальності “Психологія”: Навчальний посібник. – Х.: НУЦЗУ, 2011. – 84 с.
Навчальний посібник підготовлено відповідно до вимог Державного освітнього стандарту для бакалаврів. Викладено поняття професії та професійного самовизначення психолога, основи теоретичної, прикладної та практичної психології, основні напрямки та структуру сучасної психології, передумови становлення професійної психології, напрямки, сфери діяльності та проблеми особистісного і професійного розвитку психолога-практика, етичні принципи роботи психолога. Надано практичні рекомендації щодо самоорганізації навчально-професійної діяльності студентів та курсантів. Для курсантів та студентів, слухачів заочної форми навчання, які навчаються за програмою підготовки фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр” з напряму “Психологія” на базі повної загальної середньої освіти;

а також курс лекцій, затверджений Вченою НУЦЗУ:
Державне соціальне страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві: Курс лекцій. Для курсантів та студентів, що навчаються у галузі знань 1702 "Цивільна безпека" за напрямом 6.170202 “Охорона праці”/ Укладач А.І.Морозов ─ НУЦЗУ, 2011. ─ 206 с.
Курс лекцій містить матеріал стосовно організації заходів усунення причин виробничого травматизму і професійних захворювань; забезпечення контролю за наданням робітникам встановлених пільг і компенсацій за умовами праці, ведення обліку нещасних випадків на підприємстві та профзахворювань на об’єкті, здійснення страхування працівників від нещасних випадків на виробництві в Україні; основних форм, методів роботи та напрямків діяльності держави щодо соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві. До кожної теми наведено питання до практичного заняття, список літератури для самостійного засвоєння матеріалу, підготовки рефератів та обговорень. Курс лекцій призначено для курсантів та студентів, що навчаються у галузі знань 1702 Цивільна безпека за напрямом 6.170202 Охорона праці.
 

Повернутися до списку новин

https://www.high-endrolex.com/10