Конференції та семінари

30.11.2017

IV Міжнародна науково-практична конференція "Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології".

Звіт

РЕЗОЛЮЦІЯ
за підсумками роботи IV науково-практичної конференції
«Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології»
(30 листопада – 1 грудня 2017 р.)
 
В умовах нестабільної соціально-політичної обстановки  не тільки в Україні, де останні  три роки ведеться масштабна антитерористична операція, але і у сучасному світі, в якому етнічні, політичні, соціально-економічні, екологічні та інші протиріччя і конфлікти задають основні вектори розвитку, особливого значення набуває діяльність, яка здійснюється в екстремальних умовах. Локальні війни і воєнні конфлікти становлять сьогодні одну з основних загроз як для національної, так і для міжнародної безпеки. У цих умовах гостро постають питання психологічного забезпечення  діяльності  фахівців  силових структур,  формування їх психологічної готовності до перебування  в зонах ведення військових дій,  проведення наукового аналізу психологічних феноменів, що виникають у результаті  травматичного стресу  та  максимального психічного та фізичного напруження. На перший план висуваються питання розробки програм антистресової підготовки фахівців екстремальних видів  діяльності,  технологій ефективної психологічної  реабілітації та  корекції негативних наслідків діяльності в умовах терористичної  загрози та надзвичайної ситуації воєнного характеру.
Українські психологи зіткнулися з реальністю надзвичайної ситуації воєнного характеру раптово, не маючи відповідної спеціалізованої підготовки. При цьому досвід зарубіжних психологів із питань переживання психотравмуючих подій, який активно використовувався для розробки шляхів психологічної допомоги постраждалим, не дав можливості вирішити всі завдання, які постали перед українськими фахівцями.
У ході практичної діяльності стало зрозуиілим, що Україна має особливу соціальну, матеріальну, а головне - психологічну специфіку, яку необхідно виділяти і враховувати. Саме за таких умов психологам-практикам і вченим важливо реагувати швидко, професійно і злагоджено на виклики сучасної дійсності. 
Сьогодні держава фактично чекає від екстремальних психологів допомоги у вирішенні трьох основних проблем:
1. Яким чином повернути в соціум психологічно повноцінних громодян і водночас захистити суспільство від можливої агресії та неконтрольованої спонтанної войовничості?
2. Як уберегти ветеранів АТО від травматичного впливу жорсткого для них мирного життя?
3. Як завершити цей локальний збройний конфлікт (і не тільки юридично)?
Що стосується третьої проблеми, то учасники конференції переконанні: сьогодні цілком правомірним буде використання суспільством такої тези "АТО закінчиться лише тоді, коли останній її учасник психологічно повернеться з зони бойових дій додому!".
Рішення першої і другої проблем стане можливим лише за умов наявності міцної, нерозривної історичної пам'яті у свідомості кожного українця, кожного громадянина нашої Батьківщини.

IV Міжнародна науково-практична конференція «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології», яка проходила в період із 30 листопада по 1 грудня 2017 року в Національному університеті цивільного захисту України за сприяння Харківського благодійного фонду «Становлення рятівників» об’єднала практичних психологів ГУ (У) ДСНС України в областях, представників вищих навчальних закладів та наукових установ Міністерства освіти і науки України, ДСНС, МО, МВС, СБУ, Державної прикордонної служби України, провідних зарубіжних фахівців у галузі екстремальної та кризової психології з Італії, Нідерландів, Білорусі, Латвії, Литви, Чехії, Азербайджану, Куби.

У ході роботи IV Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології» застосовувалися різноманітні традиційні та інноваційні форми, у тому числі пленарні засідання, інтерактивні круглі столи, воркшопи, майстер-класи, відеоконференцзв’язок із провідними психологами країн світу тощо.  Особливу зацікавленість в учасників конференції викликали презентації сучасних психотехнологій щодо практичного вирішення завдань екстремальної та кризової психології.
Під час роботи конференції були всебічно обговорені:
-  теоретико-методологічні дослідження в сучасній екстремальній та кризовій психології;
- проблеми психологічної безпеки особистості, збереження психічного здоров'я фахівців екстремальних видів діяльності;
-  психологічна підготовка спеціалістів екстремальних видів діяльності;
- психологічна допомога постраждалим в зонах ведення військових конфліктів та техногенних  катастроф;
- психологічна реабілітація осіб, що брали участь в АТО  та інших локальних військових конфліктах.
Провідними спеціалістами в галузі екстремальної та кризової психології були проведені майстер-класи за такими напрямками:
- активний тренінг «Antistress Application Training»;
- метафоричні асоціативні карти і психодіагностичний інструментарій в роботі спеціаліста;
- психологічна підготовка до роботи з тілами загиблих;
- робота з автоматизованим мультікомплексом «Психодіагностика»;
- відновлення психічного здоров’я учасників надзвичайних ситуацій з використанням інноваційних психотренінгових технологій;
- застосування  комп’ютерної ліцензованої сенсорної поліграфічної системи в силових структурах України;
- професійно-психологічна підготовка особового складу Національної гвардії України з використанням тренінгу на командостворення (тімбілдингу);
- техніка Емоційної Свободи;
- психологічні особливості висвітлення подій в осередку надзвичайної ситуації;
- сучасні погляди населення на надзвичайні ситуації;
- застосування технологій НЛП для Першої Психологічною допомоги та вторинного Травматичного Стресу.
За підсумками роботи учасники конференції:
1) Звернули увагу на недостатній рівень координації та організації надання психологічної допомоги та реабілітації як військовослужбовцям, так і населенню, постраждалому внаслідок анексії Криму та локального збройного конфлікту на Сході України;
2) Визначили:
- питання  психологічної допомоги особистості, яка потрапила  в кризову життєву  ситуацію (насилля, смерть близької людини, інвалідність тощо) та пережила екстремальну ситуацію (локальний військовий конфлікт, природні катастрофи,  терористичний акт тощо), сьогодні виходять на одне із перших місць і є пріоритетними завданнями екстремальної та кризової психології, спрямованими на  підвищення ефективності діяльності й безпеки людини, яка волею долі опинилася в умовах надзвичайної ситуації природного, техногенного, соціального або воєнного походження;
- на сьогодні в Україні відсутня така  соціально значуща галузь як  реабілітологія, що дистанціює нас від інших європейських держав, які проявляють турботу  відносно осіб з обмеженими можливостями. Створений  Український державний медико–санітарний  центр ветеранів війни, при якому відкрито відділ медико-психологічної реабілітації,  не має єдиного правового,  методологічного та методичного  забезпечення  з надання фізичної та психологічної реабілітації. Тому  необхідно  повною мірою задіяти психологічний ресурс Державної служби України з надзвичайних ситуацій, органів внутрішніх справ, Збройних Сил, Державної прикордонної служби України, інших силових та правоохоронних відомств для створення центрів психологічної реабілітації та корекції і розробки та впровадження відповідного науково-методичного забезпечення;
3) Ухвалили:
недостатня сформованість спеціальних компетенцій у психологів призвдить їх до помилкових дій під час надання допомоги воїнам АТО, інвалідам, особам із проявами післятравматичного стресового розладу тощо. Тому необхідно підвищити якість підготовки фахівців у галузі екстремальної та кризової психології та відкрити нову спеціалізацію "Психологічна реабілітація та корекція".
За підсумками конференції було видано збірку матеріалів.

 

Анонс

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас взяти участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасний стан розвитку екстремальної та кризової психології», яка відбудеться на базі Національного університету цивільного захисту України (м. Харків, вул. Чернишевська, 94) 30 листопада-1 грудня 2017 року.

До участі у Конференції запрошуються науковці, практичні психологи, психотерапевти,  педагоги, соціальні та медичні працівники України та інших держав.

Робочі мови Конференції: українська, англійська, французька, російська.

Тематичні напрямки роботи Конференції:

Психологічна допомога постраждалим від катастроф: світовий досвід.

  • Методологічні засади психологічного забезпечення працівників екстремальних професій.
  • Теорія та практика збереження психічного здоров'я працівників ризиконебезпечних професій.
  • Психологічна безпека фахівців екстремальних видів діяльності.
  • Психотехнології та кадровий менеджмент в екстремальних видах діяльності.
  • Технології конструктивного спілкування та раціональної поведінки в умовах впливу стрес-факторів екстремальної ситуації.
  • Професійна орієнтація та професійно-психологічний відбір фахівців екстремального профілю діяльності.
  • Професіографія різних видів діяльності фахівців екстремального профілю.
  • Професійно-психологічна підготовка спеціалістів екстремальних професій.
  • Особливості роботи психолога в епіцентрі надзвичайної ситуації техногенного, природного та соціально-політичного походження.
  • Організаційно-правові та наукові засади збереження психічного здоров'я населення.
  • Профілактика та корекція соціально-психологічних і особистісних девіацій серед спеціалістів екстремального профілю діяльності.
  • Організаційно-правові та наукові засади підвищення якості підготовки фахівців у галузі екстремальної та кризової психології.
  • Психологічна допомога та психотерапія особистості, яка брала участь у миротворчих операціях та локальних військових конфліктах.

За матеріалами Конференції буде видано:

- колективну монографію «Актуальні дослідження в сучасній вітчизняній екстремальній та кризовій психології»;

- збірник наукових праць «Проблеми екстремальної та кризової психології»;

- збірник матеріалів тез Конференції.

 

Стаття оформлюється за зразком:

УДК (великими літерами, напівжирний шрифт, рівняння по лівому краю);
порожній рядок;
прізвища та ініціали авторів, науковий ступінь, вчене звання, посада, місце роботи (рівняння по лівому краю, курсив, напівжирний шрифт);
порожній рядок;
назва статті (великими літерами, напівжирний шрифт, по центру);
порожній рядок;
анотація українською, російською та англійською мовами, яка містить стислий зміст статті (1000-1500 знаків кожна), а також ключові слова (keywords) трьома мовами (6-8 слів); перед кожною анотацією потрібно подавати прізвище автора та назву статті. Шрифт Times New Roman, розмір шрифту 12 пт, міжрядковий інтервал 1;
порожній рядок;
текст статті повинен бути представлений в електронному вигляді у текстовому редакторі WORD (версія не нижче 6.0) для WINDOWS. Параметри сторінки: береги: верхнє - 2 см; нижнє - 2 см; праве - 2 см; ліве - 2 см. Для набору основного тексту використовується шрифт Times New Roman, розмір шрифту 14 пт, міжрядковий інтервал 1,5, абзацний відступ - 1 см.    Розмір статей повинен складати не менше 12 повних сторінок тексту разом з анотаціями, ілюстраціями, таблицями та бібліографією; нумерація сторінок повинна бути відсутньою.
література подається наприкінці статті та оформлюється згідно з ДСТУ 8302:2015. Бібліографічне посилання;
транслітераційний список використаних джерел оформлюється автором за допомогою сайту http://translit.net/

Для опублікування необхідно надіслати на електронну адресу редакції:

Електронний варіант статті (назва файлу: прізвище автора_стаття).
Відомості про авторів (прізвище, ім’я, по батькові; посада; вчений ступінь; вчене звання; місце роботи або навчання; адреса електронної пошти; дом. адреса; номери контактних телефонів) – окремим файлом (назва файла прізвище автора_відомості).
Рецензію наукового керівника (для аспірантів та здобувачів).
Реферат статті англійською мовою для розміщення на сайті видання обсягом -1 стор. (не оплачується).

Редакція залишає за собою право відхиляти матеріали, що не відповідають вимогам і не пройшли рецензування.

Редакція не обов'язково поділяє позицію, висловлену авторами у статтях, та не несе відповідальності за достовірність наведених даних та посилань.

Збірник може бути надісланий авторам Новою поштою за рахунок отримувача.

Вартість 1 сторінки – 40 грн.

Одноосібні статті докторів наук друкуються безкоштовно.

 

Вимоги до оформлення тез Конференції:

Матеріали Конференції повинні відповідати одній з визначених рубрик секцій.

Тези мають бути набрані у текстовому редакторі Microsoft Word через полуторний міжрядковий інтервал, шрифтом Times New Roman, розміром 14 pt і абзацним виступом 1 см. Розміри всіх полів 20 мм. Формат сторінки – А 4. Сторінки не нумеруються, колонтитули не використовуються. Обсяг до 5 сторінок.

Тези оформлюються за зразком:

УДК (великими літерами, напівжирний шрифт, рівняння по лівому краю);
порожній рядок;
прізвища та ініціали авторів, науковий ступінь, вчене звання, посада, місце роботи (рівняння по лівому краю, курсив, напівжирний шрифт);
порожній рядок;
назва тез (великими літерами, напівжирний шрифт, по центру);
порожній рядок;
анотація українською, російською та англійською мовами, яка містить стислий зміст статті (1000 знаків кожна), а також ключові слова (keywords) трьома мовами (6-8 слів); перед кожною анотацією потрібно подавати прізвище автора та назву статті. Шрифт Times New Roman, розмір шрифту 12 пт, міжрядковий інтервал 1;
порожній рядок;
текст тез повинен бути представлений в електронному вигляді у текстовому редакторі WORD (версія не нижче 6.0) для WINDOWS. Параметри сторінки: береги: верхнє - 2 см; нижнє - 2 см; праве - 2 см; ліве - 2 см. Для набору основного тексту використовується шрифт Times New Roman, розмір шрифту 14 пт, міжрядковий інтервал 1,5, абзацний відступ - 1 см.   
література подається наприкінці статті та оформлюється згідно з ДСТУ 8302:2015. Бібліографічне посилання;
транслітераційний список використаних джерел оформлюється автором за допомогою сайту http://translit.net/.

Автор несе відповідальність за достовірність інформації, що міститься в матеріалах. При невідповідності зазначеним вимогам тези до друку не приймаються. Редколегія зберігає за собою право на редагування, скорочення та відхилення матеріалів.

До тез обов'язково потрібно додавати:

а) електронну версію тез;

б) окремим файлом подаються відомості про авторів: прізвище, ім'я та по батькові, місце роботи, посада, науковий ступінь, вчене звання, домашня адреса, контактний телефон, електронна адреса;

в) для авторів, які не мають наукового ступеня, додається рецензія фахівця з даної галузі наук – кандидата або доктора наук.

Збірник тез може бути надісланий авторам Новою поштою за рахунок отримувача.

 

ЗАЯВКА НА УЧАСТЬ У КОНФЕРЕНЦІЇ

Прізвище, ім'я, по-батькові учасника:________________________________________

Науковий ступінь:_______________________________________________________

Вчене звання:___________________________________________________________

Посада:_________________________________________________________________

Організація (установа): ___________________________________________________

Секція:___________________________________________________________________

Тема доповіді:_____________________________________________________________

Підпис учасника:________________________________________________________

Домашня адреса:__________________________________________________________

E-mail:___________________________________________________________________

Потреба у житлі (можлива бронь)__________________________________________

Плануємо: (вкажіть форму участі)___________________________________________

Необхідність у технічних засобах (вказати яких саме)_________________________

 

Форми роботи Конференції:

30 листопада  2017 року - проведення експозиції наукових та практичних досягнень науковців провідних ВНЗ України та різних силових  міністерств та відомств України; пленарні та секційні доповіді, презентації, круглі столи.
1 грудня 2017 року - ворк-шопи та майстер-класи досвідчених професіоналів із різних напрямків сучасної екстремальної та кризової психології; майстерні провідних фахівців в галузі екстремальної та кризової психології.

Форми участі у Конференції: очна (виступ із доповіддю; проведення ворк-шопу чи майстер-класу; публікація статті або тез; участь без доповіді й публікації) та заочна (публікація статті або тез).

Порядок реєстрації учасників:

Для реєстрації необхідно заповнити форму заявки та сплатити оргвнесок. Варіанти участі:

- пакет “Заочний” - 150 грн. Реєстрація участі і подання тез — до 20 жовтня. У вартість оргвнеску входить: програма та збірник тез Конференції, сертифікат участі (надсилаються Новою поштою після Конференції за кошти учасника).

- пакет “Пленарний” - 200 грн. Участь без друку тез — реєстрація до 20 листопада; участь із друком тез — реєстрація і подання тез до 20 жовтня. У вартість оргвнеску входить: перерва на каву, участь у програмних заходах Конференції 30 листопада-1 грудня, можливість публікації тез (за умови публікації тез автор отримує програму та збірник матеріалів Конференції, сертифікат участі). 

- пакет “Студентський" (для студентів денної форми навчання) - 100 грн. Участь без друку тез — реєстрація до 20 листопада; участь із друком тез — реєстрація і подання тез до 20 жовтня. У вартість оргвнеску входить: перерва на каву, участь у програмних заходах Конференції 30 листопада-1 грудня, сертифікат участі.

- пакет “Професійний” - 300 грн. Участь без друку тез і виступу — реєстрація до 20 листопада; участь із друком тез і виступом (доповідь або майстер-класс) — реєстрація і подання тез до 20 жовтня. У вартість оргвнеску входить: перерва на каву, пакет учасника, збірник матеріалів тез Конференції, сертифікат участі, участь у програмних заходах Конференції 30 листопада -1 грудня, а також можливість представити власну доповідь чи майстер-клас. Бажаючі представити майстер-клас чи ворк-шоп мають обов'язково подати тези до збірника матеріалів Конференції.

Оргкомітет залишає за собою право відбору майстер-класів та ворк-шопів. 
- реєстрація після 20 листопада — 500 грн. для всіх категорій учасників. 

Оплату організаційного внеску можна здійснити:

ХБФ «Становлення рятівників

Р/с  2600611247 в ПАТ «Мегабанк» г. Харьков

МФ 351629

Код 25863371

Призначення платежу: «Благодійна допомога на вирішення статутних питань».

П.І.Б. платника

Проїзд, проживання та харчування учасників Конференції – за власні кошти.

Заявки на участь у Конференції, квитанція сплати оргвнеску, текст статті та тез необхідно надіслати в оргкомітет до 20 жовтня 2017 року за електронною адресою:

ndlecp.nuczu@mns.gov.ua

Svitlana.liebiedieva@gmail.com

Afanaseva_Natali@ukr.net

тел.: (057)707-34-74;

(063) 4259599; (050)400-52-16 – Лєбєдєва Світлана Юріївна;

(067)199-24-35

До зустрічі у Харкові!

повернутися до інших конференцій

Конференції та семінари